DVD ČAKOVEC Uz njih sugrađani mogu mirno spavati

Jedni među posljednjim DVD-ima Međimurja, svoju godišnju sjednicu Skupštine održali su u subotu, 7. travnja vatrogasci DVD-a Čakovec.

Svi obimni materijali sjednice su jednoglasno prihvaćeni na zadovoljstvo članstva, gostiju i uzvanika koje je uvodno pozdravio Branimir Grabar, predsjednik DVD-a. Zbog opširnosti, fokusirat ćemo se samo na najvažnije u radu Upravnog odbora i Zapovjedništva društva.

Samim svojim radom iznimno smo zahvalni svim članovima DVD-a Čakovec bez kojih ovo dobrovoljno vatrogasno društvo ne bi funkcioniralo na svim područjima na temu vatrogasne djelatnosti u cjelini. Prošle 2016. godine zabilježili smo i lagani pad rada društva. Razlog je taj jer su nam naši važniji članovi unazad dvije do tri godine otišli na privremeni rad u inozemstvo, no doduše neki su se i vratili jer ipak je naše malo Međimurje u srcu, a vatrogastvo u duši.

Članovi koji su ostali međusobno su si obećali sami sebi da vatrogastvo u Čakovcu zbog svoje bogate povijesne tradicije od čak 143 godine, kao i povijesne baštine, te ono najbitnije uspomene na sve članove našeg društva koji su svojim doprinosom i žrtvom, profesionalnim i dobrovoljnim radom u mnogočemu utjecali na razvoj čakovečkog, pa tako i međimurskog vatrogastva neće nestati samo tako lako-istaknuo je, između inog, zapovjednik Nikola Besedić. Učinio je to u ime 50 članova, koliko društvo danas broji, od kojih su svi stariji od 18 godina, jedno je odjeljenja pomlatka od 6-12 godina starosti te jedna ekipa mladeži muške. Operativnu i natjecateljsku postrojbu čine dvije ekipe članova i i jedna ekipa članica starijih od 18 godina.

Govoreći o uzbunjivanju i interveniranju operativne postrojbe DVD-a u izvještajnom razdoblju bilo je dvadeset puta. Istaknuto je da se radilo o devet manje složenim intervencijama, pet manje složenih gašenja požara i šest osiguranja prilikom većih manifestacija. Razlog povećanja broja intervencija je nagla promjena vremenskih prilika ili neprilika, čovjekova nemarnost kao i namjerno izazivanje požara, a sve zbog uživanja i uzbuđenja da vatrogasci nešto rade i da tek da se za da i oni postoje.

Sastavnica njihova djelovanja je i redovita stručno-teoretska edukacija Interna obuka operativnih članova provodila se prema planu nastave. Po evidenciji održane obuke ukupno je obrađeno sedamnaest tema u trajanju od pedeset šest nastavnih sati. Osim teorijske nastave održavana je i praktična nastava u rukovanju s motornim pilama i razne vježbe gašenja početnih požara, pa do požara objekta, krovišta i unutarnjih prostorija.

Članovi DVD-a redovito se osposobljavaju i putem obuke za vatrogasna zvanja koju organiziraju Vatrogasna zajednica Grada Čakovca, VZMŽ-e i HVZ-a. Oni koji su se osposobili u izvještajnom razdoblju su za svoj uloženi trud i pokazano znanje na sjednici primili uvjerenja i diplome o stručnoj osposobljenosti. Na obuci za voditelje vatrogasne mladeži koju provodi VZMŽ sudjelovala je Viktorija Lah pa smo tako bogatiji za još jednog voditelja vatrogasne mladeži.

Što se tiče opremanja, Grad Čakovec i Vatrogasna zajednica grada prošle su im godine donirali i dali na korištenje vrijednu vatrogasnu opremu, a to je bila motorna pila marke STIHL, tlačne cijevi ‘fi’ 52 šest komada i tlačne cijevi ‘fi’ 75 dva komada.

U izvješćima su spomenute preventivne djelatnosti i radne akcije kao sastavnica djelovanja te neizostavna vatrogasna natjecanja. Potonja su bila u sklopu VZG Čakovca, VZMŽ i van naše županije. Sudjelovali su na raznim kup natjecanjima, kupovima HVZ-a, susretima vatrogasaca, igrama vatrogasne mladeži. Sveukupno su uzeli učešća na 11 natjecanja, s ukupno 18 nastupa njihovih ekipa.

– Prošle smo godine rekli da ćemo ubacit malo svježe krvi i eto jesmo, i eto nas opet natrag istaknuo je Grabar i dodao: – U mjesecu siječnju 2018. godine od strane VZMŽ, provedeno je bodovanje rada međimurskih DVD-a za 2017. godinu. Ujedno je i proveden stručni nadzor od strane zapovjednika VZG Čakovca koji nije imao nikakve primjedbe niti su utvrđeni bilo kakvi nedostaci.

DVD Čakovec za rad i provedene aktivnosti u 2017. godini osvojio je ukupno 2656 boda, pa smo na području VZG Čakovca zauzeli 1. mjesto, a u VZMŽ u kategoriji ostala društva 5. mjesto te je to još jedan razlog zašto su čakovečki vatrogasci tu gdje jesu, i gdje im je i mjesto. Sama blizina vrha, al čvrsti i sigurni temelji za daljnji rad u našem društvu – završio je s ponosom.

Nije nam promakla ni konstatacija u izvješću gdje se navodi:Citiram rečenice iz prošlogodišnjeg izvještaja; Siguran sam da već znate onu našu famoznu priču koju pričaju skoro pa svi da nam krov pušta i da ćemo ubuduće imati škafe, lavore, kante od 5 ili 10 litara sve zavisi u kojem predjelu dvorane bolje kaplje, kapa, ‘čvapka’ ili pak pušta i da ćemo ovo i da ćemo ono i…

Naime prošla je i 2016. godina, a jedino kaj smo poduzeli i nabavili su cerade i veliki suncobrani od sponzora. Najsrdačnije se zahvaljujemo sponzorima i donatorima kaj ipak misle kaj ne budemo mokri ni mi, a ni vi. I tak vrijeme ide i dođe današnji dan na kojem vam možemo reći samo jedno. ” prvi april” … (završen citat).

Štovane dame i gospodo, kolegice i kolege vatrogasci, gasilci in gasilke iz razgovora s gradonačelnikom Stjepanom Kovačem i njegovim zamjenikom Marijom Medvedom, a unatoč povoljnijoj financijskoj situaciji od strane Grada Čakovca u 2017. godini, konačno se pokrenuo naš projekt. Komisija za građevinske radove određena od strane Grada Čakovca, kroz razgovor s čelnim ljudima našeg DVD-a napravljene su ideje što mi želimo, a oni su nam objasnili strukovnu stranu te se krenulo u izradu projektno – idejne dokumentacije.

Rečeno nam je da dolaze u nadzor objekta projektanti i statičari zbog specifične gradnje iz prošlosti, a onda već znate kako ide sve lako. Projekti, izvođač, predračuni, ‘lova’ na naš žiro račun i tip top ili’ mic po mic’ i krov je tu. Tako da prvo aprilska šala nije bila samo šala nego jedan mali iskorak unaprijed na čemu se našim čelnicima grada iskreno zahvaljujemo i vidimo da drže do svoje riječi i obećanja. No ne smijemo zaboraviti da je i župan ponudio svoju pomoć, no kod njega smo za opremanje unutrašnjosti prostorija i neka samo pričeka koji mjesec i ima otključana vrata jer ćemo mu s guštom pokucati.’

Skupština je imala predstavljanje i ceremonijal pristupanja u Društvo novih članova koje je izvedeno potpisivanjem svečane izjave. Novoprimljeni članovi u proteklom jednogodišnjem razdoblju su: Mateja Flac, Neda Grahovec, Tomislav Kolar, Tea Krušić, Emilija Roso i Monika Srša.

Vikotorija Lah je primila uvjerenje o osposobljenosti o položenom ispitu za voditelja vatrogasne mladeži. Uvjerenja za osposobljenost za vatrogasne dočasnike I. klase primili su: Marijan Hižak, Mihaela Kren, Mario Mihalic i Dijana Stančin, a za zvanje vatrogasac Tomislav Kolar i Emilja Roso.

Spomenice za 20 godina uspješnog rada u vatrogasnoj organizaciji su primili Marijan Hižak i Tama Žnidar.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Čakovec izdaje pohvalu za poseban doprinos u vatrogastvu i zaštiti od požara: Nikoli Besediću, Mariju Mihalicu, ValentuMikuliću, a zahvale za poseban doprinos vatrogastvu su dodijeljene Emilu Đuranu, Mariji Posavec i Ani Turk.

Plaketu – oštikani amblem za poseban doprinos u vatrogastvu i zaštiti od požara je primio Goran Radojčić – Predstavnik tvrtke Vatropromet i njihov član koji uvijek pomaže da li je to u vidu opreme ili na drugi način, te promovira DVD Čakovec na raznim vatrogasnim događanjima u Hrvatskoj i šire.

Sjećanje na Franju Levačića

U izvješću je posebno istaknuto: ‘Dana 03.02.2017. godine sve članove DVD-a Čakovec potresla je tužna vijest. Umro nam je Počasni Predsjednik DVD-a Čakovec, naš najstariji član kojem je bilo samo devedeset i dvije godine kao i dobitnik najvećeg priznanja HVZ-e povelju i plaketu Gjure Stjepana Deželića gospodin Franjo Levačić. Za sobom ostavio je ideje i želje da ne stajemo, ne posustajemo, borimo se na sve načine koje znamo te da ih i u njegovo ime i ostvarimo. I HOĆEMO!!!

Na vječni počinak uz stisnuto srce i suzom u oku ispratili smo ga 6. veljače 2017. godine te mu na taj način zahvalili na sve ono dobro i najbolje učinjeno s njegove strane za njegove vatrogasce. Za sobom ostavio je ogromnu prazninu kao prijatelj, kolega, kao vatrogasac, Predsjednik i počasni Predsjednik, ali rastanak nam obećava i sastanak, zar ne? HVALA Vam gospodine Levačić!

Skupštinu su uveličali Mario Medved, predsjednik VZ Međimurske županije i dogradonačelnik Grada Čakovca, Jurica Horvat, predsjednik Gradskog vijeća Čakovca, Ladislav Söke, pročelnik PUZS, i David Vugrinec, pročelnik Upravnog odjela za društvene, protokolarne i europske poslove.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije