POSJET MINISTARSTVA

KOTORIBA Ministrica Vučković i ministar Horvat u posjeti EU projektima u Općini Kotoriba

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ministar gospodarstva Darko Horvat posjetili su u utorak, 15. listopada 2019., uspješne lokalne EU projekte u Općini Kotoriba

U svojem obilasku Kotoribe ministrica Vučković je obišla dječji vrtić, staru školu i Dugu ulicu te NK Graničar Kotoriba, farmu pilića tvrtke EKO Kotor i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Siladi, projekte sufinancirane EU sredstvima iz Programa ruralnog razvoja.

U protekle tri godine u Općini Kotoriba ugovoreni su projekti u vrijednosti od 34 milijuna kuna, financirani iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u sklopu Programa ruralnog razvoja, te 66 potpora ukupne vrijednosti 5,6 milijuna kuna iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi.
 
U okviru mjera iz Programa ruralnog razvoja najveća vrijednost ugovorenih sredstava za Općinu Kotoriba odnosi se na Mjeru 7 – Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima, a iznosi 22,6 milijuna kuna.

U sklopu navedene mjere odobrene su potpore za projekte Izrada strategije razvoja Općine Kotoriba za razdoblje od 2015.-2020. godine (85 tisuća kn), Rekonstrukcija nerazvrstane ceste – Duga ulica u Kotoribi (3,9 milijuna kuna), Rekonstrukcija zgrade stare škole u Kotoribi u kulturni i turističko-informativni centar (6,9 milijuna kuna), Rekonstrukcija (dogradnja) građevine javne i društvene namjene – predškolske ustanove Dječji vrtić Kotoriba (4,3 milijuna kuna) i Rekonstrukcija, nadogradnja i dogradnja sportskog kompleksa NK Graničar Kotoriba (7,4 milijuna kuna).

 Tvrtki EKO Kotor d.o.o. odobrena je potpora od 63,8 tisuća kuna iz Programa ruralnog razvoja u okviru mjera 13 (M13 – Plaćanja povezana s područjima s prirodnim ograničenjima ili drugim posebnim ograničenjima) i 18 (M18 – Financiranje dodatnih nacionalnih izravnih plaćanja za Hrvatsku), dok je tvrtki Siladi d.o.o od ukupne odobrene potpore iz Programa ruralnog razvoja, vrijedne 3,7 milijuna kuna,  u najvećoj mjeri sufinanciran ekološki uzgoj u iznosu većem od 3 milijuna kuna.
 
‘Općina Kotoriba pravi je primjer u korištenju EU fondova i najbolji pokazatelj koliko se pomoću usmjerenog i efikasnog korištenja EU sredstava može unaprijediti cijela sredina – od ceste preko vrtića i škole pa do sportskog kompleksa i ekološkog uzgoja. Program ruralnog razvoja je i zamišljen na način da doprinosi razvoju ruralnih područja na svim razinama, a Općina Kotoriba potvrda je te ideje u praksi. Vjerujem da će veća kvaliteta svakodnevnog života stanovnika Kotoribe uslijed realiziranih EU projekata biti dodatan vjetar u leđa općini i županiji za još efektnije i brže korištenje EU fondova’
– istaknula je prilikom posjeta ministrica Vučković.
 
U posljednje tri godine u Međimurskoj županiji je sklopljeno 4.720 ugovora o bespovratnim potporama iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj u sklopu Programa ruralnog razvoja u ukupnoj vrijednosti 271 milijun kuna, uz 3.897 ugovora ukupne vrijednosti 186 milijuna kuna iz Europskog fonda za jamstva u poljoprivredi.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije