U ČAKOVCU OTVORENA POSLOVNICA HAMAG-BICRO-a

VJERAN VRBANEC ‘Međimurski poduzetnici su među vodećima u povlačenju europskog novca’

Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije danas je u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurja u Čakovcu otvorila svoju ispostavu. Prema riječima Vjerana Vrbanca, predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a, radi se o prvoj takvoj ispostavi u Hrvatskoj, čime će se poduzetnicima na lokalnom području omogućiti jednostavniji i brži pristup informacijama i uslugama Agencije.

– Decentralizacija usluga HAMAG-BICRO-a provodi se u sklopu projekta BOND, odnosno Mreže poduzetničkih potpornih institucija. To znači da će djelatnica naše ispostave u Čakovcu, zajedno s ovdašnjim potpornim institucijama kao što su REDEA, TIC, MENEA, Međimursko veleučilište i drugi, pružati aktivnu podršku poduzetnicima kako bi im pomogli i informirali ih na koji način doći do bespovratnih potpora te razviti i unaprijediti svoje poslovanje. Sutra ćemo ovakvu ispostavu otvoriti i u Antunovcu, a u predstojećem razdoblju ovakve kontakt točke planiramo pokrenuti u svim hrvatskim županijama – rekao je Vjeran Vrbanec.

Kompletan program financira se sredstvima iz EU fondova, a prema Vrbančevim riječima postepeno će se širiti krug poslova koji se mogu obaviti u samoj poslovnici.

– U početku će poduzetnici u našem uredu moći dobiti niz praktičnih informacija o natječajima, prijavama i drugim aktivnostima. Potom bi, u sljedećoj fazi, ovdje proširili krug poslova, pa više neće biti potrebe za potpisivanjem pojedinih ugovora u Zagrebu, niti će u našu centralu trebati nositi zadužnice, neke zahtjeve ili dokumentaciju druge vrste. Sve to će se moći napraviti u Čakovcu kako bi poduzetnicima smanjili troškove i uštedjeli vrijeme, najavio je daljnje aktivnosti.

Uz današnje otvorenje, organizirana je i prigodna radionica za brojne okupljene poduzetnike, a Vrbanec je potvrdio da će se takva praksa nastaviti i ubuduće.

– Organiziranje radionica je, upravo, jedan od ciljeva ovog projekta. U svim našim poslovnicama ćemo barem jednom kvartalno okupiti zainteresirane poduzetnike i upoznati ih s novostima u našem poslovanju. Tako smo i sada pred raspisom dva nova natječaja, neki su u fazi provedbe, a poznato je da kontinuirano možemo ponuditi najjeftinije kredite, zajmove i garancijske sheme. O svim tim aktualnostima, kao i našim planovima govorit ćemo na takvim radionicama, rekao je.

Vrbanec je napomenuo da smo pred krajem sedmogodišnjeg proračunskog ciklusa u Europskoj uniji i na pragu novog od 2021-2027.

– Očekujemo formiranje Europske komisije i usvajanje novog proračuna, naravno i onog segmenta koji se odnosi na našu zemlju. Nadam se da ćemo ovog puta biti pametniji nego na početku prvog razdoblja kada su programirane neke stvari koje kasnije nisu funkcionirale. Vjerujem da smo iz tih starih pogrešaka dovoljno naučili da ih možemo ispraviti u predstojećem razdoblju. Ministarstvo gospodarstva i HAMAG-BICRO su najuspješnije institucije u povlačenju europskog novca, pa smo tako određene pozive preugovorili čak 300 posto.

To dovoljno govori o interesu poduzetnika zbog čega se trudimo da taj novac što prije i kvalitetnije spustimo. Vjerujem da će ta iskustva biti presudna u planiranju idućih perspektiva. Naglasak Europske unije u ovom trenutku je na inovacijama, istraživanju i razvoju, ali vjerujem da će biti dovoljno prostora i za one klasične poduzetničke potpore za podizanje hala i nabavku strojeva – rekao je.

Suradnju međimurskih poduzetnika s agencijom kojoj je na čelu Vrbanec je ocijenio izvanrednom.

– Međimurski poduzetnici su definitivno najproduktivniji u cijeloj Hrvatskoj, ne zbog toga jer sam ja odavde nego zato što je to notorna činjenica. Produktivnost koju iskazuju u proizvodnim i prerađivačkim djelatnostima uvelike proizlazi iz njihove velike sposobnosti povlačenja sredstava iz fondova EU. Kad se gleda ta relativna uspješnost naši su poduzetnici među 3-4 vodeće županije. U posljednje dvije-tri godine taj povučeni iznos kreće se na razini od 386,5 milijuna kuna, a budući da ovih dana očekujemo još neke odluke o financiranju siguran sam da će se ta participacija povećati i na iznos veći od 400 milijuna kuna, optimističan je Vrbanec.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije