BLIZU MEĐIMURJA

VELIKI PROJEKT MB Holding će graditi geotermalnu elektranu nadomak Međimurja, u Legradu

Bit će izgrađena korištenjem naprednih tehnoloških sustava i godišnje će proizvesti oko 165 gigavatsati (GWh) električne energije

MB Geothermal, tvrtka u 100%-tnom vlasništvu turskog MB Holdinga, potpisala je ugovor s hrvatskom projektnom kućom Ekonerg za projektiranje binarne (ORC) geotermalne elektrane Legrad snage 19,9 megavata (MW).

Time je započet proces realizacije geotermalne elektrane u Legradu koja će biti izgrađena korištenjem naprednih tehnoloških sustava i godišnje će proizvesti oko 165 gigavatsati (GWh) električne energije, što je energetski ekvivalent oko 100.000 barela nafte.

Kako na geotermalnu energiju ne utječu vremenski uvjeti, elektrana će kontinuirano isporučivati energiju u prijenosnu mrežu sjeverne Hrvatske. MB Geothermal je, također, nedavno zatražio izradu elaborata optimalnog tehničkog rješenja priključenja od Hrvatskog operatora prijenosnog sustava.

Ovo je drugi veliki geotermalni projekt kojega MB Holding razvija u Hrvatskoj. Grupacija već upravlja geotermalnom elektranom u Velikoj Cigleni u blizini Bjelovara – prvom hrvatskom geotermalnom elektranom te najvećom u Europskoj uniji koja radi na ORC principu. Elektrana ima ukupnu bruto snagu od 16,5 MW te ugovor s Hrvatskim operatorom tržišta energije o otkupu električne energije na razini od 10 MW neto, što odgovara prosječnoj energetskoj potrošnji oko 29.000 hrvatskih kućanstava i mjesečnoj proizvodnji 7,3 GWh električne energije.

Srednjoročni planovi MB Holdinga u Hrvatskoj usmjereni su prema izgradnji geotermalnih elektrana ukupne snage 80 MW.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije