BIVŠI DIREKTOR BRANKO GRAŠIĆ PISMOM SE OBRATIO JAVNOSTI

SMJENE U METSS-u Zašto je direktor Grašić izgubio povjerenje obitelji Varga? Pismom se obraća javnosti

U sjeni martinjskih svečanosti jučer je došlo do velikih potresa u čakovečkom METSS-u

Naime, istoga dana smijenjeni su direktor METSS-a Branko Grašić te predsjednik Nadzornog odbora Zoran Štefulj, kao i njegova zamjenica Ana Grašić. Tijekom današnjeg prijepodneva zaposlenicima tvrtke i dioničarima upućeno je pismo u kojem je dosadašnji direktor METSS-a Branko Grašić naveo način i razloge zbog kojih je smijenjen. Pismo prenosimo u cijelosti.

Dana 11.11.2019. godine smijenjeni su predsjednik i zamjenik nadzornog odbora Čakovečkih mlinova i direktor METSS-a zbog ukazivanja na nezakonite radnje obitelji Varga (Stjepan Varga – otac, Ružica Varga – supruga, Nino Varga – sin, Katarina Varga – snaha, Igor Gombar – zet)

Predsjednik nadzornog odbora Čakovečkih mlinova Zoran Štefulj i zamjenica predsjednika nadzornog odbora Ana Grašić smijenjeni su i zamijenjeni sa svojih funkcija zbog inzistiranja na transparentnosti provođenja odabira strateških opcija i budućeg razvoja Čakovečkih mlinova. Intercapital Zagreb izradio je analizu koja je plaćena novcima Čakovečkih mlinova, a bila je dostupna isključivo članovima obitelji Varga.

Isto tako smijenjeni su inzistirali na isplati dividende kao i proteklih godina kako ne bi pala vrijednost dionica, odnosno kako mali dioničari ne bi prodavali dionice po nerealno niskoj cijeni.

Istog dana Branko Grašić smijenjen je odlukom Stjepana i Nine Varge (koji se predstavljaju kao skupština METSS-a) sa funkcije direktora društva, a za direktora su imenovali Antonija Vuksana-Ćusu. Branko Grašić nije smijenjen sa funkcije direktora METSS-a zbog loših rezultata poslovanja trgovačkog društva METSS (koji su bolji nego prošle godine) i koji ostavlja METSS bez kredita i bez dugova, sa 30.000.000,00 kn na žiro računu.

Smijenjen je zbog toga što nije htio prodati svoje dionice po nerealno niskoj cijeni koju je predložila obitelj Varga u suradnji sa Intercapitalom, a ne znajući pri tome kome bi prodao svoje dionice i kakva bi bila sudbina tvrtke i radnika.

Smijenjen je i zbog toga što se nije slagao da METSS isplati 15.000.000,00 kn (petnaest milijuna kuna!) dobiti Čakovečkim mlinovima. Skupštini na kojoj je izglasana ta isplata Branko Grašić nije htio prisustvovati, pa je ona održana bez prisutnosti njega kao direktora društva. Dok oko 400 radnika METSS-a prima praktično minimalnu plaću u Čakovečkim mlinovima se kupuje najnoviji Mercedes S klase vrijednosti od preko 200.000,00 € (točna vrijednost poznata je samo članovima obitelji Varga koji se ujedno i jedini njime koriste).

Jedan od najvažnijih razloga za smjenu direktora METSS-a je i njegovo neslaganje sa politikom sinergijskih efekata i odnosima između Čakovečkih mlinova kao vladajućeg društva i METSS-a kao ovisnog društva. Ta politika se ogleda u tome da su nabavne cijene pekarskih proizvoda Čakovečkih mlinova nerealno visoke, odnosno znatno više od pekarske konkurencije. Istodobno se ta politika ogleda i u tome da Varga Stjepan i Nino te Antonio Vuksan-Ćusa (novoimenovani direktor METSS-a) bez znanja i iza leđa uprave i komercijale METSS-a sklapaju financijski štetne ugovore za METSS, a korisne samo za Čakovečke mlinove.

Pored gore navedenog ima još i mnogo, mnogo drugih stvari koje su protuzakonite i nepoštene:

– promašene investicije,

– porezna prevara države,

– izdavanje fiktivnih računa,

– prodaja zemljišta na Krku,

– plaće obitelji Varga,

– nedostatak razvojne politike

– zanemarivanje radnika i potpuni nedostatak socijalne svijesti

– vjerojatna otpuštanja radnika

Za mnoge afere ne samo poslovne prirode će se tek čuti.

Do dolaska Nine i Katarine Varga te Igora Gombara Čakovečki mlinovi su bili uzorno poduzeće koje je poslovalo isključivo po zakonima Republike Hrvatske. Bilo je to poduzeće u kojem je bilo zadovoljstvo raditi. Današnji međuljudski odnosni su u potpunosti narušeni, a radnike je sram što rade u koncernu. Najbolji dokaz za to je masovni svakodnevni odlazak radnika iz svih tvrtki grupe. Primanja u Čakovečkim mlinovima su bila među najvećima, ako ne i najveća u Međimurju. Danas, na žalost, svi vrlo dobro znamo da to nije više tako.

Najvažnije od svega je da članovi obitelji Varga nisu nikakve “gazde” Čakovečkih mlinova.

Oni su samo vlasnici oko 28% dionica, dok ste vlasnici oko 25% dionica svi Vi građani Republike Hrvatske, jer su u toj mjeri su vlasnici Čakovečkih mlinova mirovinski fondovi.

Smatram da je hitno potrebno učiniti sljedeće:

– radnici se moraju hitno čvršće organizirati jer će ostati bez posla (zbog prodaje dionica)

– uključiti mirovinske fondove u upravljanje jer su ugrožene sadašnje i buduće mirovine

– postaviti upravu Čakovečkih mlinova koja će voditi interes o svih 2500 zaposlenika grupe, kao i o svim dioničarima, a ne samo o interesima obitelji Varga koja ima svega 28% dionica, a ponaša se kao da ima “110%” dionica

O gore navedenom i drugome iznimno puno posla imati će državne institucije.

Napomene:

– Vlatko Bulić – novi predsjednik nadzornog odbora Čakovečkih mlinova je bio korisnik kredita Čakovečkih Mlinova i ujedno je dobavljač pekarske opreme

– Antonio Vuksan-Ćusa – bez primjerenih kvalifikacija i obrazovanja (ima završenu samo srednju školu)

– Veza obitelji Varga i tvrke Intercapital Zagreb je zanimljiva tema za istraživačko novinarstvo

– Ključnu ulogu u smjenama u Čakovečkim mlinovima odigrala je članica nadzornog odbora Marija Drvoderić (njezin glas je prevagnuo u korist obitelji Varga)

Sada već kao bivši direktor METSS-a, ali još uvijek vlasnik dionica Čakovečkih mlinova smatram da mi je dužnost obavijestiti dioničare, zaposlenike i javnost o svemu gore navedenom sa svrhom očuvanja vrijednosti dionica, tradicije, same egzistencije zaposlenika grupe i boljitka Međimurske županije.

Ovim smjenama obitelj Varga sada u Čakovečkim mlinovima ima apsolutnu vlast bez ikakve kontrole, iako imaju u svojem vlasništvu svega 28% dionica grupe, praktično isto koliko i svi građani Hrvatske.

U Čakovcu, 12. 11. 2019.

Branko Grašić dipl. iur

S obzirom na veliki značaj koji Čakovečki mlinovi i METSS imaju za međimursko gospodarstvo jučerašnja smjena snažno će odjeknuti u javnosti. U obrazloženju koje smo prenijeli spominju se i brojne radnje koje dojučerašnji direktor, koji je zasigurno imao veliki uvid u poslovanje oba društva, naziva protuzakonitima i nepoštenima. Zbog toga smo i od uprave Čakovečkih mlinova zatražili komentar ove situacije i njihov ćemo odgovor objaviti čim ga primimo. Hoće li ovakav razvoj događaja rezultirati i određenim istražnim radnjama te kako će utjecati na daljnje poslovanje tvrtki koje su među vodećima u Međimurju pokazat će bliska budućnost.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije