Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
Plaće u metalopređivačkoj industriji veće za 33 posto od međimurskog prosjeka
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

METALOPRERAĐIVAČKA INDUSTRIJA

Plaće u metalopređivačkoj industriji veće za 33 posto od međimurskog prosjeka

U međimurskoj metaloprerađivačkoj industriji djeluje ukupno 230 poduzetnika

Predsjednik Strukovne grupacije metaloprerađivačke industrije Županijske komore Čakovec Đuro Horvat sazvao je sjednicu Strukovne grupacije, koja je održana u četvrtak, 6. prosinca. Na dnevnom redu, između ostalog, našli su se rezultati poslovanja metaloprerađivačke industrije u Međimurskoj županiji u 2017. godini.

Pregled rezultata poslovanja metaloprerađivačke industrije Međimurske županije za razdoblje siječanj - prosinac 2017. godine napravljen je na temelju podataka o poslovanju koje prikuplja i obrađuje FINA - Financijska agencija, podataka koje objavljuje Državni zavod za statistiku (DZS), te podataka iz informatičke baze Hrvatske gospodarske komore.

Temeljena na dugogodišnjoj tradiciji, metaloprerađivačka industrija u Međimurskoj županiji je danas po mnogim pokazateljima najznačajnija gospodarska grana u županiji, izrazito je izvozno orijentirana, razmjerno dobro akumulativna i pretežno tehnološki razvijena. Usprkos zahtjevnosti svjetskog tržišta i teškoćama na domaćem tržištu, te jednim dijelom sa znatnim radno-intenzivnim obilježjima, njeno je poslovanje u 2017. godini obilježeno pozitivnim pokazateljima.

Ona je na najvišoj poziciji među prerađivačkim djelatnostima po veličini ukupnih prihoda, po veličini ukupnih rashoda, po visini dobiti, po broju zaposlenih, te po prosječnoj mjesečnoj neto plaći, ako se izuzmu djelatnosti koje imaju vrlo mali udjel u ukupnim pokazateljima.

Od svih segmenata metaloprerađivačke industrije u Međimurskoj županiji postoji široki je spektar njenog poslovanja, koji obuhvaća primarnu proizvodnju metala (ljevaonice i dr.), proizvodnju metalnih konstrukcija, ambalaže, kotlova, alata, industrijske opreme (regali, konzole, postolja, ormari), proizvoda od kovanog željeza, željezničkih vagona, te strojeva, aparata i uređaja za razne namjene (npr. poljoprivredu i prehrambenu industriju, zaštitu okoliša i drugo).

Uz to, ona vrši i niz usluga iz svoje domene, od montaže raznih metalnih konstrukcija, postrojenja, cjevovoda i slično, preko zavarivanja, bravarskih poslova i tekućeg održavanja, do projektiranja, kontrole kvalitete, strojarskih i elektroispitivanja, te osposobljavanja i atestiranja stručnih djelatnika.

U međimurskoj metaloprerađivačkoj industriji djeluje ukupno 230 poduzetnika, što čini 7,83% ukupnog broja gospodarskih subjekata u Međimurskoj županiji (2.939). Broj zaposlenih u toj industrijskoj grani je povećan u 2017. godini za 0,4% u odnosu na 2016. godinu, tako da je u njoj zaposlen 6.171 djelatnik, što je približno 22,12% svih zaposlenih u ukupnom međimurskom gospodarstvu (27.899).

Od kategorija pokazatelja poslovanja metaloprerađivačke industrije u županiji, svaka je zabilježila porast u 2017. godini u odnosu na 2016. godinu. Ukupni prihodi povećani su s 2,66 milijardi kuna u 2016. godini na 2,86 milijardi kuna u 2017., čime su porasli za 7,7%.

U promatranom razdoblju je prosječna mjesečna neto plaća po zaposlenom u tvrtkama međimurske metaloprerađivačke industrije povećana za 11,0%, i to u apsolutnom iznosu s 5.151 kune na 5.716 kuna. Time je ona bila veća za 33,46% od prosječne mjesečne neto plaće po zaposlenom u ukupnom gospodarstvu županije u 2017. godini, koja je iznosila 4.283 kune.

Najveći broj zaposlenih bilo je u u djelatnosti proizvodnja gotovih metalnih proizvoda (osim strojeva i opreme), i to njih 4.558, zatim u proizvodnji strojeva i uređaja (1013), primarnoj proizvodnji metala (261), te proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava (225).

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno
Vezani članci

Reci što misliš!