Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
MLADI MEĐIMURSKI VINARI Denis Kunčić: 'Nas granica spaja, a ne razdvaja'
Matej Ščavničar

Vinarija Kunčić

MLADI MEĐIMURSKI VINARI Denis Kunčić: 'Nas granica spaja, a ne razdvaja'

- Granična crta prelazi nam preko imanja, dio vinograda raste u Sloveniji, no to ne utječe na nas - kaže Denis Kunčić, mladi vinar čija vinarija oduševljava svojim vinima

Vinarija Kunčić smještena je u mjestu Banfi u Općini Štrigova na zadnjim metrima sjeverozapadne Hrvatske tik uz granicu sa Republikom Slovenijom. Granična crta prolazi preko dvorišta i kuće Kunčić, a s terase njihove vinarije prolama se pogled na krajobraz slovenskog Pomurja i nešto udaljeniju Mađarsku i Austriju. U šali, Dragutin Kunčić zna reći da on spava u Hrvatskoj, a supruga Ana u Sloveniji.

Vinarija Kunčić ima dugu tradiciju u proizvodnji vina. Stjepan Kunčić zasadio je prve redove vinograda u Banfiju i njega možemo nazvati začetnikom 'loze' danas već nadaleko poznate vinogradske obitelji. Podrum i vinogradi ogledni su primjer marljivog i brižnog pristupa vinarstvu te neprekidnog ulaganja, što na kraju, naravno, rezultira vinom izvrsne kvalitete.

O gospodarstvu brinu Ana i Dragutin Kunčić, a sin Denis četvrta je generacija koja  nastavlja obiteljsku tradiciju vinogradarstva i podrumarstva koja datira od 1859. godine. Prije dvadesetak godina krenuli su u modernizaciju i proširenje vinograda i podruma. Vinogradi se prostiru na 11 ha sjevernog djela Međimurja, a zbog postizanja što veće kvalitete vina, uzgoj loze je jednokraki guyot. U želji za ozbiljnim i dugoročnim bavljenjem vinogradarstvom, kvaliteta je jedini mogući izbor. Uz kuću je smještena i prostrana kušaonica vina, koja uz najavu može primiti do 50-ak osoba te isto toliko na terasama s pogledom na prekrasne vizure.

- Vinova loza na imanju obitelji Kunčić ima već jako dugu tradiciju. Uzgajali smo je već u 19. stoljeću, a ozbiljnije smo krenuli 1997. godine, kada je izgrađen moderni podrum i velika sala za degustacije. Tada smo ujedno krenuli i u proširenje vinograda pa smo tako iz tadašnjih 0,5 ha došli na trenutnih 11 ha. Uz širenje vinograda, proširili smo i podrum te modernizirali opremu od prijama grožđa, prerade, fermentacije pa sve do punjenja u boce (tu su nam pomogla i kapitalna ulaganja od strane države te europski fondovi posljednjih godina).

Trenutno smo u fazi nabave nove moderne poljoprivredne mehanizacije. Planiramo kupiti novi traktor, prskalicu sa kojom bi smanjili upotrebu pesticida, malčer koji se prilagođava širini reda u različitim vinogradima. Stalno investiramo u modernizaciju mehanizacije i opreme i na taj način pokušavamo unaprijediti kvalitetu koja je temelj svega - započinje naš razgovor Denis Kunčić, sin Ane i Dragutina Kunčića.

Podrumi su veoma prostrani i opremljeni najsuvremenijom tehnikom za obradu grožđa i vina, a punionica je u potpunosti automatizirana. Brižno održavani uređaji i higijena prostora prvotni su uvjeti uspješnog vinarenja. Obitelj Kunčić na tržištu je prisutna s jednom kupažom pod nazivom “Štrigovske noći” i širokim asortimanom vina sa jednosortnim etiketama.

- Proizvodimo 6 sorti vina. To su pušipel, graševina, chardonnay, rizling rajnski, sauvignon te muškat žuti. Kroz projekt Mlado. Međimurje u jesen smo dodali Cuvee mlado, a već godinama je poznata i naša mješavina za širu potrošnju „Štrigovske noći“. Kao vino naše kuće bih ipak istaknuo vrhunsko poluslatko vino muškat žuti po kojem je naša vinarija poznata nadaleko, a iz godine u godinu kupci sve više prepoznaju i ostale naše sorte, pogotovo sauvignon, graševinu te naš međimurski pušipel - priča nam Denis.

On se zajedno sa još pet kolega vinara uključio u projekt mladog vina, koji su međimurski vinari prvi pokrenuli u Republici Hrvatskoj.

- Projekt Mlado. Međimurje bio nam je zanimljiv od samog početka, zato smo se i pridružili. Napravili smo veliku promociju i tako stvorili dobre temelje za budućnost. Ima tu još puno mjesta za napredak, ali treba dobro raditi. Bitno je da su vina kvalitetna jer bez kvalitete danas nema ničega. Negativnih kritika nije bilo, svi su zadovoljni vinima, neki iznenađeni, a neki su očekivali visok nivo kvalitete što mislim da smo opravdali - rekao nam je.

Denis Kunčić od malih je nogu prisutan u vinariji i vinogradarstvo je dio njegovog života. Studirao je vinogradarstvo i podrumarstvo na fakultetu u Mariboru gdje je upoznao i suprugu Barbaru sa kojom danas nastavlja obiteljsku vinogradarsku tradiciju. Barbarina obitelj također ima tradiciju bavljenja vinogradarstvom. Njihovi vinogradi nalaze se u blizini Jeruzalema u Sloveniji i s pravom možemo reći da je vinova loza dio njihovog života već od djetinjstva.

Tata Dragutin i Denis osim što su vrhunski vinari, također su bili i profesionalni sportaši. Dargutin je višestruki prvak Hrvatske i prvak Europe u elektroničkom pikadu, dok je Denis profesionalno trenirao rukomet.

- Tata je profesionalno trenirao pikado, bio je i hrvatski reprezentativac te je preko toga stekao mnogo poznanstva i kod ugostitelja pa je i to pripomoglo u prodaji vina. Ja sam trenirao rukomet od školskih dana, a sad uz troje djece i puno obaveza u vinariji više nisam sportski aktivan. Svakako uz sport naučiš bolje organizirati i rasporediti vrijeme za sve obaveze - govori nam naš sugovornik.

Kunčići žive uz granicu, i često se u medijima pojavljuju priče kako granica razdvaja ljude, no s time se Denis ne slaže.

- Granična crta prelazi nam preko imanja, jedan dio vinograda raste čak u Sloveniji, a vino nije ništa drugačije kao iz vinograda pored, koji raste u Hrvatskoj. Granica nema baš neki utjecaj na nas, tržište nam je u Hrvatskoj. Trebam spomenuti da granica kod nas spaja ljude s obje strane, a ne razdvaja kako to prikazuje politika u Zagrebu i Ljubljani - kaže Denis.

Pred nama je Valentinovo, dan zaljubljenih, bliži nam se i Dan žena i sigurno bi koja boca žutog muškata vinarije Kunčić ugrijala vaša srca. Preporučamo!

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!