Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
ODVOZ OTPADA Građani se žale na visoke račune, evo što o tome kažu u ČAKOM-u
Damir Spehar/PIXSELL/Miroslava Novak

GRAĐANI NEZADOVOLJNI

ODVOZ OTPADA Građani se žale na visoke račune, evo što o tome kažu u ČAKOM-u

U posljednjih nekoliko dana podigla se prava bura oko visokih iznosa na ČAKOM-ovim računima za odvoz otpada

U našu se redakciju posljednjih nekoliko dana javilo više čitatelja koji su nezadovoljni visokim iznosima na ČAKOM-ovim računima za odvoz otpada. Primjerice, jedan od čitatelja rekao nam je da mu je iznos računa povećan za gotovo 300 posto.

Po tom tragu, za komentar smo se obratili u ČAKOM, a odgovor nam je stigao od direktorice Snježane Tkalčec Avirović. Njezin odgovor prenosimo u nastavku.

Ovih dana korisnici javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada, dobili su na svoje adrese uplatnice za navedenu uslugu za mjesec studeni 2018. godine. Obzirom da je primjena Uredbe o gospodarenju komunalnim otpadom i Odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada u cijelosti u primjeni s 1. studenim 2018. godine na području grada Čakovca i ostalih jedinica lokalne samouprave, uplatnice koje su korisnici dobili ispostavljene su im u skladu s novim cjenikom predmetne javne usluge.

To znači da je za sve korisnike usluga obračunska jedinica za izračun cijene javne usluge svedena na obračun po količini, odnosno po volumenu – konkretno po litri. U tom smislu cijena za jedno pražnjenje spremnika od 120 l iznosi 63,28 kn, što je identična cijena kakva je bila i u prethodnom razdoblju (iz čega proizlazi zaključak da za jedno pražnjenje spremnika od 120 l nema povećanja cijene). Ipak, do povećanja cijenje javne usluge došlo je kod korisnika u višestambenim zgradama na konetejnerima volumena od 4000 i 5000 litara.

U višestambenim zgradama gdje korisnici javne usluge koriste uslugu putem spremnika kanti od 120 l ili putem kontejnera od 1100 litara cijena je negdje malo jeftinija nego je bila do sada, negdje identična, a negdje malo viša nego je bila do sada. Problem je dakle samo kod korisnika u višestambenim zgradama gdje korisnici javne usluge koriste uslugu putem spremnika kontejnera od 4000 i 5000 litara i to zbog velikog volumena spremnika koje ti korisnici koriste. Korisnici iz takvih višestambenih zgrada su trebali biti upoznati s potencijalnim problemom glede cijene usluge putem svojih predstavnika stanara koje smo krajem rujna 2018. godine, odnosno početkom listopada 2018. godine pozvali na satanak kako bi ih o svemu upoznali.

Od sedamnaest pozvanih predstavnika, odavzalo ih se svega nekoliko, a od tih nekoliko dvoje – troje je poduzelo preporučene korake prevencije problema. Zbog toga, u ta dva slučaja ni nema problema. Napominjemo, da je kod tih zgrada korisnicima potreban tako veliki volumen spremnika iz njihove čiste komocije jer je u većini tih slučajeva selekcija otpada nikakva ili vrlo skromna, a iskustva istih ili sličnih zgrada koje su promijenile kontejnere za kontejner manjeg volumena (1100 litara) ili pak za više spremnika kanti od 120 litara, pokazuju da potrebe stanara zadovoljava i značajno manji volumen za zbrinjavanje otpada pri čemu selekcija otpada raste.

Dakle, čitatelji koji vam se javljaju su vjerojatno Čakomovi korisnici iz takvih zgrada. Problem im je riješiv jednostavno. Dovoljno je da se suvlasnici stanova međusobno dogovore o manjoj dimenziji spremnika za zbrinjavanje otpada te da nas putem svojih predstavnika o dogovorenom obavijeste kako bismo izvršili promjenu. Manji volumen spremnika donijeti će korisnicima javne usluge u takvim zgradama i posljedično manju cijenu (manje litara otpada, manja cijena javne usluge, a cijena usluge po litri ista za sve korisnike) - stoji u njezinom odgovoru.

O svemu se oglasila i udruga Ovršni ustanak koja je zbog novonastale situacije prozvala gradonačelnika Grada Čakovca Stjepana Kovača. Kako su naveli, građani smatraju da je gradska vlast odgovorna za poslovanje GKP Čakom te zbog toga traže upravo odgovor gradonačelnika.

Gradonačelnik Kovač im je i odgovorio i to putem Facebooka u Facebook grupi Ovršni ustanak Međimurje. Njegov odgovor pročitajte u nastavku.

- Kao gradonačelnik, pri usklađenju poslovanja GKP ČAKOM d.o.o sa Uredbom o gospodarenju s komunalnim otpadom osobno sam se zauzeo da se prema građanima maksimalno umanje posljedice poskupljenja. Zbog navedenog, najprije smo maksimalno odgodili primjenu usklađivanja i to do 01.11.2018. godine. Napominjem da su drugi u Međimurju to učinili već sa 01.02.2018. godine. Inzistirao sam da cijena za jedno pražnjenje spremnika ostane ista kao što je bila.

Jedinična cijena po litri je po samoj Uredbi ista za sve korisnike, a navike i standard svakog pojedinca utječu na količinu otpada koji stvara. Više otpada u spremniku za miješani komunalni otpad nosi za sobom posljedično veću cijenu, manje otpada nosi naravno manju cijenu. Korisnik koji odvaja svoj otpad imati će manje otpada u spremniku za miješani komunalni otpad i imat će potrebu za manje pražnjenja u mjesecu. Iskustvo je pokazalo da je takvom pojedincu dovoljno jedno pražnjenje mjesečno.

To znači da takvom pojedincu ostaje ista cijena odvoza kakva je bila do sada. Pojedincima sa drugačijim navikama, na žalost uslijedilo je blaže povećanje. Vezano za korisnike po zgradama, neki čak imaju pojeftinjenje i to za zgrade koje duže spremnike kante volumena 120 litara. Problem je kod zgrada koje koriste spremnike od 4000 ili 5000 litara. Predstavnici tih zgrada su bili pozvani početkom listopada u Čakom kako bi ih se upozorio na promjene i predložio što trebaju učiniti kako se cijena osvoza ne bi povećala. Od 17 pozvanih predstavnika takvih zgrada, sastanku se odazvalo njih nekoliko. Od onih koji su se odazvali sastanku, dvoje je poduzelo predložene korake i nemaju poskupljenje.

Dakle, poskupljenje je nastupilo kod pojedinaca koji svojim postupcima stvaraju veću količinu otpada i ne žele mijenjati svoje navike. Za one koji žive u zgradama, gdje je kod višečlanih obitelji nastupilo značajnije poskupljenje, moguće rješenje je da se dogovore sa ostalima iz zgrade i zatraže promjenu spremnika. Već zamjena spremnika od 4000 ili 5000 litara za spremnik od 1100 litara donijeti će im otprilike istu cijenu. Dakle, UPRAVO GRAĐANI IMAJU ALAT kojim mogu UTJECATI NA CIJENU!

Dovoljno je da se dogovore o zajedničkom korištenju spremnika manjeg volumena koji će im biti dovoljan ako se potrude više odvajati otpad. GKP ČAKOM d.o.o će provesti promjenu spremnika na njihov zahtjev, a aktualna gradska vlast na čijem sam čelu je osigurala da to bude moguće! - kaže gradonačelnik Grada Čakovca.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!