EUROPSKI FONDOVI

‘Centar održivog razvoja’ Međimurskog veleučilišta – 11 milijuna kuna za uređenje novog znanstveno-istraživačkog centra regionalnog značaja

Međimursko veleučilište u Čakovcu nastavlja s razvojem vlastitih nastavnih, znanstvenih i stručnih kapaciteta provedbom projekta 'Centar održivog razvoja', koji je predstavljen danas na press konferenciji.

Međimursko veleučilište u Čakovcu nastavlja s razvojem vlastitih nastavnih, znanstvenih i stručnih kapaciteta provedbom projekta ‘Centar održivog razvoja’.

Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti iznosi 11.895.867,07 kuna od čega će 10.828.867,07 kuna (91% ) sufinancirati Europska unija kroz Europski fond za regionalni razvoj. Projekt predviđa rekonstrukciju i opremanje zgrade ukupne bruto površine 683 m2 u neposrednoj blizini Veleučilišta u kojoj će se smjestiti Centar održivog razvoja te provođenje organizacijske reforme Veleučilišta.

U prostorijama Međimurskog veleučilišta je u četvrtak, 7. veljače 2019., održana početna konferencija projekta na kojoj su, u prisustvu brojnih gostiju, suradnika i ostalih dionika, predstavljeni ciljevi i aktivnosti projekta. Pritom je župan Međimurske županije, Matija Posavec, u prigodnom obraćanju skupu, naglasio da je ‘Centar održivog razvoja’ važan dio cijelog niza značajnih ulaganja u znanstveno-obrazovnu infrastrukturu Međimurske županije, koja će postati istraživačko središte cijele sjeverozapadne Hrvatske.

Dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, nositelja projekta, doc. dr. sc. Nevenka Breslauer, prof. v. š. naglasila je da je glavni cilj projekta povećanje broja primjenjivih znanstveno-istraživačkih projekata u Međimurskoj županiji te osiguravanje istraživačko – razvojne infrastrukture kako bi se dodatno potaknula razina temeljnih, industrijskih istraživanja i eksperimentalnog razvoja u području biokemije okoliša, održive gradnje, primijenjene automatike i proširene stvarnosti.

Uređenjem Centra održivog razvoja opremit će se četiri laboratorija: ‘Biokemija okoliša’, ‘Održiva gradnja’, ‘Primijenjena automatika’ i ‘Proširena stvarnost’ čime će se unaprijediti kvaliteta obrazovanja i istraživanja za potrebe gospodarstva i ojačati suradnja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu s drugim istraživačkim institucijama i poslovnim sektorom. Poslovnim subjektima će biti omogućeno korištenje kapaciteta novoopremljenih laboratorija što će značajno unaprijediti sinergiju znanosti i gospodarstva, a osiguravanjem suvremene istraživačko-razvojne infrastrukture će se povećati broj primjenjivih istraživačkih, razvojnih i inventivnih projekata u Međimurskoj županiji.

Organizacijska reforma Međimurskog veleučilišta u Čakovcu provest će se s ciljem poboljšanja funkcioniranja kroz neformalne i formalne procese ustanove s ciljem poboljšanja kvalitete, opsega i relevantnosti istraživačkih aktivnosti. Ona obuhvaća četiri komponente aktivnosti: reinženjering veleučilišta, reorganizaciju i strukturu ustanove, kreiranje sustava kvalitete ISO 9001 – 2015 i ESG 2015 te izradu pravilnika nove organizacijske strukture.

Aktivnostima organizacijske reforme će se, na temelju analize i prijedloga vanjskog stručnjaka, provesti niz mjera i koraka reorganizacije poslovnih procesa Veleučilišta čime će se postići značajne promjene u povećanju kvalitete i smanjenju troškova poslovanja. Uspostavom nove organizacijske paradigme unaprijedit će se svi segmenti poslovanja i funkcioniranja institucije, kako u poslovnom i znanstveno-istraživačkom smislu, tako i u korištenju ljudskih potencijala, a kreirat će se i vlastiti sustav kvalitete u skladu s ISO 9001:2015 i ESG 2015 standardu i smjernicama. Suvremeni sustav osiguravanja kvalitete usklađen sa standardima na europskom prostoru visokog obrazovanja, će korisnicima i ostalim zainteresiranim stranama zajamčiti transparentnost i konkurentnost Veleučilišta te instituciji pružiti čvrsti temelj za daljnji razvoj.

Provedba projekta započela je 2. siječnja 2019. godine, a trajat će 24 mjeseca. Projekt ‘Centar održivog razvoja’ je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj i provodi se u okviru OP ‘Konkurentnost i kohezija’ za razdoblje 2014. – 2020. temeljem poziva ‘Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja i inovacija’.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije