BUŠOTINE U SELNICI

FOTO Započeli radovi na bušotini ‘Selnica 1 istok’: Izgrađuje se plato, bušenja će započeti sredinom prosinca

Ako bušotina bude pozitivna, pristupit će se smještanju opreme potrebne za pridobivanje ugljikovodika te izgraditi priključak za plinovod

S lijeve strane Županijske ceste iz smjera Čakovca na ulasku u naselje Selnica započeli su radovi na uređenju površina (platoa) za dolazak bušnih strojeva koji će obavljati radove na bušotini Selnica 1 istok i njezino eventualno privođenje eksploataciji. Radovi se obavljaju na Eksploatacijskom polju Zebanec na kojemu je do sada izrađeno 16 bušotina.

Ova u Selnici treba pokazati ima li plina ili nafte ili jednog i drugog za ekonomsku ekploataciju. Trenutni zemljani radovi koji se protežu na površini 140×100 metara odnose se na postavljanje podloge za bušačka postrojenja i trebali bi biti dovršeni do sredine prosinca, a bušenja bi mogla započeti krajem ove kalendarske godine. U slučaju pozitivnog ishoda ispitivanja ove bušotine, bušotinsko područje bi se smanjilo na optimalnu površinu za smještaj opreme potrebne za pridobivanje ugljikovodika te bi se izgradio priključni plinovod koji bi vodio na otpremni plinovod i otpremni kondezatovod čvor Vučkovec-čvor Međimurje.

A u slučaju negativnog ispitivanja bušotine Selnica 1 istok, obavila bi se likvidacija kanala bušotine i saniranju bušotine te vraćanje zemljišta vlasniku na daljnju uporabu, doznali smo od INA-e.

Nepotrebna tajnovitost izaziva sumnje

Kako u Hrvatskoj gotovo ništa ne može bez nekih nejasnoća, da ljudi znaju istinu o čemu je riječ, pokazuje i primjer u Selnici.

Naime izvođač radova ili INA nije nikoga ili malo koga izvjestila o čemu se radi. Mnogi su zvali i pitali potpisnika ovog teksta ‘kaj se to na Selnici kopa’, a i sam načelnik Općine Selnica Ervin Vičević nije znao pojedinosti. Kada smo se na gradilište došli raspitati o radovima, poslovođa gradilišta smio nam je samo reći da mu je ime Marko i da zna samo kako je stisnut rokovima i da ‘plato’ mora postaviti do 15. prosinca ove godine te kako bi se oko Božića moglo započeti bušenje.

– Drugo vam ništa ne mogu reći jer bih mogao imati neugodnosti, a ne želim ničim naštetiti INA-i. Možete pogledati, dam vam plan gradilišta, a drugo vam ne smijem reći. Neugodnosti sam već imao tu sa nekim ljudima koji imaju ovdje kuću ili gradilište i došli su vikati na mene kako oni ne znaju o čemu je ovdje riječ, jer ih nitko o tome nije izvijestio, rekao je Marko, dodajući kako Selnica već i sada ima koristi od ovih radova (kooperanti), a bude li bušotina pozitivna, koristi će biti velike.

Niti mi Marku ne želimo odmoći, ali njegove riječi govore kako je netko, a najvjerojatnije INA mogla sazvati konferenciju za novinare i sve reći. Javnost bi znala o čemu je riječ, ozračje bi bilo pozitivnije, trošak minimalan, ako se zna kako su radovi vrijedni milijune kuna. Mi smo Službi za odnose s javnošću INA-e uputili zamolbu da nam se kaže što se to radi u Selnici, no do početka pisanja ovog članka, on nam nije stigao.  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije