Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
DRUGI KOLINSKI OBED Brojni posjetitelji uživali u tradicionalnim međimurskim delicijama
Dario Horvat

U PRELOGU

DRUGI KOLINSKI OBED Brojni posjetitelji uživali u tradicionalnim međimurskim delicijama

Predsjednica Udruge uzgajivača svinja Međimurja Sonja Fažon ovakve događaje smatra važnima za rad udruge

U sklopu projekta Okusi z mojega grunta danas je u dvorani DG Sporta u Prelogu održan 2.Kolinski obed Udruge uzgajivača svinja Međimurje. Profesori i učenici Srednje škole Prelog i Gospodarske škole Čakovec, predvođeni poznatim chefom Branko Ognjenovićem, brojnim su posjetiteljima pripremili tradicionalne međimurske specijalitete. Među gostima bili su i voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Ognien Zlatev te zamjenici međimurskog župana Sandra Herman i Josip Grivec.

Fotogalerija

Predsjednica Udruge uzgajivača svinja Međimurja Sonja Fažon ovakve događaje smatra važnima za rad udruge.

-Ovakve manifestacije za nas imaju veliki značaj. Kroz njih prezentiramo rad udruge, ali i naše članove udruge, posebno mlade obitelji kojima je promocija nužna kako bi pronašli svoje mjesto na tržištu. Sve to doprinosi i razvoj međimurskog svinjogojstva, poručila je Fažon.

Predsjednica je kratko komentirala i situaciju u njihovoj djelatnosti.

-Stanje nije obećavajuće. Nažalost, svakog tjedna netko odustane od svinjogojstva, znači ugasi se jedno obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo ovakvog tipa. Naši pokazatelji, ipak, navode nas na zaključak da je prerada isplativa i zbog toga je nužno preorijentirati se u tom smjeru, najavila je pravac daljnjeg razvoja Fažon.

Iako i sami mnogo čine na realizaciji različitih projekata, svaka je pomoć dobrodošla.

-U opstanak svinjogojstva trebalo bi se ulagati na svim razinama, od županijske do državne. Drugačije će teško ići, jer ova grana, kao što sam već rekla, trenutno jedva preživljava. Osim nužno potrebnih ulaganja, nadamo se i subvencijama koje će pridonijeti povećanju proizvodnje, rekla je Fažon.

Današnji program održan je pod pokroviteljstvom Međimurske županije, a zamjenica župana Sandra Herman istakla je da su već danas krenuli s analizama ovogodišnje priredbe i napravili projekciju za slijedeću.

-Ovakve manifestacije daju veliki doprinos promicanju međimurske enogastronomije po kojoj smo sada već široko prepoznatljivi i koja je jedan od razloga za nedavno dobivanje trećeg EDEN-a po čemu smo jedinstveni u Europi. Na ovaj način, ujedno, promoviramo naše zaštićene proizvode, ali i ukupnu poljoprivrednu proizvodnju koja se odvija na jedan vrlo kvalitetan način. Najbitnije je što ovako povezujemo poljoprivrednu proizvodnju s ugostiteljstvom, turizmom, ali i obrazovanjem. Samo sinergija svih tih segmenata daje rezultate, rekla je Herman.

Zamjenica župana govorila je i o potencijalima ovog projekta.

-Bilo bi šteta kad bi ova manifestacija ostala samo lokalnog karaktera. Zbog toga je treba otvoriti prema van, prema turistima i svim zainteresiranima. Svi bi oni došli u Međimurje radi Kolinskog obeda, a nakon njega proveli bismo ih vinskom cestom ili im omogućili welness, rekreaciju i sportske sadržaje. Na taj bi način ova manifestacija dobila svoju punu svrhu i smisao, zaključila je Herman.

 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Category: 5933

Reci što misliš!