Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
ISPRIKA Reakcija INA-e na članak 'Započeli radovi na bušotini 'Selnica 1 istok': Izgrađuje se plato, bušenja će započeti sredinom prosinca'
S. Mesarić

ISPRIKA Reakcija INA-e na članak 'Započeli radovi na bušotini 'Selnica 1 istok': Izgrađuje se plato, bušenja će započeti sredinom prosinca'

Ovim putem upućemo ispriku INA-i i čitateljima na nenamjernoj pogrešci

U ponedjeljak, 11. studenog 2019. godine objavili smo članak 'Započeli radovi na bušotini 'Selnica 1 istok': Izgrađuje se plato, bušenja će započeti sredinom prosinca' u kojem nam se potkrala nenamjerna pogreška, na što su nam ukazali iz INA-e. Njihovu reakciju donosimo u nastavku, a INA-i i čitateljima se ispričavamo na pogrešci.

- Nastavno na članak objavljen na portalu eMedjimurje 11. studenoga 2019. s naslovom „Započeli radovi na bušotini 'Selnica 1 istok': Izgrađuje se plato, bušenja će započeti sredinom prosinca“, autora S. Mesarića, ovim putem želimo ispraviti netočne navode u dijelu članka u kojem se može doći do zaključka kako INA nije informirala javnost o početku radova na bušotini Selnica 1 – Istok.

Vezana vijest

Bušotine Selnica BUŠOTINE U SELNICI FOTO Započeli radovi na bušotini 'Selnica 1 istok': Izgrađuje se plato, bušenja će započeti sredinom prosinca

„Naime izvođač radova ili INA nije nikoga ili malo koga izvijestila o čemu se radi. Mnogi su zvali i pitali potpisnika ovog teksta 'kaj se to na Selnici kopa', a i sam načelnik Općine Selnica Ervin Vičević nije znao pojedinosti.“ Također, do istog zaključka čitatelji mogu doći iz sljedećeg dijela članka: „Niti mi Marku ne želimo odmoći, ali njegove riječi govore kako je netko, a najvjerojatnije INA mogla sazvati konferenciju za novinare i sve reći. Javnost bi znala o čemu je riječ, ozračje bi bilo pozitivnije, trošak minimalan, ako se zna kako su radovi vrijedni milijune kuna. Mi smo Službi za odnose s javnošću INA-e uputili zamolbu da nam se kaže što se to radi u Selnici, no do početka pisanja ovog članka, on nam nije stigao.“  

Ovim putem demantiramo ovakvo tumačenje situacije s obzirom na to da je INA, d.d. o početku radova na bušotini Selnica 1 – Istok informirala lokalnu zajednicu i ostale dionike gotovo dvije godine prije početka samog bušenja, a u svrhu ishođenja svih potrebnih dokumenata, suglasnosti i neophodnih dozvola od strane nadležnih tijela, a koje su i dobivene.

Također, od 2016. godine do danas, sudjelovanjem u izmjenama i dopunama Prostornog plana Međimurske županije, INA je kontinuirano komunicirala planove bušenja u općini Selnica. Pomoć prilikom pripreme projekta bušenja pružala nam je i općina, a s vlasnicima zemljišta na kojem je planirano bušenje bušotine potpisani su Ugovori o zakupu još u studenome 2018. godine. Zaključno, 27. studenoga 2018. godine svim zainteresiranim stranama dostavljena je Obavijest o namjeri izvođenja radova INA, d.d. na izgradnji bušotine Selnica-1 Istok s jasno naznačenim rokovima.

Nadalje, na upit koji je pristigao 11. studenoga 2019. iz redakcije portala eMedjimurje, a koji je bio vezan uz detalje izvođenja radova Ine u naselju Selnica u Međimurskoj županiji, INA se očitovala unutar jednog dana.

Smatramo da su zbog netočnih informacija unutar članka dionici navedeni na donošenje krivog zaključka o aktivnostima Ine, a posebice zato što Ini nije pristigao dodatni upit eMeđimurja koji bi se odnosio isključivo na pojašnjenja oko informiranja svih dionika o početku radova na bušotini Selnica 1 – Istok.

Kao što je već bilo navedeno u odgovoru na Vaš upit od 11. studenoga 2019., u okviru postojećeg eksploatacijskog polja ugljikovodika Zebanec, INA namjerava krajem ove godine početi bušiti bušotinu Selnica 1 – Istok. Riječ je o projektu povećanja proizvodnje plina na spomenutom polju, a koji je započeo 2015. puštanjem u rad bušotine Zebanec-2. Izradom bušotine Selnica 1 – Istok te nakon njenog puštanja u proizvodnju povećat će se proizvodnja plina na dobrobit ne samo Ine, nego i države te jedinica lokalne i regionalne samouprave - stoji u reakciji INA-e.

Pročitajte i ovo
Najgledaniji video
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5933

Reci što misliš!