OKRUGLI STOL

SASTANAK U ČAKOVCU Nema uspješnog poslodavca bez zadovoljnog radnika – takav radnik ključ je razvoja

Zadovoljan radnik je ključ - on je taj koji donosi profit i kao takav najvažniji je svakom poslodavcu

Gospodarsko-socijalno vijeće Međimurske županije bilo je domaćin okruglog stola ‘Socijalni dijalog kao pokretač promjena – izazovi i prilike za povećanje kvalitete radnih mjesta’.

U Hotelu Park okupili su se članovi gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske, Međimurske i Varaždinske županije te Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske. Ispred nositelja projekta, Bjelovarsko-bilogorske županije obratila se zamjenica župana Bojana Hribljan predstavivši projekt “Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije” unutar kojeg kroz radionice, okrugle stolove i studijska putovanja nastoje poboljšati komunikaciju između poslodavaca, sindikata i lokalne zajednice.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i europske poslove Varaždinske županije Mladen Jakopović na konkretnom je primjeru naveo način na koji lokalna zajednica može pomoći svojim socijalnim partnerima. Varaždinska županija pokrenula je program sufinanciranja kreditnih linija liječnicima i višim medicinskim sestrama, a uskoro će iste pogodnosti imati učitelji i profesori osnovnih i srednjih škola.

– Ovakvim socijalno osmišljenim programom pokušavamo ostvariti veću zapošljivost, povećati zadovoljstvo kod pojedinih skupina zaposlenika i omogućiti što bolju socijalnu integraciju – zaključio je.

Utjecaj kvalitete radnih mjesta na funkcioniranje tržišta rada

Da je gotovo 70% ispitanika u Hrvatskoj zadovoljno svojim radnim mjestom, rezultat je istraživanja Saveza samostalnih sindikata Hrvatske o percepciji kvalitete radnih mjesta. S druge strane, prema podacima iz 2015. godine, takvo zadovoljstvo u Europskoj uniji iskazuje 86% ispitanika.

Kao najrelevantniji uzimaju se Eurofoundovi podaci, prema kojima je Hrvatska na začelju Europske unije po zadovoljstvu svojim radnim mjestom – od hrvatskih manje su zadovoljni jedino grčki radnici. Navedene podatke prezentirala je panelistica Sunčica Brnardić, savjetnica za radno i socijalno pravo Saveza samostalnih sindikata Hrvatske. 

Izvršni tajnik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Darko Šeperić zaključio je da je bipartitni socijalni dijalog bolji i učinkovitiji dio socijalnog dijaloga u Hrvatskoj, no unatoč tome nije dovoljno dobar. Ističe problematiku kolektivnih ugovora u kojima se najčešće ponavlja sadržaj Zakona o radu, umjesto da obuhvaćaju načine konkretne primjene zakonskih regulativa.

Rješavanje gospodarskih i socijalnih pitanja 

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je jačanje socijalnog dijaloga ključnim elementom za kvalitetni gospodarski razvoj.

– Hrvatska ne stoji dobro po regulatornom opterećenju ili globalnom indeksu konkurentnosti. Upravo zbog toga je važno jačati socijalni dijalog, u čemu ključnu ulogu imaju Gospodarsko-socijalna vijeća čiji su predstavnici sindikata, poduzetnici, radnici najkompetentniji za predlaganje rješenja, a nacionalna politika je tu da donosi odluke upravo temeljem tih kvalitetnih, argumentiranih i jasnih prijedloga – rekao je župan.

Prema riječima zamjenika župana te dopredsjednika GSV-a Josipa Grivca suradnja između predstavnika GSV-a na lokalnoj razini je izvrsna, no kontinuirano je prisutan problem što se na razini koja ima ovlasti u donošenju odluka prijedlozi rješenja gotovo da i ne razmatraju.

Zadovoljan radnik je ključ – on je taj koji donosi profit i kao takav najvažniji je svakom poslodavcu. Nema uspješnog poslodavca bez zadovoljnog radnika, a podizanje kvalitete radnih mjesta jedno je od najznačajnijih pitanja kojima bi se u buduće trebalo pozabaviti, neki su od temeljnih zaključaka Okruglog stola.

Projekt “Povećanje efikasnosti i održivosti rada gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske županije, Međimurske županije i Varaždinske županije” vrijedan je 962.987,25 kn, a troškove u 100% -tnom iznosu financira Europski socijalni fond.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije