ZAPOČELA berba jabuka u Međimurju

VOĆAR IZ SELNICE Tomislav Tomšić: ‘Proizvesti i prodati jabuke sve je samo ne romantika’

- Kada nam je bilo dobro bunili smo se na cijenu, tražili njezino povećanje te razne druge pogodnosti, koje smo na kraju i konzumirali. Ali to je prošlost i sada kada nam je uistinu teško pomoći od države i ministarstava nema, kaže mr.sc. Tomislav Tomšić, proizvođač jabuka iz Selnice.

Minulog vikenda u Brezovcu u Voćnjaku starih sorti jabuka, postavljen je klopotec, te je najavljena berba jabuka, grožđa i drugog voća i povrća. O stanju u međimurskom voćarstvu, u prvom redu o proizvodnji jabuka razgovarali smo s mr.sc. Tomislavom Tomšićem, voćarem iz Selnice, vrhunskim agronomom i dobrim poznavateljem voćarstva u Hrvatskoj te zemljama Europske unije i ostatka Europe.

– Naša situacija nije niti malo lijepa i laka te je danas jednako teško proizvesti jabuku kao i prodati je na uglavnom domaćem tržištu. Govorim o kvalitetnoj jabuci za konzumiranje, koja ima na domaćem tržištu nelojalnu konkurenciju iz uvoza, a često puta upitne kvalitete. Proizvesti i prodati jabuke sve je samo ne romantika kako su ili smo mnogi zamišljali kada smo krenuli u bavljenje voćarstvom u novoj i samostalnoj Hrvatskoj.

Međimurski voćari sigurno su spremni proizvesti jabuke najviše kvalitete ili kakvoće, ali to ih košta ili stoji više nego gotovo sve druge europske voćare. Isto tako oni ili mi se ne bojimo konkurencije kada se radi o kakvoći ali nalazimo na mnoge druge prepreke koje konkurencija jednostavno nema. Stoga smo u svim segemntima prepušteni vlastitom snlaženju, a to iziskuje dosta napora, jer moramo se baviti sadnjom, održavanjem, uzgojemi prodajom, što u naravi znači da smo svugdje samo djelomično, a trebali bi smo biti više u najvažnijem dijelu, a to je proizvedeno dobro prodati – jasan je magistar Tomošić, koji svoj voćnjak ima u svetomartinskoj općini.

Zaradu može jamčiti cijena od 1,80 kuna

– Dosta smo za ovakvo stanje krivi i mi sami voćari, koji smo u vrijeme kada nam je bilo dobro tražili više cijene i druge povlastice, a danas kada nam je uistinu teško, a nemamo od koga očekivati pomoć. Sjećam se kako smo redovito na Međunarodnom voćarskom sajmu u Donjem Kraljevcu dogovarali okvirnu cijenu za kilogram jabuke i to je s današnjeg stanja jako dobro bilo. Malo smo ‘jafkali’ i odobrena nam je cijena koju smo otprilike željeli i bilo nam je dobro.

I broj voćara je rastao, kao i hektari pod jabukama i drugim voćem. To je prošlo i sada je kako je te cijenu diktira ne toliko tržište koliko razni ‘lobiji’ i s našim vrlo malim utjecajem, a država ili ministarstva  nas uglavnom podržavaju i pomažu riječima, a manje nekim novcem. Ovog trenutka se govori o cijeni od 1,20 kuna za kilogram koja sigurno nije dovoljna niti za pokrivanje troškova proizvodnje, hladnjače ili skladištenja te otpremanje na tržište.

Moji izračuni su kako bi cijena od 1,80 kuna po kilogramu jamčila pokrivanje troškova i nekakvu zaradu. Sve ostalo su nagađanja, snalaženja, popuštanja i na kraju dolaze problemi, a nije nemoguće i propast. Možemo li postići ovu cijenu? Nisam siguran, da ne velim da sumnjam, ali trebalo bi se ujediniti ili složiti da ona takva bude, razmišlja mr.sc. Tomislav Tomšić, voćar iz Selnice do ne tako davno prvi čovjek voćarske proizvodnje u čakovečkom Agromeđimurju.  

Bere se Gala, a izgubili smo Idared

Od Tomšića smo doznali kako je u tijeku branje sorte Gala, kako slijedi berba Zaltnog delišesa i kako smo izgubili jako dobru i kvalitetnu sortu Idared koja je donosila dobru zaradu voćarima, a konzumentima ukusnu jabuku. Tome je koliko smo čuli i od drugih voćara kumovala hrvatska lojalnost EU i drugim intersnim skupinama.

U dijelu razgovora Tomšić je otkrio kako je za međimurske voćare najbolje vrijeme bilo kada je Petar Čobanković bio hrvatski ministar poljoprivrede, jer je bio agronom i poljoprivrednik. Dobro je to znati, kada se sjetimo tko je sve bio ministar poljoprivrede, jednog od najvažnijih segmenata hrvatskog, pa tako i međimurskog gospodarstva.
Na ovom skupu kojeg je organizirala Udruga voćara, vinogradara i voćara Općine

Sveti Martin na Muri, doznali smo i kako su znatno smanjene površine pod jabukama ne samo u Međimurju nego i drugim dijelovima Hrvatske, te kako su mnogi ‘jabučari’ pa tako i predsjenik svetomartinski voćara Mladen Dobranić, ostali vjerni dosdašnjim kupcima, što je u sadašnje vrijeme vrlo dobro.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije