GODINA 'ROJENJA'

SLABA PČELARSKA GODINA Loše vrijeme kada su cvale uljana repica i agacija

- Med od uljane repice je bio za potrebe pčela, cvatnja agacije nikada nije trajala tako dugo, a prinosi su vrlo slabi. Tko nije imao med od uljane repice imao je 'glad u košnicama', sve skupa pak je izazvalo brojna rojenja što nije dobro za pčelare, napominje Željko Trupković, vrsni pčelar iz Novog Sela Rok, ujedno i predsjednik Udruge pčelara 'Agacija' Međimurske županije

U subotu, 8. lipnja je bio blagdan-spomendan-imendan Svetog Medarda, francuskog sveca rođenog oko 457 godine, koji je za zemaljskog života bio je neobično dobar, poglavitoprema onima koji to nisu zaslužili. U hrvatskom narodu poznata je poslovica navezana na Svetog Medara, a odnosi se na vrijeme i otprilike glasi: ‘Što Medardo daje, četrdeset dana traje’, to će reći, kakvo je vrijeme bilo na Medarda takvo će biti do 18. srpnja.

Sada se postavlja pitanje što Medardo ima s pčelarima zajedničko? Ima, upravo vrijeme, a ono u minulom mjesecu niti najmanje nije bilo dobro za pčele i pčelare, ako pak je ‘Medardova istina’ jučer je vrijeme bilo lijepo, pa ako će biti narednih 40 dana, onda stvari mogu postati bolje. Pred pčelama i pčelarima su cvatnja pitomog kestena, lipe i suncokreta te raznog cvijeća.

Jer, međimurski pčelari prožiljavaju jednu od najslabijih sezona u posljednjih nekoliko godina i premda je već započeo lipanj još uvijek strepe o ili nad prinosima od uljane repice i agacije, čija cvatnja je bila u svibnju.

– Tko je bio bez repičinog ubiranja peluda imao je ‘glad’ u košnicama, a sada bi agacija donekle trebala popraviti situaciju. No, pitanje je i koliko to može biti količinski zadovoljivo jer prinosi, sudimo li prema prvim vrcanjima i prvim količinama, su vrlo slabi. Nemirno, prohladno i vjetrovito vrijeme umanjili su izlazak pčela iz košnica te na pola umanjili unos u košnice koji je negdje između 10 i 12 kilograma.

Sve pak je to rezultirao mnogim ‘rojenjima’, te sigurno ovu godinu možemo prozvati godinom ‘rojenja’, a to nije dobro jer vrijeme ‘rojenja’ pčele ne proizvode med. Sada kreće intenzivnije vrcanje meda, te će se vidjeti što i kako je rodila repica i agacija uz nadopunjavanje cvijetnih biljaka. Oči su nam uprte u nadolazeću cvatnju kestena i lipe te suncokreta i budu li vremenske prilike bolje, to bi moglo spasiti godinu. U protivnom nam se ne piše najbolje, kaže Željko Trupković, predsjednik Udruge ‘Agacija’ pčelara Međimurske županije. Trupković naglašava kako svemu unatoč kvaliteta međimurskog meda neće biti upitna, nego će meda sigurno biti manje, nego na primjer prošle godine. 

I još jedna o Svetom Medardu, navezano na pčele. Njemu su lopovi ukrali košnice s pčelama i medom, s čime se pčele nisu mirile te su lopove izbole i to su ih izbadale sve dok Medardo nije čuo njihovo jaukanje. Kada je Medardo došao do njih, pčele su prestale svoj ‘ubadalački pir’ a dobar Medardo ih je liječio i sve im oprostio.

Trupković kaže kako međimurska pčelarska udruga ‘Agacija’ ima odobrena sredstva za sadnju plantaže pitomog kestena, te se čeka samo ministrov potpis i onda se kreće u otkup parcela i pripreme za sadnju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije