vrhunska međimurska vina

FOTO Obitelj Štampar u Svetom Urbanu završila berbu grožđa, za kraj pobran Cabernet sauvignon

- Vrlo dobra je bila ovogodišnja berba grožđa na cijelom vinogradskom dijelu međimurskih gorica. Tomu je znatno doprinijelo lijepo vrijeme tijekom berbe, kao i kvalitetno grožđe koje sada prerasta u mošta, a zatim u mlado vino i tako sve do savršenih vina. Cabernet sauvignon, kojeg smo danas pobrali, naš je ponos i on daje 'kraljevsko vino', posebnih osobina, kaže David Štampar, prvi čovjek Vinarije štampar u Svetom Urbanu.

Ovih dana priroda iscrtava najljepše slike na cijelom štrigovskom kraju, a posebno su lijep eone u vinogradima naši revnih, ponosnih i vrlo uspješnih vinogradara i vinara. Nema većeg umjetnika od same prirode ili Božje volje, koja će tako različito, čudesno i lijepo iscrtati motive na listovima trsova, među trsovima i na samim bobicama grožđa.

A sunce, taj najveći Božji dar svojim sjajem i toplinom tu ljepotu čini božanstvenijom, običnom razumom nejasnom, a tako ugodnom. U tom i takvom okruženju je 14. dana u listopadu ove godine obitelj Štampar u Svetom Urbanu – prijestolnici međimurskog vinogradarstva i vinarstva, završila ovogodišnju berbu grožđa.

I ‘kak se šika’, najbolje i najljepše na kraju. Za kraj berbe Štampari su ostavili Cabernet sauvignon, a bratvu su povjerili najboljim beračima. Ova sorta grožđa za koju nitko ne tako davno nije vjerovao da može uspjevati u Međimurju, jer predviđena ili uobičajena je za Primorsku Hrvatsku, Istru, Dalmaciju, Podunavje i druge podregije, na imanju Štamparovih srušila je sve rekorde. Kako u količinama, a još više u kakvoći grožđa, a zatim i vina, sve ostale ostavila je u ‘drugoj ligi’. Kada su berači ubrali posljednje, vrlo slatke, teške i ukusne grozdove i sjeli kako bi objedovali, porazgovarali smo s Davidom Štamparom koji je pozorno nadzirao prešanje ili muljčanje grožđa u ogromnoj preši iz koje je polako istjecao sladak mošt.

Preodređeni smo da stvaramo najbolja vina

Što je obilježilo ovogodišnju vinogradarsku godinu, odnosno je li ona posebna, najbolja, najslabija ili jednostavno standardna, pitamo Davida.

– Godina nije bila niti malo jednostavna za poslove u vinogradima, no marom i znanjem uspjeli smo uščuvati najviši dio vinograda, zdravim i rodnim. Sada, u vrijeme berbe zaboravili smo tegobe i ovi prelijepi grozdovi plaća su za naš ‘krvavi’ radi od proljeća do jeseni.

Što kažu bačve u podrumima? Ima li još vina lanjskog za prodaju, ima li ga previše ili premalo?

– Eee, kako kod koga, no mi koji se družimo i okuljamo u Društvu ‘Hortus Croatiae’ s lanjskim vinima uglavnom smo na razini koju smo priželjkivali. Dakle, imamo toliko zaliha da dočekamo novo-mlado vino i tako zadovoljimo naše potrošače. Moglo bi se reći, kako nam vina skoro nedostaje.

A što kaže publika, što kažu potrošači i kupci vaših vina? Je li ih je više ili manje. Dolaze li novi i mlađi naraštaji?

– Sve će Vam biti jasno, kada Vam kažem kako naš niti jedan vinar nije izgubio dosadašnje profinjene kupce i potrošače. Stari ili dosadašnji su ostalih, a novih i mlađih je sve više. Svi oni vrlo su zadovoljni našim vnima. Mnogi su doslovce u naša vina zaljubljeni! Sve nam to govori kako smo mi međimurski vinogradari i vinari preodređeni za stvaranje kvalitetnih i vrhunskih vina.

Vrlo blizu smo stvaranju ekoloških vina

Od preše smo preselili u podrum, uzeli ‘kupice’ i krenuli od bačve do bačve i uživali u moštu ali i lanjskim vinima.

Kako je David Štampar i predsjednik Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae, pitamo ga o stanju i planovim članova društa, najboljih međimurskih stvaratelja vina…

– Važno je da obstojimo i postojimo, obzirom da sve poslove obavljamo u slobodno vrijeme. Nemamo zaposlenog niti jednog čovjeka, a trebali bi te sve obavljamo na dragovoljnoj onovi. Smatram kako posao radimo dobro, a stvarna ocjena našeg rada su naša vina i rezulati koje ona postižu. Skratit ću. Štrigovska vina su najbolji međimurski proizvod i po njima je Međimurska županija prepoznata u Domovini i svijetu!

Trend u Hrvatskoj je takozvana zdrava hrana, odnosno u vašem primjeru to bi trebala biti ekološka vina.

– Gledajte, nije to tako jednostavno kada je riječ o ekološkom vinu, jer mi posjedujemo veliki površine vinograda. Međutim, međutim, svi mi iz Hortus Croatiae, već sada vinograde obrađujemo gotvo ekološkom metodom. Travu kosimo, a znamo kako se pred nekoliko godina trava uklanjala kemijskim sredstvima i ovo je veliki iskorak. U zaštiti ili tretiranju protiv nametnika koristima blaga sredstva i broj tretiranja je smanjen. Slično je i u podrumima te mogu odgovorno reći kako nas samo,nit’ razdvaja od ekoloških vina. Ponavljam, nije jednostavno, ali idemo u tom smjeru i povezani smo s Centrom ‘dr. Rudolf Steiner’ i ako će netko prvi u Hrvatskoj imati veće količine ekološkog vina, onda ćemo to mi biti.

Vinska kraljica, nije li to potrošeno

Kakvoća međimurskih vina nije upitna, a iz dana u dan vinari rade na kvaliteti i izgledu boca i butelja, te dizajnu etiketa koje stavljau na boce svojih vina. Mi koji naše vrle vinare pratimo dvadeset i više godina imamo osjećaj kako premalo ulažu ili čine u dijelu reklamiranja svojih vina. Bez obzira što prodaja dobro ide smatramo kako je marketing slabija karika u čitavom lancu stvaranja vina.

Autor ovog teksta u više je navrata predlagao da se povodom ‘Urbanova’ izabere Kraljica vina, no nije prošlo. – Mi smo svijesni kako premalo ulažemo u marketing i na svakoj godišnjoj skupštini naglašavamo kako moramo na tome poraditi, ali jednostavno ne stignemo. Kraljica vina? Pa nije li to potrošeno, ako gledamo da ih mnogi imaju? Mogli bi na tome poraditi, ali opet je pitanje tko bi to proveo.

Malo nas je koji imamo vremena za ove stvari. Ne tvrdim kako ne bi bili još bolji naši Dani vina ‘Urbanovo’ i mnoge druge stvari, ali ovog trenutka ne vjerujem da možemo k tome pristupiti. Uskoro kreću na tržite vina pod nazivom ‘Mlado vino 2019. i siguran sam da bi nekakva promidžba dobro došla, Ali…

Cabernet sauvignon je naše najbolje vino

I tako, riječ po riječ, gutljaj po gutljaj, prošli smo cijeli podrum, noviji i stariji dio, vidjeli procese i stvaraja moštova i mladih vina, od kojih će pojedina biti ‘hitovi’ na tržištu.

Pitamo Davida, kakvo je grožđe i kakvo je vino Cabernet sauvignon, poglavito njihov?

– Naš Cabernet sauvignon je vrhunsko vino u razredu crvenih ili crnih grožđa i vina. Ponos je naše vinarije! Jer, mi uz njega uzgajamo i gemay kojeg smo ranije pobrali i nakon određenog alkohola i arome koju će svaki od konzumenata na svoj način prepoznati. Mi ga ili ćemo ga plasirati pod nazivom URBANRED, u primjerenoj ambalaži ili opremi. Kao što ste vidjeli grozdovi su dosta veliki, teže i do jednog kilograma, ne baš debelih bobica, te iznimno tamne boje.

Bobice imaju čvrstu kožicu, pak ih ptice baš previše i ne napadaju. Isto tako vidite, kako u grožđu ima 90 oeksla sladora, a u moštu će sigurno biti i 94 oeksla. I tu smo stali i zastali pred bačvom drvenom u kojoj zori PRO ET CONTRA vino za nove narašataje i vinoljupce. Na samom kraju popili smo sladak mošt PUŠIPELA rodnog i ponosnog međimurskog i čašu PINOTA SIVOG berbe 2017. sa nama ili meni prihvatljivih 13 volumnih postotaka alkohola, iz klase vrhunsko suho vino s KZP.

Savršenot užitka! Ljepota događaja i dana. Zavidite nam? Ili smo vas potaknuli da još više uzljubite vino, najbolji međimurski proizvod koji je ‘gorivo’ za turizam, kulturu i življene. A sve stvoreno u bajkovitoj, božanstvenoj i ničim usporedivoj Štrigovi, za koju općinska tajnica Mirjana Gregur Sever i potpisnik ovih riječi kažu, da zavrijeđuje naslov Grada Štrigova.

Neka do dana toga kada selo postane grad Štrigova proteče što manje vrhunskog vina s Tkaleca, Štrigovčaka, Kozlovčaka, Banfija, Železne Gore, Rimščaka, Stanetinskog vrha i svih drugih vrhova i brijegova. Ili neka teče puno, puno, mnogo vina, samo da je najbolje i da je Štrigova. Grad, Kraljica, Mirjana i Stjepan neka budu na čekanju, ako je to tako, kada znamo koliko Sveti Jeronim čeka da bi mo se domajom Štrigova priznala. Uz vino je lakše i ljepše sve.

Na samom kraju, a moglo je na vrhu. Svima lijep pozdrav Obitelji Štampar, koja sve nas zove k sebi u svoj podrum, a tu su: Pušipel prestiqe ledeno vino (i drugi pušipeli, zlata vrijedni), Graševina izborna berba i Izborna berba prosušenih bobica, Urban White i Urban Rosse-pjenušci, Urban red, Silvanac zeleni, Pro et contra, graševina, muškat žuti, sauvingon, rizling rajnski, pinot sivi, muškat žuti… i znad svega uljudbenost, poniznost i ljubav cijele obitelji. Ovaj put oca gazdinstva cijeloga, Bojana, nismo ništa pitali.   

  

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije