Okupljanje inovatora

Ministar Darko Horvat otvorio 17. ARCA-u: ‘Inovacije nemaju alternativu’

Značajno mjesto inovatorskog događaja godine zauzimaju i inovacije mladih autora, učenika srednjih tehničkih škola, kao i studenata hrvatskih sveučilišta.

U prostorima Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu od 17. do 19. listopada održava se 17. Međunarodna izložba inovacija ARCA, najveće okupljanje inovatora u Hrvatskoj, koju već tradicionalno organizira Udruga inovatora Hrvatske.

I ove godine na izložbi i sajmu predstavljaju se inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskog rada, od industrije do svakodnevnice, a koje su rezultat rada inovatora pojedinaca, istraživačkih timova iz privatnog i javnog sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih tvrtki i start-upova iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kine, Irana, Poljske, Srbije i Slovenije.

Izložbu je otvorio ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je tom prilikom naglasio kako inovacije nemaju alternativu u strukturi daljnjeg rasta gospodarstva.

– Budućnost Hrvatske leži u njenom inovacijskom potencijalu. Izvrsne ideje, kojih ne nedostaje, trebamo pretvoriti u proizvode i usluge koji će u konačnici pridonijeti rastu investicija, izvoza i ukupnoga gospodarstva, a time stvoriti kvalitetna i održiva radna mjesta – istaknuo je ministar i dodao kako zbog gospodarskog okruženja u kojem se nalazimo u prvom planu moraju biti uloga inovacija i istraživanja.

– Mi u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta to prepoznajemo i zbog toga smo u proteklom razdoblju, u okvirima svoje nadležnosti, najveći naglasak stavili na poticanje razvoja inovativnog poduzetništva. Naša je zajednička odgovornost stvoriti pretpostavke da sve dobre ideje nađu svoj put u realizaciju – zaključio je ministar.

U subotu dodjela nagrada za najbolje inovatore i inovacije

Značajno mjesto inovatorskog događaja godine zauzimaju i inovacije mladih autora, učenika srednjih tehničkih škola, kao i studenata hrvatskih sveučilišta. Za njih, kao i djecu osnovnoškolskog uzrasta, pripremljen je popratni program događanja s brojnim radionicama iz STEM područja.

Predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Ivan Bračić u svom je pozdravom govoru posebno naglasio kako ARCA već godinama promiče inovatorstvo i mlade, po uzoru na najprestižnije svjetske sajmove i izložbe inovacija.

– Ova manifestacija postala je jedna od najznačajnijih događanja u kalendaru Međunarodne federacije nacionalnih saveza inovatora IFIA. Ovdje svatko ima svoje mjesto i svoj zadatak, a to samo pokazuje kako je postojanje dobrog inovacijskog sustava društvena potreba i smjer razvoja u kojem naša zemlja mora ići. To je ujedno i glavni motiv organizacije ove izložbe – napomenuo je Bračić.

Sama izložba trajat će sve do subote 19. listopada uz bogat i raznovrstan program, a njeno zatvaranje će već tradicionalno biti obilježeno dodjelom nagrada – brončanih, srebrnih i zlatnih medalja te dodjelom najznačajnije nagrade Grand Prixa za najbolju inovaciju. Posjet izložbi i sajmu, kao i svim popratnim događanjima, besplatan je za posjetitelje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije