PREPREKE UGOSTITELJA

SJEDNICA U ČAKOVCU Razvoj ugostiteljstva koče manjak kvalitetne radne snage i visoka davanja

- Praktički je nemoguće doći do radne snage jer većina je sreću odlučila potražiti u zemljama poput Slovenije, Austrije, Njemačke ili pak Irske - žale se ugostitelji

O aktualnoj problematici u turizmu i ugostiteljstvu – problematici kadrova i zakonske regulative, raspravljalo se danas, 13. prosinca, u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Čakovec, na sjednici Strukovne grupacije za turizam i ugostiteljstvo ŽK Čakovec.

– Poboljšanje uvjeta rada nije u rukama struke, već politike. Kontinentalni dio turizma i ugostiteljstva pogođen je uvedenim mjerama, što stavlja struku na koljena. Osim PDV-a, koji djeluje kao zabijen glogov kolac u srce struke, sustav nameće nove vrste davanja, koje uzrokuju dodatan trošak koji prije nije postojao – riječi su kojima je raspravu otvorio predsjednik Strukovne grupacije za turizam i ugostiteljstvo ŽK Čakovec Marijan Martinjaš.

Naglasak okupljanja stavljen je na opterećenje struke koje se očituje u nedostatku kvalitetnih kadrova i radne snage te negativnim posljedicama povećane stope PDV-a. Članovi su raspravljali o problematici postojećeg obrazovnog sustava, upisa učenika u srednje škole za strukovna zanimanja i profesionalnog usmjeravanja.

Nedostatak raspoloživih i kvalitetnih kadrova razarajući je tumor struke, a problem raste iz godine u godinu. Praktički je nemoguće doći do radne snage, jer većina je sreću odlučila potražiti u zemljama poput Slovenije, Austrije, Njemačke ili pak Irske, zbog čega Međimurskoj županiji problem predstavlja i geografski položaj. Borba za zadržavanje radnika postaje sve oštrija, a kao preostalo rješenje pojavio se uvoz radne snage.

Osim u nerealnoj stopi PDV-a te manjku radne snage, problem vide u smanjenju motiviranosti i kvaliteti radnika. Tu se postavlja pitanje ispravnosti postojećeg obrazovnog sustava ‘iz prošlog stoljeća’ koji, zbog premalo praktičnog rada, ne omogućava mladima profesionalnost i spremnost za rad. To dovodi i do rasprave o inicijativi za osnivanje Visoke gastronomske škole, školovanja visokokvalitetnog kadra koji nedostaje.

Izlaz iz situacije, koja postavlja barijeru turizmu i ugostiteljstvu, vide u rasterećenju troškova poslovanja, odnosno ukidanju suvišnih nameta te promjeni u predstavljanju strukovnih zanimanja budućim naraštajima.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije