VINA Horvat iz SvEtog Urbana

U STALNOM UZLAZU Decanter potvrda dobrog rada i kvalitete Pušipela iz Horvatovih vinograda

- Bez ikakve pripreme, onako kako ga nudimo kupcima naš Pušpel osvojio je priznanje Decanter. Mislim si kakvo odličje bi mogao dobiti 'fakultetski' Pušipel koji se odgaja pod stručnim okom profesora s Agronomskog fakulteta u Zagrebu - kaže Vladimir Horvat, začetnik OPG-a Vina Horvat.

Najmanje četiri puta godišnje provjerimo stanje vinograda i vina sorte i zaštićene marke Pušipel kojeg obitelji Horvat uzgaja u sklopu projekta Društva vinogradara i vinara Hortus Croatiae, Međimurske županije i Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Tako činimo i sada nekoliko dana pred početak ranih sorti grožđa i dok obilazimo ostale Horvatove vinograde ne možeo se načuditi njihovoj urednosti te količini i stanju grožđa.

– Gledajte, ja svakog, ali baš svakog dana obiđem vinograd i uređujem ga sa zadovoljstvom te svaku novu izraslinu i travu uklonim, te trsovi uistinu izgledaju lijepo. To je moja radost i sreća. Moja je deviza ili mišljenje ‘v goricajse vidi vinar’ i tvrdim da ni jedan podrumar ne može napraviti dobro vino bez dobrog grožđa ili bez dobrog grožđa i vrsni podrumar je nemoćan, rekao nam je Vladimir Horvat, tvorac OPG Horvat, danas Vina Horvat u Svetom Urbanu, te dodaje. 

– Nedavno smo na Decanteru osvojili vrijedne bodove za naš obiteljski Pušipel, kojeg nismo posebno pripremali, pak se pitam koliko bi bodova dobio ‘fakultetski’ pušipel kojeg uzgajamom po visokim standardima Agronomskog fakulteta Zagreb? Pušipeli su jako dobri, odlični i siguran sam kako smo na dobrom putu da Pušipel postane i čvrst ekonomski potencijal.

Naši vinogradi su uistinu lijepi i dobro rodni, što je rezulat osobnog iskustva, nadogrdanje i savjeta magistra Milorada Šubića koji je po mojem uvjerenju najbolji hrvatsi agronom kada su u pitanju savjeti poljoprivrednicima, ponosno i zadovoljno naglašava Vladimir Horvat, koji je vinogrdarstvo prenio na svojeg sina Roberta Horvata koji postaje sve bolji vinogradar i podrumar.

O pušipelu i vinarima međimurskim, samo najbolje

– Potvrđujem sve što otac moj rekao je i slijedim njegov put, naravno prilagođavajući se zahtjevima i potrebama tržišta. Ono najvažnije, a to je minimalna uporaba zaštitnih kemijskih sredstava i težnja prema ekološkoj proizvodnji u mojoj je domeni. Vidite, kako nam dobro izgleda vinograd, i kako ste ga vi nazvali ‘fakultetski’, nema niti tragova peronospore niti zlatne žutice.

Radimo najbolje što znamo, savjetujemo se sa strukom, kao i sa svojim prijateljima vinogradarima ‘Hortus Croatiae’. Moj cilj, ali i cijele obitelji je imati kvalitetno, moderno i zdravo vino, uzgojeno na ne tako dugoj tradiciji, ali iskustvom kojeg smo mnogo puta ‘gorko’ platili. Danas kročimo sigurnijim putem, kao i najveći broj međimurskih vinogradara i vinara – kaže Robert.

A taj put je, visokom kvalitetom steći povjerenje naših kupaca i konzumenata naših vina. Jasno, otkako su nam kolege i Agronomski fakultet, posebice dr.sc. profesor Darko Preiner, uz ogromnu potporu Međimurske županije i župana Matije Posavca povjerili obrađivanje prvog nasada ‘fakultetskog’ vinograda s pušipeom, te stvaranje vina i sadnju novih trsova, želimo i hoćemo biti ‘sigurnost’ projekta koji ima sigurnu budućnost.

O pušipelu i nama vinogradarima i vinarima Hortus Croatiae i obitelji Horvat čuti će se još puno lijepih riječi, siguran je Robert Horvat, sada prvi čovjek OPG-a Vina Horvat u Svetom Urbanu. Horvat mlađi, kaže kako bi za desetak dana mogla krenuti berba ranih sorti u prvom redu pinota, te kako će ako ne ‘padne toča’ grožđa u izobilju biti. 
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije