INVESTICIJA OD 600 MILIJUNA KUNA

VELIKI KORAK NAPRIJED Geotermalna energana u Draškovcu postaje strateški projekt Vlade RH!

Realizacija ovog projekta dovela bi do otvaranja novih 400 do 500 radnih mjesta

Jučerašnjim Sporazuma o pripremi i provedbi strateškog projekta Republike Hrvatske “Napredna geotermalna energana s internalizacijom ugljikovih spojeva AAT Geothermae Draškovec” napravljen je veliki korak prema realizaciji ove investicije čija ukupno procijenjena vrijednost premašuje 600 milijuna kuna.

Sporazum, koji je preduvjet za donošenje odluke Vlade o proglašenju ove investicije strateškim projektom RH, jučer su u Zagrebu potpisali ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat te predsjednik Uprave trgovačkog društva AAT GEOTHERMAE iz Draškovca Bodo von Düring. Potpisivanju je nazočio i preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Projektom izgradnje geotermalne energane u Draškovcu predviđa se korištenje geotermalne vode kao energenta i proizvodnja električne i toplinske energije u dvofaznom procesu kroz koji se ugljični dioksid kao nusprodukt pročišćava i utiskuje nazad u bušotinu kako bi došlo do regeneracije sloja i kako bi se održao pritisak u bušotini.

U drugoj fazi planirana je izgradnja lječilišno-turističkog kompleksa “Vrt Hrvatske-Hortus Croatiae”, poticanje i dogovaranje stakleničke proizvodnje zdrave hrane, kao i poticanje razvoja gospodarske zone Grada Preloga zbog moguće dostupnosti toplinske energije po vrlo konkurentnim cijenama.

O inovativnosti i vrijednosti projekta govori i činjenica da je Europska komisija iz programa NER 300, koji je namijenjen isključivo za financiranje inovativne klimatski prihvatljive tehnologije, odlučila financirati samo 19 projekata iz cijele Europe, a projekt geotermalne energane u Draškovcu jedini je odobreni projekt iz istočne i srednje Europe.

Realizacija projekta dovela bi do otvaranja novih 400 do 500 radnih mjesta.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije