zanimljiva suradnja

FOTO Sporazumom o suradnji povezali se Istra i Međimurje

- Ovim sporazumom želimo povezati gospodarstvo, obrtnike, poljoprivredne proizvođače, turističke djelatnike, kaže župan Matija Posavec

U petak, 16. studenog u Gradskoj upravi grada Vodnjana svečano je potpisan Sporazum o suradnji između Međimurske i Istarske županije kojeg su potpisali župani Matija Posavec i Valter Flego, u nazočnosti gradonačelnika Vodnjana Klaudija Vitasovića i načelnika Općine Nedelišće Darka Danije.

Sporazum o suradnji potpisan je tijekom 14. Dana mladog maslinovog ulja, tradicionalne manifestacije na kojoj sudjeluje i Turistička zajednica općine Nedelišće s autohtonim međimurskim proizvodima i prezentacijom tradicije.

– Istra i Međimurje, iako nisu susjedne županije, u mnogočemu su slične. Poštujemo svoje vrijednosti, svjesni smo svojih potencijala, držimo do svog identiteta, promičemo vrijednosti kulture rada i želimo bolju Hrvatsku. Kad imate iste ili slične motive, realan pogled prema budućnosti, onda se brzo nađete u strategiji suradnje i povezivanju. Ovim Sporazumom želimo povezati gospodarstvo, obrtnike, poljoprivredne proizvođače, turističke djelatnike. Želimo razmjenjivati iskustva kao dvije razvijene regije koje su u mnogim segmentima primjer u Hrvatskoj, a uvjeren sam da možemo biti još jači, bolji i kvalitetniji primjer i mnogo šire.

– Povezat ćemo općine i gradove, organizirati zajedničke manifestacije u obje županije, a tržište Istre kao turističke regije atraktivno je za naše poljoprivredne proizvođače. U skorom vremenu  organizirat ću sastanak sa poljoprivrednim proizvođačima i obrtničkom komorom Međimurske županije kako bi se organizacijski pripremili za zajednički forum i sastanak sa hotelijerima Istre koji se planira u drugoj polovici siječnja u Međimurju. Čeka nas izazovan put, ali vjerujem, put uspjeha – naglasio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

– U prvih deset mjeseci ove godine Istru je posjetilo preko 4,5 milijuna turista koji su ostvarili više od 28 milijuna noćenja. To je velika prilika i potencijal za međimursko gospodarstvo i pozivam kolegu župana Posavca da već u siječnju organiziramo zajednički susret i promociju vaših proizvoda u Istri. Želim da se povežu razvojne agencije obje županije, turistički uredi, obiteljsko poljoprivredna gospodarstva i poduzetnici. Ovim Sporazumom i formalno postajemo prijatelji iako je za nas Istrijane, Međimurje primjer dobro organizirane i uređene sredine. Veselim se zajedničkoj suradnji na temelju koje možemo mnogo toga korisnog napraviti – ističe župan Istarske županije Valter Flego. 

Sporazumom o suradnji predviđeno je snažno povezivanje svih segmenata gospodarstva i javne uprave, zajedničke inicijative prema središnjoj državi, zajedničko kandidiranje projekata prema europskim fondovima te međusobna podrška potrebama i inicijativama svake od županija.

Nakon potpisivanja Sporazuma, župani Flego i Posavec nazočili su otvorenju 14. Dana mladog maslinovog ulja na kojem se na 2000 m2 okupilo više od stotinu izlagača, poljoprivrednih proizvođača iz Istre i susjednih država, a na kojem se očekuje preko 20 000 posjetitelja. Na području Vodnjana trenutno postoji 7 uljara koje prerađuje plodove pola milijuna zasađenih stabala maslina. 

Otvarajući sajam, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako je našim poljoprivrednicima potrebno pružiti potporu kako bi osnažili njihov položaj na tržištu i pokazali da cijenimo doprinos razvoju gospodarstva u malim ruralnim sredinama. U tom kontekstu pozdravljam suradnju Istre i Međimurja.

Na sajmu sudjeluju i međimurski proizvođači u čijoj su ponudi sok od aronije, vina, čips od jabuke, bučino ulje, meso z tiblice, dok su članice Udruge žena Nedelišće Dušanka Medved i Branka Fegeš prikazale umijeće pletenja međimurskog cekera. Članovi KUU “Seljačka sloga” iz Nedelišća u međimurskim narodnim nošnjama prezentirali su dio tradicije i baštine.

Načelnik općine Nedelišće Darko Dania ističe kako je ovo rezultat višegodišnje suradnje sa gradom Vodnjanom čiji predstavnici posljednje četiri godine sudjeluju na Danima zahvalnosti u Nedelišću, dok je Sporazum o suradnji dviju županija temelj za skoro bratimljenje Vodnjana i Nedelišća. Međimursku kulturu i kulturni amaterizam predstavili su predsjednik KUU Seljačka Sloga Ivan Trojnar te predsjednik Zajednice kulturno umjetničkih udruga Međimurske županije Dejan Buvač, a gospodarstvo Nedelišća zamjenik načelnika Nikola Novak.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije