POVEZIVANJE ISTRE I MEĐIMURJA

SURADNJA Međimurski uzgajivači svinja i istarski pršutari dogovorili suradnju

Istrijani su iskazali svoje potrebe, a međimurski uzgajivači svoje kapacitete pokazavši interes da osiguraju kontinuitet uzgoja visoke kvalitete

Nastavno na Sporazum o suradnji Međimurske i Istarske županije iz studenoga 2018. godine i niza provedenih aktivnosti, suradnja je dogovorena i između Udruge uzgajivača svinja Međimurja i Udruge istarskih pršutara koji su u radnom posjetu Međimurskoj županiji boravili 4. lipnja 2019. godine.

Istra i Međimurje, dvije regije koje se ističu osobito marljivim i radišnim ljudima koji se oslanjaju na vlastite snage te svojim trudom i zalaganjem dolaze do rezultata i ostvaruju visoko postavljene ciljeve, dogovorili su suradnju koja će konkretno povezati zelenu i plavu Hrvatsku, ovoga puta putem tradicionalnog proizvoda zaštićenog na razini Europske unije oznakom izvornosti, Istarskog pršuta.

Predstavnici Udruge istarskih pršutara na čelu s potpredsjednikom Mladenom Dujmovićem te članovima proizvođačima pršuta, kobasica i drugih mesnih prerađevina, uz višu stručnu suradnicu za zaštitu i valorizaciju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Blanku Sinčić Pulić iz UO za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije sastali su se s uzgajivačima svinja Međimurske županije na čelu s predsjednicom Sonjom Fažon.

Dobrodošlicu im je poželio župan Međimurske županije Matija Posavec sa suradnicima, pročelnikom UO za gospodarske djelatnosti Darkom Radanovićem, njegovom pomoćnicom, ujedno i voditeljicom Odsjeka za poljoprivredu i turizam Danicom Pošta te pročelnicom UO za poslove župana Vesnom Haluga.

Župan Posavec izrazio je zadovoljstvo što Sporazum o suradnji dviju županija nije samo mrtvo slovo na papiru, već je u manje od pola godine rezultirao nizom posjeta, susreta, novim sporazumima o suradnji općina. 

– Budući da ste upravo sirovinom iz Međimurja dobili prvu zaštitu istarskog pršuta još 2002. godine, vjerujem da će i današnja posjeta rezultirati ponovnom poslovnom suradnjom, ali što je važnije novim prijateljstvima kojima ćemo još čvršće povezati naše dvije županije – kazao je župan Posavec.

Prema podacima Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu iz svibnja, u Međimurju se uzgojem svinja bavi oko 3.500 gospodarstava koji godišnje utove preko 66.000 svinja, što je na nacionalnoj razini mala proizvodnja, ali s visoko kvalitetnim i poželjnim proizvodom koji ima svoje tržište. Svjesni kvalitete, sljedivosti, dobrog uzgojnog programa, Istrijani su iskazali svoje potrebe, a međimurski uzgajivači svoje kapacitete pokazavši interes da prema utvrđenoj specifikaciji osiguraju kontinuitet uzgoja visoke kvalitete čime se želi stvoriti održivi lanac proizvodnje proizvoda više cjenovne kategorije od čega bi korist imali svi uključeni dionici.

– Standardizacija uzgojnog procesa koji kao temelj ima kvalitetnu sirovinu, but, od isključivo hrvatske svinje, kontrolu hrane te klaonicu na području 13 županija koje su u sistematizaciji, ključ je uspjeha – istaknuo je bivši pročelnik, sada proizvođač pršuta i jedan od inicijatora zaštite pršuta prekograničnom oznakom izvornosti, Milan Antolović.

Istra i Međimurje nastavljaju međusobnu suradnju, i na ovaj način povezuju plavu i zelenu Hrvatsku, plasiraju domaće, kvalitetne proizvode od čega najviše koristi imaju krajnji korisnici, potrošači koji znaju da na svom stolu imaju vrhunski proizvod hrvatskih proizvođača. Sastanak koji će rezultirati još boljim povezivanjem ovih dviju regije na zadovoljstvo svih proizvođača, zasigurno nije posljednji već nastavak dobro uhodane prakse temeljene na radu, trudu i zalaganju vrijednih ljudi Istarske i Međimurske županije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije