POSKUPLJENJE MESA

SVINJETINA POSKUPLJUJE Cijene će rasti i kod nas, u EU već 30% više

Zbog opasnog virusa koji je poharao kineske svinjogojske farme, Kinezi traže sve više europske svinjetine, a kako je nema dovoljno, cijene rastu u nebo

Nagli porast kineske potražnje za svinjskim mesom, nakon što je
zbog afričke svinjske kuge (ASK) na tamošnjim farmama usmrćeno
više od milijun domaćih svinja, cijene je svinjetine lansirao u
nebo. 

Cijene te najvažnije sirovine za industriju mesa u Europi
globalno su porasle čak 30%, stoji u dramatičnom priopćenju, koje
je ovih dana medijima odaslala Europska industrija prerade mesa
CLITRAVI, koja predstavlja oko 13.000 tvrtki s ukupnom
proizvodnjom oko 13,5 mil. tona mesnih proizvoda i prometom od 80
milijardi eura.

Ugrožen cijeli opskrbni lanac

Takva situacija, upozoravaju, može ugroziti velik broj radnih
mjesta i opstanak brojnih tvrtki s obzirom na to da troškovi
sirovine u nekim slučajevima čine i 75% ukupnih troškova
proizvodnje. A što je najgore, s obzirom na to da ASK i dalje
prijeti, ugrožen je cijeli opskrbni lanac, poručuju iz
CLITRAVI-ja.

Prema podacima TISUP-a (Tržišno-cjenovnog informacijskog sustava
u poljoprivredi), cijene pojedinih kategorija svježeg svinjskog
mesa, karea, buta bez kostiju, u hrvatskim su mesnicama
prošlog tjedna u odnosu na predzadnji tjedan ožujka u prosjeku
porasle 1-2 kn, dok su mesni proizvodi poput hamburger slanine u
ožujku u odnosu na siječanj u veleprodaji poskupjeli i za 10-ak
kuna na nivou RH (sa 34,87 na 43,79 kn/kg), panceta za 4 kn/kg,
šunka za 8 kn, pršut za 15 kn… 

Goran Jančo, predsjednik Središnjeg saveza
udruga uzgajivača svinja, kaže kako su on i još nekoliko domaćih
proizvođača naslonjeni na njemačku burzu pa tako i iz prve ruke
mogu potvrditi kako za kilogram žive vage u zadnjih 4-5 tjedana
dobiju 2 kn više po kili u veleprodaji, oko 30 eura više za
svinju od oko 120 kg. 

– U nas nema jedinstvenog tržišta, ali mene toliko sada plaća
jedan njemački trgovački lanac u RH – objašnjava Jančo. Dodaje
kako svinjogojci ranije nisu mogli pokriti sve troškove
proizvodnje pa sa sadašnjom zaradom tek saniraju gubitke. Bilo bi
super kad bi to potrajalo, no o oni strepe od afričke svinjske
kuge. Bolest je već prisutna i u Mađarskoj, Italiji,
Rumunjskoj…, a RH sa sadašnjom proizvodnjom pokriva jedva 60%
potreba. 

Do Uskrsa ‘pristojne’ cijene

– Nemamo svinjetine za izvoz, ali se na nas reflektiraju vanjske
cijene. Cijene svinjetine u nas se od početka godine nisu
drastično mijenjale, dijelom i zbog smanjenog PDV-a s 25 na 13%,
no poslije Uskrsa, kad krene sezona roštilja, cijene će svakako
rasti – uvjeren je Jančo.

U domaćim mesnim industrijama kažu kako je u odnosu na isto
razdoblje 2018. cijena svinjske polovice 10% viša, a u odnosu na
mjesec ranije 14%, čime je već sad nadmašen petogodišnji prosjek.

Cijene mesa i mesnih prerađevina sada bi tako trebale biti
minimalno 10% više, no većina velikih trgovaca još ne pristaje na
više cijene domaćih proizvođača, a kako su se ranije pobrinuli za
uskrsni asortiman, za očekivati je kako ovih blagdana za rolane
plećke, lopatice, šunke… nećemo znatnije izdvajati u odnosu na
lanjsku godinu, dok će se s početkom turističke sezone, u
situaciji koja će očito potrajati mjesecima, poskupljenja
određenih kategorija mjeriti i dvoznamenkasto.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/svinjetina-poskupljuje-cijene-ce-rasti-i-kod-nas-u-eu-vec-30-vise-1313514 –
www.vecernji.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije