IZVOZ KAO SPAS

PRVA U HRVATSKOJ Međimurska županija pristupila Liderovom klubu izvoznika

- Želimo jačanjem izvoza ojačati naše gospodarstvo, što će u konačnici značiti veću zaposlenost i veće plaće - rekao je župan Matija Posavec

Župan Međimurske županije Matija Posavec potpisao je u ponedjeljak, 8. travnja ugovor o članstvu u Liderovom klubu izvoznika čime je Međimurska županija postala prva županija koja se pridružila ovoj neformalnoj asocijaciji čiji je cilj djelovanja promoviranje izvoza kao najkvalitetnijeg oblika rasta društvenog bruto proizvoda te utjecanje na donositelje odluka u smislu svekolikog i kontinuiranog poboljšavanja uvjeta za izvoz.

– U našem promišljanju razvoja gospodarstva Međimurja, izvoz shvaćamo kao gospodarsku granu koja može spasiti i podići ukupno hrvatsko gospodarstvo. Danas u Hrvatskoj imamo samo 15% poduzeća koje je izvozno orijentirano, ali upravo ta poduzeća zapošljavaju polovicu svih zaposlenih u privatnom sektoru, ostvaruju  62% ukupnih investicija i 66% ukupnih prihoda u gospodarstvu te jedino izvozna ekonomija može zajamčiti snažniji gospodarski rast, a jači izvoz predstavlja i jači BDP – rekao je župan Posavec te podsjetio na činjenicu da u odnosu na 2008. godinu, jedino Međimurska županija uz Istarsku ima najveći rast BDP-a od 2,7%.

– Činjenica je da imamo dvostruko veći izvoz od uvoza te zahvaljujući izvozu imamo mnoge pozitivne gospodarske pokazatelje. Međimurska županija će se snažno baviti stvaranjem okvira, otvaranjem vrata i gospodarskom diplomacijom te želimo jačanjem izvoza ojačati naše gospodarstvo, što će u konačnici značiti veću zaposlenost i veće plaće – dodao je župan Posavec.

S ciljem promoviranja ideje da izvoz bude regenerator rasta BDP-a u Hrvatskoj, Liderov klub izvoznika pokrenut je prije 9 godina tijekom kojih je održano 27 susreta, a danas broje 27 članova.

– Četiri su generatora rasta: osobna potrošnja, državna potrošnja, investicije i izvoz. U ovih 25 godina pokušalo se sa svime osim s poticanjem izvoznika, a pokazuje se da izvoznici i bez pomoći vuku hrvatski BDP. Kada govorimo o izvozu, tada na našim skupovima kao primjer najčešće uzimamo Međimursku županiju te nam je iznimno važno što nas je upravo ova jedinica regionalne samouprave prepoznala kao partnera s ciljem umrežavanja i promoviranja izvoza – naglasio je glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović.

Ugovor o članstvu potpisan je s direktoricom Lider media d.o.o. Bojanom Božanić Ivanović, a prije samog potpisivanje održao se radni sastanak kojem su nazočili glavni urednik Lidera Miodrag Šajatović, zamjenica glavnog urednika Lidera i voditeljica Kluba izvoznika Manuele Tešler, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Međimurske županije Darko Radanović, pročelnica Upravnog odjela za poslove župana Vesna Haluga, predsjednik Uprave Tehnixa Đuro Horvat i predsjednik Uprave Šestan – Busch d.o.o. Alojzije Šestan.

Upravo su Tehnix i Šestan – Busch, dvije vrlo uspješne tvrtke i perjanice međimurskog gospodarstva, dosadašnje članice Liderovog kluba izvoznika. Tvrtka Šestan – Busch izvozi 98% svojih proizvoda u više od 70 država te je pravi primjer uspješnosti, a predsjednika Uprave Šestan – Busch d.o.o. Alojzije Šestan pohvalio je inicijativu župana Posavca da Međimurje kao prva županija krene organizirano pomoći izvoznicima i promovira gospodarsku diplomaciju.

Predsjednik Uprave Tehnixa Đuro Horvat istaknuo je da je izvoz jedna šansa da zadržimo ljude u Međimurju i da budemo konkurentni u svijetu. Inovacije pretvorene u kvalitetan proizvod garantiraju da svaka kompanija može biti uspješna ako svoje vještine i znanje ulaže u hrvatski proizvod.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije