Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
OLAKŠANJE ZA PUTNIKE Putovanje od Zagreba do Varaždina novi vlak smanjio za 80 minuta
Bruno Fantulin/Pixsell

HŽ Infrastruktura

OLAKŠANJE ZA PUTNIKE Putovanje od Zagreba do Varaždina novi vlak smanjio za 80 minuta

Njome godišnje putuje oko dva milijuna ljudi, a sad će od zagrebačkog do varaždinskog kolodvora stizati gotovo dvostruko brže.

Točno u 8.58 Glavnim kolodvorom odjeknuo je u petak zvuk zviždaljke koji je označio početak vožnje prvog od četiri suvremeno opremljenih dizel-električnih motornih vlakova koji će svaki dan prometovati na relaciji Zagreb – Zabok – Varaždin.

Njome godišnje putuje oko dva milijuna ljudi, a sad će od zagrebačkog do varaždinskog kolodvora stizati gotovo dvostruko brže.

Novi vlak za dvije i pol minute postiže maksimalnu brzinu od 120 kilometara na sat, ima 167 sjedećih i 175 stajaćih mjesta te prostor za bicikle.

Četiri para dvokrilnih vrata i dvije rampe omogućavaju lakši ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, a ugrađen je i suvremeni sustav grijanja i hlađenja, videonadzor te besplatan pristup internetu.

– Upravljanje je jednostavnije i preglednije. Kočnica je, primjerice, elektromehanička, što znači da se ne troše kočioni diskovi pa je lakše održiva. Tako se više možemo koncentrirati na prugu i stvari koje se događaju oko nas pa je time sigurnije za putnike – rekao je strojovođa Dejan Vugrinec.

Dodao je kako je na dionici od Zagreba do Zaboka prije trebalo sat vremena, a po novom voznom redu predviđa se 35 minuta. Ugovorom iz 2014. HŽ Putnički prijevoz i Končar – Električna vozila dogovorili su da će u promet biti puštena 44 nova vlaka, a ovaj jučerašnji je 22.

– Planiramo u budućnosti na ovoj relaciji uvesti više vlakova koji će voziti svakih 30 minuta – kazao je predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza, Željko Ukić.

Na jednom dijelu spomenute rute, odnosno od Zaprešića do Zaboka, u tijeku je renovacija pruge. Završetak tog projekta, pak, planira se da će biti do srpnja 2021., a kad se završi, kažu iz HŽ-a, brzi će vlakovi prolaziti tim dijelom u svega 14 minuta, a putnički u 28 minuta.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5933

Reci što misliš!