Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
DOBRE VIJESTI Od danas jeftiniji međunarodni pozivi i SMS-ovi
Ilustracija/Ivo Čagalj/PIXSELL

jeftinije telefoniranje

DOBRE VIJESTI Od danas jeftiniji međunarodni pozivi i SMS-ovi

Međunarodni poziv ne može biti skuplji od 1,76 kuna po minuti, a SMS od 0,55 kuna.

Od danas međunarodni pozivi s fiksnog i mobilnog telefona, te SMS-ovi napokon postaju jeftiniji.

Naime, od danas kreće u primjenu Uredba o međunarodnim pozivima i SMS porukama kojom je propisana najviša dopuštena cijena međunarodnih poziva za privatne korisnike, priopćila je hrvatska regulatorna agencija HAKOM. Riječ je o pozivima koji se upućuju, objašnjava HAKOM, iz bilo koje nepokretne ili pokretne mreže u Republici Hrvatskoj prema zemljama EU. Međunarodni su oni pozivi koje upućujete iz matične zemlje prema međunarodnim brojevima, za razliku od roaminga koji se odnosi na pozive prema domaćim brojevima kada ste u nekoj zemlji EU ili pozivate osobu koja ima 'domaći' broj, ali se nalazi u nekoj zemlji EU.

Dakle, prema novim reguliranim pravilima cijena međunarodnog poziva ne može biti veća od 1,76 kuna po minuti, a cijena SMS-a ne može biti veća od 0,55 kuna po poruci. Regulirane cijene primjenjuju se na pozive i SMS poruke na bilo kojem fiksnom ili mobilnom broju druge države članice EU. Regulirana cijena u EU primjenjivat će se i na Norvešku, Island i Lihtenštajn nakon donošenja odgovarajućeg zakona. Kako objašnjavaju u HAKOM-u, ograničenja cijena automatski će se primjenjivati na fiksne i mobilne usluge na temelju stvarne potrošnje od 15. svibnja 2019., osim ako korisnik trenutačno koristi alternativnu tarifu za međunarodne pozive i odluči ostati na njoj ili ju je namjerno odabrao.

Operator je korisnike morao obavijestiti prije 15. svibnja o novim ograničenjima cijena koja će se početi primjenjivati na njihovu tarifu. Usto, ova smanjenja primjenjuju se samo na privatne, ali ne i na poslovne korisnike. 

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!