na imanju obitelji Horvat

FOTO Veliki dan za međimurske vinogradare – zasađeno 600 vlastith klonova pušipela

Na terasama je u pet redova zasađeno po 120 trsova pušipela iz vlastitog uzgoja koji imaju svoje oznake, a uzgojeni su pod nadzorom Agronomskog fakulteta u Zagrebu i suradnjom Hortus Croatiae i Međimurske županije, koji zajednički su nositelji cijelog projekta.

Još jedan od niza povijesnih događaja zbio se jučer 24. travnja 2019. u Svetom Urbanu na imanju obitelji Horvat gdje su članovi Hortus Croatiae i njihovi prijatelji te članovi obitelji Horvat zasadili 600 trsova ili klonova nastalih u vlastitom uzgoju.

Iz vlastitog uzgoja znači kako su prve plemke uzete iz više vinograda na štrigovskom području, koje su potom stručnjaci i studenti predvođeni prof.dr.sc. Darkom Preinerom doradili do trsova koji su sada posađeni na terasama za njih pripremljenim.

– Ovo je vrh vrhova u projektu kojeg provodimo mi iz Hortus Croatiae, Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Međimurska županija jer od sada imamo siguran nasad iz kojeg će se dalje reproducirati novi trsovi pušipela, prvo za naše potrebe, a potom i za šire tržište.

Dakle, u svakom od pet redova posađeno je 120 klonova, koji su se pokazali najboljima i oni nose oznake:111, 30A, 87A, 017 i 026 i svaki ima svoje posebnosti, a zajedničko im je da se zovu pušipel. U ovom vinogradu se neće obavljati klasična bera grožđa, nego će se sve usmjeriti na proizvodnju rozgvi za daljnji uzgoj.

Postojeći vinograd na kojemu je projekat pred desetak godina započet, ostati će pričuva za rozgve, ali će se u njenu obavljati berba grožđa i stvaranje vina, sve pod nadzorom profesora Preinera i moje obitelji te drugih u sustavu, poglavito Savjetodavno poljoprivredne službe. Parcela na kojoj su složene terase je pronađena i odabrana jednoglasno od strane nas vinogradara, županije i fakulteta i zaštićena je od mnogih prirodno-tehničkih neugoda.

Važno je znati kako Agronomski fakultet u Zagrebu ima Banku klonova pušipela, tako u slučaju da naši budu od nekoga ili nečega uništeni ne bi značilo da je projekat, odnosno međimurska zaštićena sorta pušipel nestala, ispričao nam je Robert Horvat, voditelj obiteljskog vinogradarstva i nastavitelj bdijenja i skrbi nad pušipelom od svog legendarnog oca Vladimira Horvata.

Od strane Hortus Croatiae sadnju su nadgledali i dali svoj doprinos i Marko Cmrečnjak, Filip Palašek, Željko Novak i svi su iskazali zadovoljstvo učinjenim. Novi terasasti vinograd za oko izgleda lijepo, u njega je puno uloženo, gotovo tri puta toliko koliko za klasični nasad i isto će toliko koštati njegovo održavanje, rekli su vinogradari.

Dan kada je ovaj značajan posao obavljen završen je druženjem i objedom kojeg je pripremila obitelj Horvat, u prvom redu domaćica Danica, a nazdravljeno je Horvatovim pušipelom berbe 2018. sa željom da ovakvi, ali i još bolji budu pušipeli od klonova upravo posađenih trsova.

Mi dodajemo, kako bi dobro bilo da škole svoju djecu povedu na ogled ovog novog vinograda, ali i da putnici, turisti i svi prijatelji prirode pogledaju ljepotu i ‘izvor’ budućih pušipela, ovog trenutka najtraženijeg međiurskog vina!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije