susret u murskom središću

MINISTAR DARKO HORVAT ‘Želimo povećanje minimalne plaće koja danas iznosi 3 tisuće kuna’

S područja grada Mursko Središće zaposleno je 2000 osoba. Također, na području grada Mursko Središće nalazi se 135 tvrtki, 105 obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava i 74 obrta

Susret poduzetnika, gospodarstvenika, obrtnika i OPG-eva održan je u petak, 18. siječnja 2019. godine u Pansionu “Ilonka” u organizaciji Grada Mursko Središće.

Istom su prisustvovali brojni vlasnici poduzeća, obrta i OPG-eva s područja grada, ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat, župan Matija Posavec, domaćin gradonačelnik Dražen Srpak, zamjenik gradonačelnika Miljenko Cmrečak, predsjednik Gradskog vijeća Zvonko Vrtarić, zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Kristijan Antolović, predsjednici Gospodarske i Obrtničke komore Međimurske županije Mladen Križaić i Boris Lukovnjak, predsjednik Udruženja obrtnika Međimurske županije Milenko Benjak, predstavnici javnih poduzeća, predstavnici banaka, načelnica Općine Narda Kristina Glavanić, gradonačelnik Grada Lenti Laszlo Horvat, zamjenika gradonačelnika Grada Preloga Zdravko Kvakan te načelnici susjednih općina.   

Gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak u svome govoru je iznio:

‘Ponosan sam što vlasnici tvrtka na području grada Mursko Središće svakodnevno ulažu u poboljšanje i napredak istih kroz različite mjere i aktivnosti. Isto tako, Grad Mursko Središće poduzetnike koji ulažu i grade hale na području grada Mursko Središće u visini iznad 3 milijuna kuna u cijelosti su oslobođeni plaćanja komunalnog doprinosa.

Također bih istaknuo važnost suradnje jedinica lokalne samouprave s ministarstvima, bankama i agencijama glede prijave projekata te bih ujedno zahvalio ministru Horvatu, županiji te gospodarstvenicima na pomoći oko razvitka najsjevernijeg grada Republike Hrvatske.’

U posljednjih nekoliko godina u gradu Mursko Središće grade se novi dječji vrtići, domovi za starije i nemoćne osobe, trgovine, stambene zgrade, priprema se projektna dokumentacija za izgradnju kompostane te niz drugih projekata. Jedan od bitnih podataka da poduzetništvo i gospodarstvo napreduju u gradu Mursko Središće, su i podaci o broju zaposlenih, pa je tako u 2014. godini bilo evidentirano 382 nezaposlene osobe, u 2015. godini 324 osobe, u 2016. godini 248 osoba, u 2017. godini 191 nezaposlena osoba, a u 2018. godini 160 nezaposlenih osoba.

U prosincu 2017. godine na području grada Mursko Središće bilo je 1490 radnih mjesta dok je trenutno taj broj 1603 što je u godinu dana povećanje za 113 radnih mjesta ili za 8%. U istom postotku porasli su i porezi iz dohotka koji su u 2017. godini naplaćeni u visini od 6,5 milijuna kuna, a u 2018. godini 7 milijuna kuna.

S područja grada Mursko Središće zaposleno je 2000 osoba. Također, na području grada Mursko Središće nalazi se 135 tvrtki, 105 obiteljsko poljoprivrednih gospodarstava i 74 obrta. 

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat čestitao je poduzetnicima i obrtnicima na uspješnom poslovanju i razvijanju. Istaknuo je da se u svim onim nedostacima stvaraju kompenzacijske mjere uključivo i povećanje minimalne plaće koja danas iznosi 3 tisuće kuna. – Idemo prema tome da se troškovno rastereti cijena rada i da se onda određenim mjerama poduzetniku da prilika da prikladno plati svog radnika – istaknuo je ministar. 

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako se Međimurska županija na zavidan način razvija te da je za to zaslužna dobra suradnja s gradovima i općinama te trud i zalaganje poduzetnika i gospodarstvenika. 

Prisutne su pozdravili i ukratko se obratili predsjednici gospodarske i obrtničke komore Međimurske županije Mladen Križaić i Boris Lukovnjak, predsjednik Udruženja obrtnika Međimurske županije Milenko Benjak, dok se u ime svih poduzetnika s područja grada Mursko Središće prisutnima obratio direktor tvrtke Inter viličari d.o.o. Zvonimir Babić

Poduzetnike su kroz prezentacije o mjerama i mogućnostima financiranja projekata i programa pobliže upoznali predstavnici Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije – HAMAG BICRO – Emanuel Sinković i Zvonimir Jurinić, predstojnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Čakovec – Nikola Hren, voditeljica za pripremu i provedbu projekata iz područja gospodarstva u Regionalnoj razvojnoj agenciji Međimurje REDEA – Maša Tomašić i direktor tvrtke BDC d.o.o. specijalizirane za poslovno savjetovanje u vezi pridobivanja sredstava iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova Dražen Breglec

Na kraju programa ovogodišnjeg Susreta poduzetnika, gospodarstvenika, OPG-eva i obrtnika Centar poslovnih edukacija Avus i edukativna ustanova Didasko pripremili su za poduzetnike i obrtnike nagradnu igru gdje je izvućeni dobitnik –  “Plamen” centralno grijanje, vlasnik Dražen Srša iz Peklenice koji je osvojio besplatno prisustvovanje na jednom modulu u poslovnoj mini akademiji usmjerenu na jačanje vještina vođenja i zadržavanje zaposlenika. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije