POTPORE ZA STIPENDIRANJE UČENIKA

DEFICITARNA ZANIMANJA Budućim obrtnicima stipendije vrijedne 174 tisuće kuna

Za tekuću školsku godinu potpisano je 29 ugovora ukupne vrijednosti 174 tisuće kuna, za 14 različitih zanimanja. Pojedinačni iznos stipendije od 6 tisuća kuna isplatit će su u dvije rate do kraja školske godine

Danas (15. travnja) su u dvorani Udruženja obrtnika Međimurske županije u Čakovcu potpisani Ugovori o stipendiranju učenika deficitarnih obrtničkih zanimanja. Radi se o projektu pokrenutom 2003. godine kroz koji je do danas stipendirano više od 400 učenika s preko 2,6 milijuna kuna. 

Za tekuću školsku godinu potpisano je 29 ugovora ukupne vrijednosti 174 tisuće kuna, za 14 različitih zanimanja. Sklopilo ih je desetero učenika Srednje škole Prelog, devetero iz Graditeljske škole Čakovec, šestero iz Tehničke škole Čakovec, troje iz Gospodarske škole Čakovec i jedan učenik Elektrostrojarske škole Varaždin. Pojedinačni iznos stipendije od 6 tisuća kuna isplatit će su u dvije rate do kraja školske godine. 

Uz županijsku Obrtničku komoru dugogodišnji partneri na ovom projektu su Međimurska županija, gradovi Čakovec, Mursko Središće i Prelog te Općina Nedelišće, a ove su se godine priključile općine Domašinec, Podturen Šenkovec, dok unatoč iskazanom interesu općina Belica, Mala Subotica i Orehovica s njihovog područja nije bilo zainteresiranih stipendista.

Svim korisnicima stipendija čestitku je uputio međimurski župan Matija Posavec rekavši da će se i ubuduće podupirati svi projekti usmjereni razvoju gospodarstva.

– Pravovremeno smo prepoznali trend gospodarskih kretanja i na vrijeme započeli stipendirati učenike u zanimanjima koja su potrebna međimurskom gospodarstvu, rekao je Posavec. 

S njim se složila i privremena pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Blaženka Novak dodavši da su danas gotovo sva obrtnička zanimanja deficitarna, na što županija pokušava utjecati kako stipendijama, tako i upisnom politikom.

– Županija ne može sama riješiti taj problem, već očekujemo i potporu gospodarskog sektora kako bi svi zajedno podržali mlade ljude koji izaberu ova zanimanja, istaknula je Novak.

 Predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak zadovoljan je porastom broja potpisanih ugovora u odnosu na prošlu školsku godinu te je naglasio da će komora, zajedno s partnerima, ovu dobru praksu nastaviti i slijedećih godina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije