MLADI MEĐIMURSKI VINARI

MARKO CMREČNJAK: ‘U vinogradu sam od malih nogu i ni jedan drugi poziv nije bio opcija’

- Vinar uvelike utječe na kvalitetu vina. U tom procesu ima puno izazova u kojima uživam, a vrhunskih vina nema bez kvalitetnog rada u vinogradu - kaže Marko Cmrečnjak

Obitelj Cmrečnjak, mama Marta, tata Rajko, sin Marko te kćeri Petra i Anita o tradiciji proizvodnje vina svoje obitelji mogu pričati satima. Davno, još u 19. stoljeću na imanju Cmrečnjakovih postojao je prvi podrum u kojem se njegovao prvi šipon, moslavac iliti današnji Pušipel, zaštićena marka naših vinara.

Danas u tom podrumu Cmrečnjakovi imaju obiteljsku arhivu. Arhivu koju vrijedi pogledati. Cmrečnjakovi se okreću 70-tih godina 20. stoljeća malo ozbiljnije ka tržištu kada na dva hektara zasađuju graševinu te šipon. Stalnim unapređivanjem proizvodnje i dobivanjem certifikata o geografskom podrijetlu 1992. godine stekli su se preduvjeti za ozbiljniji iskorak na tržište kada je kupcima ponuđena prva butelja graševine.

Način na koji se prerađuje grožđe bitno utječe na kvalitetu vina, stoga su Cmrečnjakovi već 1995. godine uveli vrhunsku tehnologiju za preradu. Podrum je opremljen inox posudama za kontrolirana vrenja mošta te hlađenja vina. Prije desetak godina povećani su nasadi te trenutno Cmrečnjakovi obrađuju 22 hektara vinograda. Vinariju polako, ali sigurno preuzima sin Marko koji nam je rekao da je od malih nogu u vinogradu te da ni jedan drugi poziv nije bio opcija.

– Od malih nogu sam u vinogradu i podrumu te je bavljenje ovim poslom logičan slijed. Moja obitelj tradiciju bavljenja vinarstvom vuče iz 19. stoljeća i ja samo nastavljam ono, po čemu mislim da smo dobri i da dobro radimo. Vino je živa stvar i vinar uvelike utječe na buduću kvalitetu vina. U tom procesu ima puno izazova u kojima uživam s naglaskom da vrhunskih vina nema bez kvalitetnog rada u vinogradu – kaže.

Cmrečnjakovi proizvode mirna, pjenušava, crna te predikatna vina u boljim godinama i to sorte: Pušipel, Sauvignon, Rajnski rizling, Muškat žuti, Rizvanac, Graševinu, Silvanac zeleni, Pinot sivi, Pinot crni, Rose, Pušipel extreme te pjenušce Polaris i Stridon. Marko ima svoju omiljenu sortu.

– Moja omiljena sorta je Rajnski Rizling jer je po svim parametrima najozbiljnije bijelo vino u Međimurju i daje kompleksna i snažna vina. I zato jer nije prepoznato na tržištu tj. slaba je prodaja pa želim ljude zainteresirati za tu sortu. Ostale sorte kojima se ponosi naša vinarija su Sauvignon i Pušipel jer ističu karakteristike i osobnosti Međimurskog vinogorja. Iako ima i drugih vrhunskih sorti po kojima je vinarija poznata kao što je npr. Silvanac zeleni – govori nam Marko.

Marko se uključio zajedno sa petoricom kolega vinara u projekt Mlado. Međimurje. Evo što kaže o samom projektu.

– Što se tiče projekta Mlado. Međimurje, vinarija Cmrečnjak već više od deset godina proizvodi sortu Rizvanac, koja je rana i prva se bere pa je idealna za mlado vino. Tako smo mi već 2007. godine punili Rizvanac kao mlado vino što je na tržištu prepoznato. Drago mi je što su kolege vinari prepoznali potencijal mladih međimurskih vina i počeli buteljirati mlado vino – kaže.

Osim na tržištu, koje je najveći i najbolji sudac i ocjenjivač vina, vina Cmrečnjakovih često se podvrgavaju i ocjenama struke. Na razna ocjenjivanja vina redovito se prijavljuju od 1993. godine. Sudjeluju na brojnim domaćim i međunarodnim ocjenjivanjima vina gdje su osvojili zavidnu kolekciju medalja te priznanja.

– Uspjesi vinarije su brojne medalje na domaćim i internacionalnim natjecanjima. Poseban naglasak stavljam na Decanter nagrade posljednje 3 godine i potvrda kvalitete sorti Pušipel i Sauvignon koje su idealne za Međimursko vinogorje. No najveća nagrada i priznanje vinu su svakako zadovoljni kupci te ljubitelji vina koji se nanovo vraćaju u našu vinariju – zaključuje naš razgovor Marko.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije