USPJEŠNA PODUZETNICA

PETRA MESARIĆ ‘Mi žene zajedničkim snagama možemo promijeniti ovaj svijet nabolje’

Na čelu tvrtke SmartWay iz Svetog Martina na Muri nalazi se Petra Mesarić koja je 2018. godine proglašena najperspektivnijom poduzetnicom

Petra Mesarić direktorica je tvrtke SmartWay iz Svetog Martina na Muri. Tvrtka Smartway posluje od 2015. godine te se bavi projektiranjem, nadzorom i izvođenjem naprednih sustava upravljanja u zgradarstvu, kinoindustriji te e-mobilnosti. Uža specijalnost su im 4Dx te ScreenX kina čime su se probili na europsko tržište i ostvarili suradnju s korejskim proizvođačem iste opreme.

Također, bave se i proizvodnjom dizajnerske rasvjete u suradnji s renomiranim hrvatskim dizajnerima, a uskoro će njihovi proizvodi biti dostupni putem webshopa. U timu ih ima petnaestak te pokrivaju različita područja od elektroinžinjerstva, strojarstva, održivog razvoja, građevine, računarstva do multimedije.

Kako im je prosjek godina, rane tridesete, imaju puno volje i snage ponuditi drugačiji pristup te pogled na poslovanje. Izrazito im je bitno da su njihovi klijenti zadovoljni njihovim izvršenim uslugama, a najveće priznanje im je kad se vrate i povjere im svoj novi projekt. 

Na čelu tvrtke nalazi se Petra Mesarić koja je 2018. godine proglašena najperspektivnijom poduzetnicom godine u izboru mreže Women in Adria koja surađuje s Institutom za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria. 

Petra Mesarić diplomirala je 2013. godine na Sveučilištu u Zagrebu, na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a 2017. godine tamo je i doktorirala na temu “Upravljanje potražnjom u mikromreži s naglaskom na napredno korištenje električnih vozila za spremanje energije”.

Po završetku fakulteta radila je kao asistentica na odjelu Održivog razvoja, Međimurskog veleučilišta u Čakovcu. Od 2017. godine potpuno se posvećuje poslovanju tvrtke SmartWay. Tvrtka SmartWay rezultat je zajedničkog obiteljskog rada u čije poslovanje su uključeni i Petrin suprug Sandi te otac Vladimir i majka Draga

– Kao malena, odrastala sam  u poduzetničkoj obitelji te mi je to zapravo u krvi. Ja sebe još uvijek smatram da sam na početku karijere. Svako malo, u svakodnevnim situacijama, moj me otac na to voli i podsjetiti. Iznimno mi je bitna njegova podrška te sam mu stoga iznimno zahvalna. Nadalje, u mojim poslovnim pothvatima, uvijek uz mene stoji i moj suprug, bez kojeg poslovanje sigurno ne bi bilo toliko lako.

Prepreka u poslovanju ima na svakom koraku, ukoliko ih tražiš. U protivnom, te prepreke zapravo su meni putokaz smjera kojim želim ići. Nadalje, iznimno je bitno birati ljude u svom timu, a ja se mogu pohvaliti odličnim kolegama koji su zapravo značajna karika našeg poslovanja – započinje naš razgovor Petra. 

S Petrom smo pričali i o položaju žene u poslovnom svijetu te o tome da li su žene u 21. stoljeću u podređenom položaju naspram muškaraca ili je vidljiv napredak na tom području?!

“Smatram da mi žene možemo zajedničkim snagama promijeniti ovaj svijet nabolje. Vrlo mi je drago da nam se broj u poslovnom svijetu, a posebice na vodećim pozicijama povećava. Volim vrlo često ukazati kako mi žene možemo raditi i poslove koji su se nekad smatrali samo muškim. Najdraže mi je kad sama svjedočim ovome. Mislim da se ženski rod konačno počeo uspinjati na tron.

Ovo zapravo i potvrđuje sve veće buđenje kolektivne svijesti. Smatram da smo mi žene ravnopravne s muškarcima te s obzirom na sposobnost multitaskinga, sposobnije za određene pozicije i poslove. Uvijek mi je drago kada u svojem poslu surađujem sa ženama. Međutim, kao primjer mogu samo navesti kako se na muškarcu, u njegovom poslovanju, uvijek dobro vidi da li iza njega stoji i uspješna žena – kaže nam sugovornica te poručuje koju formulu da upotrijebe ostale pripadnice ljepšeg spola kako bi uspjele: 

– Usudite se probati. Naime, put od tisuću milja počinje prvim korakom. Nema veze ako ne uspijemo. Barem znamo da smo probali i da to nije za nas. Također, uz sve to, nije ni bitno koliko puta smo nešto probali i pri tome posrnuli. Bitno je da smo se opet dignuli – poručuje za kraj. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije