USPJEŠNI MEĐIMURCI

OBITELJ JAKOPIĆ U okrilju najljepših međimurskih vinograda grade svoju priču o uspjehu

Obitelj Jakopić oduševljava ljubitelje dobre hrane i vina. Prve kapljice vina na njihovom imanju potekle su daleke 1908. godine, a prije nekoliko godina otvorili su i Terboz, jedan od najboljih hrvatskih restorana

U okrilju međimurskih brežuljaka sakrilo se jedno sasvim posebno imanje. Riječ je o imanju obitelji Jakopić koja svojim radom i vinarstvu i ugostiteljstvu oduševljava generacije ne samo Međimuraca nego i ljubitelja dobre hrane i vina širom Europe, pa i svijeta. Nagrade koje obitelj Jakopić niže jednu za drugom, bilo da je riječ o priznanjima za vinarski ili gastronomski aspekt, svakako im laskaju, no kod njih je važnije nešto drugo – nastavljanje obiteljske tradicije i izuzetan ponos kojim su ispunjeni što rade upravo to što rade.

Trenutno na imanju u Železnoj Gori rade tri generacije: supružnici Nada i Branimir Jakopić, njihovi sinovi Filip, Martin i Vinko te baka Ana i djed Martin. A upravo je jedan drugi Filip i započeo cijelu priču. Naime, još je 1908. pradjed Filip Jakopić dao je svoj pečat prvim kapljicama vina poteklima na imanju te ljubav prema tom poslu u obitelji otada nije stala.

Svjetsko priznanje dalo im vjetar u leđa

Zato je i Branimir, iako je njegova struka vezana uz strojarstvo, danas ponosni nasljednik djeda Filipa kada je riječ o vinarstvu, a za ugostiteljstvo i nadasve hvaljeni restoran Terbotz kaže da se dogodilo sasvim slučajno. U čitavoj danas nadasve uspješnoj priči posebnu je važnost igrala 2015. godina.

– Berbe su se redale i predano smo radili, no tek se 2015. dogodila izborna berba prosušenih bobica graševine. S tom je berbom stigla i slutnja kako smo na tragu istinski velikog vina međimurskog teroirara. Najveća potvrda toga da smo u pravu bila je nagrada Platinum na Decanteru u Londonu. Svaki ozbiljan poslovni čovjek sanja u uspjehu, a moj, pa i san obitelji, tu se ostvario. Potom su pak došle i druge laskave medalje i priznanja – govori nam Branimir.

Tako je spomenute 2015. njihova izborna berba prosušenih bobica ušla u krug deset najboljih slatkih vina na svijetu, na festivalu autohtonih sorata Hrvatske Vina od davnina njihov pušipel prestiž postao je apsolutni pobjednik na ocjenjivanju, a slično se ponovilo i na sada već tradicionalnoj manifestaciji Urbanovo gdje je pušipel prestiž bio šampion u kategoriji vina predikatnih berbi te ostvario povijesne rezultate.

Sve su te nagrade samo kap u moru izuzetnih priznanja koje je primila obitelj Jakopić, a svojim predanim radom redovito se trude dati najbolje od sebe kada su u pitanju sorte koje proizvode: sauvignon, muškat žuti, pušipel, graševina, rizling rajnski, graševina, silvanac zeleni, cabarnet sauvignon, merlot i syrah.

Restoran u samom vrhu hrvatske gastronomije

No tu nisu stali. Kako nam kaže Branimir, do ulaska u ugostiteljstvo došlo je sasvim spontano, no upravo su tada svojem radu priključili restoran koji će, kako se kasnije pokazalo, postati jedan od najboljih hrvatskih restorana. Dakako, riječ je o svima poznatom Terbotzu.

Tako su se u okrilju nekadašnje stare kurije i dodatno izgrađenog objekta smjestili restoran koji može primiti do 110 gostiju, terasa s najljepšim pogledom u Međimurju, kušaona vina, kao i prezentacijska dvorana za sve one koji svoje poslovne sastanke žele podići na novu razinu. Spojem autohtone međimurske kuhinje i inovativnog pristupa gastronomiji, i sve to u ambijentu za koji se čini kao da je u njemu vrijeme stalo, nastalo je nešto što se ne viđa često na našim prostorima, a sve je to privuklo i pažnju struke.

Ne samo da je spomenuta terasa restorana uvrštena među deset s najljepšim pogledom u Hrvatskoj prema portalu Gastro.hr nego je restoran osvojio i drugo mjesto u kategoriji tradicionalnih restorana u Hrvatskoj u izboru Dobri restorani 2019.

– Da bi se postiglo nešto takvo, potrebna je vjera u tim, neprekidni timski rad, ustrajnost i istraživanje bez straha. Dakako da je bilo zahtjevno preuzeti taj posao te sve 2014. spojiti s vinarijom, no danas znamo da se isplatilo – govori nam Branimir.

No čini se da taj trend prepoznavanja autohtonosti međimurskog vinskog kraja i svega što on može ponuditi u poslovanju, uočavaju i drugi vinari pa je Branimir optimističan kada je u pitanju međimursko vinarstvo i vinogradarstvo.

– Polako i sigurno u posao ulaze mlađi naraštaji vinara i siguran sam da je, usprkos čudnim i pomalo neshvatljivim potezima politike, međimursko vinarstvo na pravom i sigurnom putu da pruži najbolje od sebe – ističe ovaj uspješni vinar.

Kvaliteta i individualan pristup

Iako se i sama čitava obitelj Jakopić u svakodnevici susreće s brojnim izazovima kako bi zadržali svoj vrlo visoki nivo, kako nam kažu, zdravlje, sloga i polako ali sigurno preuzimanje poslovanja mlađih naraštaja ono je što ih gura naprijed uz, dakako, neizostavno povjerenje klijenata.

– Imamo već i stalne goste koji se uvijek vraćaju, a brojni dolaze i po preporuci jer su čuli o kakvom se objektu i izvrsnosti radi. Pohvale koje dobivamo za svoj rad, kao i priznanja i nagrade koje to prate, svakako su najveća motivacija za daljnji rad – govori nam Branimir.

Ponosan je i na to što je obiteljsku ljubav prema ovom poslu prenio i na svoje sinove pred kojima je također zasigurno vrlo svijetla budućnost.

– Filip je magistrirao na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu te je postao dio tima, a Vinko i Martin još su učenici srednje škole. No već sada znaju da žele nastaviti školovanje u smjeru koji će ih voditi prema daljnjem radu na imanju, a zasada pomažu koliko god mogu i imaju volje. Čitava obitelj vjeruje u to da je kvaliteta pitanje obiteljske časti, bez obzira na to čime se bavili – zaključuje Branimir Jakopić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije