SLATKO, LJUTO, UKUSNO!

Igor Hrustek iz Male Subotice preradom sibirske borovnice donio novitet na tržište

Dirigent puhačkog orkestra prof. Igor Hrustek iz Male Subotice odlučio je potražiti predah od nota, a prije četiri godine pronašao ga je u prirodi međimurske ravnice.

Počeo je s nekoliko voćaka, no ubrzo je na njegovom imanju u Maloj Subotici niklo 4200 grmova zanimljive biljke izvornog japanskog imena ‘haskap’, poznatije pod nazivom sibirska borovnica.

Nasad haskapa sastoji se od kanadskih sorti honeybee, aurora, tundra, borealis i indigo gem, a otporan je na niske temperature koje u Međimurju nastupaju u vrijeme cvatnje te je pogodan za ekološki način uzgoja.

Slatko-kiselkasto super voće tajna je dugovječnosti

Haskap potječe s dalekog sjevera Azije, a poznat je kao super voće bogato antioksidansima, vitaminima i mineralima. S obzirom na to da je još uvijek raritet u našem kraju, jedno od češćih pitanja jest kakav je zapravo okus ovog plavkastog bobičastog voća.

– U nazivima biljke nerijetko se spominje borovnica, što joj se pripisuje poradi sličnosti u izgledu, ali i okusu. Haskap je zanimljivog okusa koji podjeća na borovnicu s notom kiselkastog – rekao je Igor, koji se proizvodnjom bavi nešto više od godinu dana, te ističe kako je dio voćnjaka je ekološki, a dio u prijelaznom razdoblju, no cijeli će imati ekološki certifikat 2019. godine.

Osim što je pravi izazov za osjetila, haskap je voće pred kojim se procesi starenja i odumiranja stanica skrivaju, a to pokazuju i brojna provedena istraživanja o nutricionističkim vrijednostima haskapa, koja objašnjavaju zašto ga Japanci smatraju voćem koje produžava život.

Zadovoljstvo svim slatkoljupcima

Majska borovnica, sibirska borovnica, kamčatska jagoda ili kozja krv neki su od naziva pripisani ovom bobičastom voću, dok je službeno ime modra kozokrvina. Upravo je taj plod baza čak devet domaćih proizvoda, koji su nastali kao produkt Igorove mašte i inovativnosti. 

Kako bi se prerađeni haskap našao u prepoznatljivom šarenom omotu OPG Hrustek, potrebno je mnogo strpljenja i kreativnosti. Prvo prerađivanje voća rezultiralo je slatkim džemom i matičnim sokom od haskapa, a kasnije se slatkoj obitelji proizvoda pridružuje i Igorov domaći umak, koji najbolje sjeda uz palačinke! 

– Matični sok dobiva se hladnim prešanjem zrelih svježih plodova, a tradicionalno se koristi za smanjenje krvnog tlaka te je bogat kalijem, kalcijem i željezom. Pekmez sadrži i malu količinu smeđeg šećera, a odličan za kolače, guste umake s crnim vinom kao podloga mesu ili na šniti kruha. Ti su proizvodi bili logičan prvi korak u preradi, no kasnije sam osmislio i preljev, odnosno slatki umak od haskapa – ispričao je naš sugovornik, koji već sigurno plovi kulinarskim vodama.

Ljuti umaci za najhrabrije inspirirani beerfestovima

Kako kaže, voli popiti dobro craft pivo, a uz to najbolje sjedne i burger. Tako je osmislio i craft umake na bazi sibirske borovnice koji savršeno upotpunjuju ovu kombinaciju. 

– Prvi su nastali ljuti i super ljuti umak u kombinaciji ljutih habanero papričica i haskapa te curryja i meda, no neki od korisnika su me potaknuli da napravim i ultra ljuti umak koji sadrži najljuću poznatu papričicu Carolina Reaper – dodaje.

S ljutim umacima i burgerima povezao je i ljubičasti senf, također na bazi haskapa, koji je ubrzo postao prava atrakcija, jer ipak bobičasto voće savršeno upotpunjuje okus crvenog mesa. 

Novitet na tržištu

U suradnji s Kaštelaninom Brankom Bočinom, proizvođačem ljutih umaka ‘Juta spiza’, nastao je i zanimljiv spoj Dalmacije i Međimurja. Kombinacija kaštelanskih smokvi cigulica i međimurske borovnice zasigurno je jedini takav na tržištu. 

Među najnovijim proizvodima je i ‘Sibirski avion’, mješavina sušenog haskapa i vrganja te ostalih začina, koji Igor od milja zove ‘međimurski curry’. Prirodna boja ovog miksa će svako jelo učiniti estetski privlačnijim, a odličan je za marinade, roštilj i umake.

Igorovoj kreativnosti nema kraja, stoga je eksperimentirao i s haskapovim vinom i pivom, što su samo neke od brojnih novih ideja koje svakodnevno pristižu, no nećemo otkriti baš sve proizvode koje u budućnosti ovaj majstor sprema!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije