U ZAPREŠIĆU

GOLF TURIZAM Na konferenciji usuglašena odluka o pokretanju razvoja golf turizma u Hrvatskoj

Na konferenciji o golf turizmu u Zaprešiću usuglašena odluka o pokretanju razvoja gol turizma u Hrvatskoj

Sudionici konferencije složni su kako je hrvatskom turizmu golf potreban. Kao glavni cilj 5. Konferencije golf turizma istaknuto je stvaranje pozitivnog ozračja te odluke za realizaciju Strategije i Akcijskog plana za razvoj golf turizma.

Golf turizam jedan je od najkonkurentnijih i najprofitabilnijih oblika turizma u svijetu, a golf igrališta su sastavni dio turističke ponude svih razvijenih zemalja, a nerijetko i onih koje su međunarodni turizam u većoj mjeri počele razvijati tek nedavno.

Antun Mikec, Željko Uhlir, Dražen Slamar, Željko Turk, Tomislav Boban, Bruno Walter

Jedna od karakteristika golf turista je da u prosjeku imaju veću kupovnu moć od ostalih turista. Stoga, golf resorti ostvaruju visoke prihode od naknada za igranje na golf terenima, od prihoda smještaja i drugih usluga u turizmu. Golf se može idealno kombinirati s drugim selektivnim oblicima turizma, poput wellnessa i gastro turizma, a dokazano je kako upravo golf može značajno produljiti ljetnu sezonu.

5. Konferencija golf turizma okupila je sve ključne dionike za razvoj golf turizma i svih segmenata koji su uključeni u njegov razvoj. Među stotinjak sudionika, na konferenciji su prisustvovali, predstavnici državnih institucija – Tomislav Boban, državni tajnik Ministarstva državne imovine te izaslanik Predsjednika Vlade RH, Andreja Plenkovića, Robert Pende, pomoćnik ministra turizma, Ivan Herak, posebni savjetnik ministra turizma, Željko Uhlir, Državni tajnik Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Sanja Šaban, pomoćnica ministra za graditeljstvo i prostorno uređenje, predstavnici lokalne zajednice – Željko Turk, gradonačelnik Zaprešića i Ivana Alilović, direktorica TZ Zagrebačke županije te investitori kao što su Antun Mikec, GC Riverside Zagreb, GC Biograd, Ivan Jakovčić, Juniperus, Branko Domac, menadžer tvrtke Jadranka d.d., Mali Lošinj, te predstavnici investitora golf projekata Srđ, Brijuni i Zaprešić.

Dražen Slamar, Robert Pende, Antun Mikec, Željko Uhlir, Sanja Šaban, Tomislav Boban, Željko Turk

Jednoglasno je zaključeno kako je golf potreban hrvatskom turizmu, a sada je potrebno stvoriti pravni okvir za njegovu realizaciju. U Hrvatskoj postoje stručnjaci koji znaju kako to i realizirati. Na konferenciji je govorio i Bruno Walter, direktor Pratto consultinga i ITB Advisory, tvrtke u vlasništvu najposjećenijeg turističkog sajma u EU – ITB Berlina, koji je predstavio austrijski golf turizam i njegov doprinos respektabilnoj snazi austrijskog turizma, od kojeg su svi sudionici imali priliku mnogo naučiti.

Hrvatska je na početku razvoja ovoga sporta te je iznimka u mediteranskom konkurentskom krugu. Zbog malog broja igrališta i njihove prostorne raspršenosti, postojeća ponuda golfa nedovoljno je atraktivna i Hrvatska danas još nije golf destinacija, iako nam je to cilj postati. Hrvatska teži produljenju turističke sezone, a razvoj golf turizma svakako je jedan od načina kako razvijati turizam tijekom svih 365 dana u godini.

Hrvatska kao zemlja ima velike predispozicije za razvoj golf turizma ponajprije zbog dobre infrastrukture te pogodne klime koja omogućuje igranje tijekom cijele godine. Tijekom konferencije predstavljeni su rezultati započete 1. analize javnog mišljenja o golf turizmu u Hrvatskoj, kao dio sveobuhvatne strateške analize tržišta i ozračja oko golfa u Hrvatskoj, radi osvještavanja javnosti o svim benefitima koje donosi golf za razvoj turizma i kvalitetu života.

Konferencija o golf turizmu održala se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma, Središnjeg državnog ureda za sport, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog olimpijskog odbora, Udruge gradova i Grada Zaprešića.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije