Vijesti / Grad Čakovec
Grad Čakovec
ČAKOVEC i okolna naselja imaju najsuvremeniji sustav odvodnje otpadnih voda

ČAKOVEC i okolna naselja imaju najsuvremeniji sustav odvodnje otpadnih voda

Prigodnim programom u krugu Pročistača otpadnih voda u Čakovcu, danas (5. veljače) je svečano obilježen završetak radova na Projektu Aglomeracije Čakovec. Počeo se graditi prije nepune tri godine, stajao je više od 273 milijuna kuna, a njime je riješena odvodnja otpadnih voda i njihovo pročišćivanje za šire područje Čakovca.

Na svečanosti povodom završetka radova bili su ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, gradonačelnik Grada Čakovca i saborski zastupnik Stjepan Kovač, saborski zastupnici Bernarda Topolko i Darko Horvat, župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnici Općina Nedelišće, Pribislavec, Strahoninec, Sveti Juraj na Bregu, Šenkovec na čijem su se području izvodili radovi, zamjenici gradonačelnika Čakovca Mario Medved i Zoran Vidović, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković te direktor Međimurskih voda Vladimir Topolnjak.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Direktor Topolnjak u svom se obraćanju osvrnuo na posao koji je obavljen u sklopu ovog projekta. Položeno je gotovo 80 kilometara novih te obnovljeno 20 kilometara postojećih kanalizacijskih cijevi, izgrađeno je 34 precrpnih stanica, te je izvedeno preko 3.350 kućnih priključaka. Sustav omogućuje priključenje čak 8 i pol tisuća novih korisnika, a direktor Topolnjak je pozvao sve građane da se na novi sustav priključe, jer je broj korisnika mjerilo uspješnosti provedbe ovog projekta. Obnovljen je čakovečki Pročistač otpadnih voda te je stupanj pročišćavanja podignut na višu razinu.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je zadovoljstvo što je ovaj projekt uspješno završen i to kao prvi u Hrvatskoj. Hrvatske vode bile su jedan od financijera ovog projekta, te pomogle da se ovaj najveći i najkompleksniji infrastrukturni projekt na području Međimurja završi u roku. U pripremi su i projekti Aglomeracija Mursko Središće i Donja Dubrava, zajedno vrijedni preko 350 milijuna kuna.

Župan Međimurske županije Matija Posavec, naglasio je važnost završetka ovog projekta za Čakovec, okolna naselja i cijelu Međimursku županiju. Međimurci su uvijek držali do svog razvoja, u bivšem sustavu gradili su komunalnu infrastrukturu kroz sustav samodoprinosa, a danas to čine koristeći europska sredstva. Župan je izrazio zadovoljstvo što se projekti izgradnje odvodnje otpadnih voda na području Međimurja nastavljaju.

Gradonačelnik Grada Čakovca Stjepan Kovač u ime Čakovca i svih općina na čijem se području provodio ovaj projekt, zahvalio svima koji su bili u njega uključeni, od Hrvatskih i Međimurskih voda i njihovih stručnih službi do tvrtki koje su izvodile radove.

„Ovim projektom na širem čakovečkom području završava gotovo dvadeset godišnji projekt izgradnje kanalizacijske mreže, koji je zahtijevao znatna ulaganja. Novac namijenjen za razvoj komunalne infrastrukture sada će se usmjeriti u druge investicijske projekte, za korist i dobrobit svih građana i tvrtki ovog kraja., rekao je Kovač te naglasio da će Čakovec sad na cijelom području ima u potpunosti izgrađenu i funkcionalnu komunalnu infrastrukturu što svima onima koji ulažu u gospodarstvo smanjuje troškove kod investicije.

„Svi koji su bili uključeni u proces pripreme projekta, njegove prijave, provedbu svih potrebnih natječaja te same izgradnje, pokazali su znanje, stručnost i pouzdanost. Mi ovdje u Međimurju po tome smo poznati, te će ovaj posao svim našim tvrtkama koje su u njemu sudjelovale biti odlična referenca za budućnost, a nama u javnom sektoru pozitivno iskustvo koje ćemo primijeniti u budućim investicijama.“, rekao je, među ostalim gradonačelnik Kovač.

Ministar Tomislav Čorić također se zahvalio svima koji su sudjelovali u provedbi. Zaštita okoliša izuzetno je važna, a ovim sustavom direktno se štite podzemne vode na području na kojem se projekt provodio. Ova Aglomeracija pozitivno će utjecati na kvalitetu života i zdravlja ljudi, a značaj je tim veći što su usluge odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda usklađene europskim propisima te najsuvremenijim standardima na ovom području.

Sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda Aglomeracije Čakovec vrijedan je 373,5 milijuna kuna, a 73 posto sredstava osigurano je preko Kohezijskih fondova Europske unije. Na području Grada Čakovca obnovljene su i ulice i kvartove u kojima su se odvijali radovi. Učinkovitost postojećeg pročistača izgrađenog prije 20-tak godina, podignuta je na najviši, treći stupanj, a njegov ukupni kapacitet sad iznosi ekvivalent 75 tisuća stanovnika.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!