sveti urban

VINA HORVAT Martinska graševina i fakultetski pušipel u izvrsnom stanju

Tišina je u vinskom podrumu Horvatovih u kojemu dozrijeva i stvara se više sorti vina. Kasna graševina i fakultetski pušipel pod posebnim su nadzorom Roberta Horvata koji je svjestan kako se vino stvara u podrumu, čini sve kako bi na kraju i ova vina bila visoke, vrhunske kvalitete.

Na Martinje 11. studenog 2018. godine Robert Horvat voditelj Vinske kuće Vina Horvat u Svetom Urbanu, obavio je kasnu ili izbornu berbu graševine, a mi smo 36 dana poslije pohodili podrum u kojem boravi mošt ili jako mlado vino martinske graševine.

Kako je Robert bio na obilasku kupaca svojih vina, domaćin nam je bio njegov otac Vladimir, utemeljitelj obiteljskog vinogradarstva i vinarstva, a danas umirovljenik i bdijenik nad imanjem.

– Graševina je brilijantna, jer grožđe je bilo odlične kakvoće, a samo su sitnice odlučivale u označivanju berbe, što i nije najbitnije, kada znamo da je sve bilo jako dobro napravljeno i kako sada još uvijek mošt ima sve odlike koje se u ovakvim primjerima očekuju, rekao nam je Vladimir, a potom davši nam kupicu i zadovoljio naša osjetila.

Znamo kakva je godina bila i znali smo kako će i kako je vrlo važno posao raditi i odraditi u podrumu i tako upravo smo mi, točnije Rob(ert) i tako postupi(li)o. Boja je takva kakva je i odgovara vremenu tihog vrenja, okus je plemenit i naravno još se formira kao i alkoholi. Vjerujemo kako će krajnji rezultat biti vrhunsko vino, koje prvo treba zadovoljiti potrošače, a zatim i sve druge u cijelom nizu stvaranja vina, naglasio je Horvat, natočivši ‘medene kapljice’ koje su u kupici činile istinitost koja privlači ljude od davnina, kroz povijest do dana današnjih, a obzirom na plemenitost tako će biti dok je svijeta – rekao je Vladimir.

Pušipel na ponos svih koji ga stvaraju

Jednako kao i graševina kasne ili izborene berbe, zanimao nas je i pušipel koji Horvatovi stvaraju i njeguju skupa s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu i Međimurskom županijom.

– Standarno, a to znači odlično je taj pušipel kao i sva naša vina, jer to ljudi traže i zaslužuju dobiti. Vrijedi kao i kod graševine, a to je kako je grožđe bilo vrlo kvalitetno, uostalom to ste vidjeli kod berbe, a sve ostalo se odvija stručno kako traže propisi i dogovori i siguran sam kako će pušipel, fakultetski kako ga vi zovete biti naš ponos, ponos svih koji na njemu rade u vinogradu, podrumu i fakultetu pod nadzoro, doktora i profesora Darka Preinera, kao i našeg župana Matije Posavca, rekao je Horvat.

Naravno probali smo i ustvrdili kako je uistinu riječ o visokoj kakvoći vina i mislima otišli u vinograd gdje se formiraju klonovi i trsovi pušipela, međimurskog vina broj 1 i kako smo mi Međimurci daleko najbolji stvaratelji vina. A sigurno tako i trsova! Stoga Horvat s pravom spominje i naglašava Preinera i Posavca, jer oni su, istina svaki na svoj način, osobe o kojima naveliko zavisi cijeli projekt pušipela.

Kao što su članovi Hortus Croatiae isto tako važni i značajni, jer u svojoj paleti grođžđa i vina drže pušipel i smjelo ga na tržište šalju. Evo, skoro božićna priča, jer vino misli ponese i snagu daje svemu, pa i u ovo vrijeme godišta. 
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije