u Cannesu proglašena najboljom

SVJETSKO PRIZNANJE Strategija, vizija i poduzetnički brand Međimurja potvrđen od Financial Times-a

Međimurje najpogodnija regija za uspješno poslovanje, potvrdio Financial Times

– Definicija uspjeha Međimurske županije je jasna strategija, konkretni ciljevi, međusobna sinergija, vizija i jako puno rada. I kada vam takvu strategiju i pristup prepoznaje jedan od najčitanijih i najutjecajnijih magazina na svijetu, Financial Times koji kreira ekonomsku politiku ne samo EU, onda nije problem u 48 sati, boraviti u kombiju 25 sati da primite nagradu za najpogodniju regiju za uspješno poslovanje, a što je definitivno nakon prošlogodišnje u kojoj je Međimurje u TOP 10 regija u Europskoj uniji još jedan pozitivan iskorak za Županiju koja u svojoj županijskoj upravi ima 60 djelatnika koliko ih je upravo zaposleno u jednoj investicijskoj Agenciji koja je u jednoj od nagrađivanih kategorija, u Cannesu proglašena najboljom – rekao je župan Međimurske županije Matija Posavec koji je istaknuo kako je Međimurska županija ponovo prepoznata na karti Hrvatske, ali i Svijeta.

– Ovo zasigurno nije zasluga jednog čovjeka, sustava, već svih stanovnika koji svakog dana u vrlo izazovnim uvjetima stvaraju dodatnu vrijednost, ali je i potvrda pametnog i racionalnog pristupa. Sve ono što regionalna i lokalna samouprava mogu imati u dijelu svojih ovlasti, ti rezultati puno su bolji od nacionalnih, pa čak i u korak s europskim prosjekom te smo na ovu nagradu ponosni i ona nam je vjetar u leđa da budemo još jači, kreativniji i konkuretniji – staknuo je Posavec.

Prema mjerenim kriterijima kao što je npr. uloga javne uprave, Međimurska županija ima najmanji koeficijent klijentelizma, najniže troškove javnog sektora, najviše ocjene za transparentnost jedinica lokalne i regionalne samouprave, bilježi stopu nezaposlenosti od 5%, najveći izvoz u odnosu na uvoz, bruto dobit gospodarstva veća je za 9,2% te neto dobit za 13,2%, čime su porasli prihodi za 11,8%, a sve to je sastavni dio pozitivnog poslovnog okružja koje je prepoznato od strane Financial Timesa, fDi magazina.

– U 2006. smo krenuli s programom certificiranja regija za ulaganje te nastavili s donošenjem Marketinške strategije. Provodimo razne programe potpore gospodarstvu – od subvencioniranja kamata na poduzetničke kredite, provedbe programa potpora male vrijednosti, potpora u poljoprivredi i turizmu, sufinanciranja troškova prijave projekata, svakodnevna smo podrška našim poduzetnicima, provodimo projekte socijalnog poduzetništva te Lokalnog partnerstva za zapošljavanje, a ulažemo u promotivne aktivnosti za razvoj gospodarstva te privlačenja domaćih i stranih ulaganja – sve su to mjere za poticanje poduzetništva koje su prepoznate i od fDi magazina – opisao je ekonomsku sliku Međimurja pročelnik UO za gospodarske djelatnosti Međimurske županije Darko Radanović.

Konkretnim i pomno isplaniranim pristupom Međimurske županije, razvojne agencije REDEA-e, Tehnološko inovacijskog centra i ostalih intenzivirala se promocija i stvaranje ugleda i brenda međimurskog gospodarstva. U Razvojnoj strategiji istaknuti su prioriteti Međimurske županije kao što je poticanje inovacija i stvaranje preduvjeta za razvoj proizvoda i usluga s višom dodanom vrijednošću s više od 60 milijuna kuna kao i smjer u kojem Međimurska županija ide.

– Neki od projekata vrlo konkretno pridonose stvaranju povoljnijeg poduzetničkog okruženja, o čemu svjedoči ova nagrada, vama već dobro poznata Metalska jezgra, projekt kojim se povezuje obrazovanje, istraživačke aktivnosti i gospodarstvo, a uz to je i Regionalni centar kompetentnosti. REDEA kao one-stop-shop za investitore pruža podršku svima koji su zainteresirani za nova ulaganja. Trenutačno pratimo više ulagača, od kojih je većina međimurskih poduzeća, a ukupna visina njihovih investicija samo u protekloj godini iznosi više od 160 milijuna kuna. Naš uspjeh nije slučajnost, dokazujemo se konkretnim aktivnostima i uspjeh je prepoznat od Financial Times-a – napomenula je ravnateljica Javne ustanove za ravoj Međimurske županije – REDEA, Sandra Polanec Marinović.

Direktor Tehnološko- inovacijskog centra Međimurje Ivan Plačko, rekao je ‘Međimursku županiju opisuju tri riječi, a to su konkurentnost, rad i investicije. Okrenuti smo prema budućnosti, gradimo ekonomiju budućnosti kakvu ovdje želimo imati, a za što je potrebno vrijeme. To je prije svega ekonomija znanja, visokih tehnologija, a samim time i ekonomija većih plaća. Kod nas je trenutno 30-ak poduzeća i više od 100 ljudi koji rade s trendom rasta.

Trenutno smo u procesu proširenja sad na 2600 kvadrata, a do kraja godine ćemo imati još 1000 kvadrata više vrhunskih prostora i ovdje se izgrađuje ta nova ekonomija koja će dodatno promijeniti sliku  Međimurja. Fokus nam je u visokim tehnologijama veće dodane vrijednosti jer jedino to može rezultirati i većim plaćama. To je dug proces, zahtjeva puno ulaganja, ali kroz sve te inicijative se promiče i taj brend Međimurja, a koji je prepoznat od Financial Timesa. FDi nagrada je priznanje i ponos cijelom Međimurju, ali i svima onima koji trenutno rade i žive izvan Međimurske županije”.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije