profiti tvrtki, prihodi i plaće

POSLOVANJE TVRTKI Ovo je 100 najdobitaša u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji

Zajedno je 100 najdobitaša iz Međimurske i Varaždinske županije ostvarilo - 1,1 milijardu kuna dobiti odnosno profita u 2017. godini! Prosječna plaća nešto više od 19.000 radnika u tim firmama je 5.484 kune. U Međimurskoj županiji gotovo 1/3 firmi dobitaša dolazi iz metalske branše, sektora iz kojeg registriran veliki odljev radnika u inozemstvo.

Bisnode je u suradnji s Finom izradio za eMedjimurje.hr i Varazdinski.hr bazu podataka s 50 najdobitaša u 2017. godini Međimurske i Varaždinske županije.

Dobit je samo jedna od stavki uspješnosti poslovanja poduzeća, a prema tome kriteriju poredali smo po pedeset tvrtki iz ove dvije županije. Zajedno je 100 najdobitaša iz Međimurske i Varaždinske županije ostvarilo – 1,1 milijardu kuna dobiti odnosno profita u 2017. godini. 

Prosječna plaća nešto više od 19.000 radnika u tim tvrtkama u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji je 5.484 kune, što je i dalje ispod državnog prosjeka od 6,2 tisuće kuna u 2017. godini.

Na popisu od 50 tvrtki prevladavaju tekstilno/obućarsko/kožarske tvrtke i metalske tvrtke, a vrijedi istaknuti da je većina tvrtki s TOP 50 popisa u stranom vlasništvu, od čega priličan broj ‘greenfield’ investicija u Varaždinsku županiju.

Na prvom mjestu se ove godine nalazi Ytres, tvornica za proizvodnju čarapa u sastavu Calzedonia grupe u Donjem Knegincu, s 59,98 milijuna kuna dobiti. Ukupan promet Ytresa je bio čak 737 milijuna kuna, a radi se i o jednoj od tvrtki koja najviše zapošaljava, čak 985 radnika. Prosječna plaća je 4.033 kn. 

Slijedi ga Wollsdorf, još jedna greenfield investicija otvorena 2015. godine u Poslovnoj zoni Jalžabet. Tvrtka je to koja se bavi proizvodnjom kože, uglavnom za autoindustriju. Prosječna plaća u ovoj uspješnoj tvrtki je 4.331 kuna. Na treće mjesto smjestila se tvrtka We-Kr, iz male Donje Višnjice, sa 34 milijuna kuna dobiti. Radi se o tvrtki koja se bavi su partneri neke od najvećih automobilskih tvrtki na svijetu – Audi, BMW, MAN, Scania, a koja se bavi strojarstvom i montažom u metalskoj industriji, uglavnom limsistemima i provode puno vremena u inozemstvu na montažama.

Četrvto mjesto zauzela je tvrtka Gumiimpex-GRP, u vlasništvu obitelji Kirić, jedni od ‘veterana’ poduzetništva u Varaždinu. Počeli od male vulkanizerske radionice, svoj su posao stalno modernizirali, da bi danas stigli do skoro 30 milijuna kuna godišnje dobiti, uz prosječnu plaću od 6,5 tisuća kuna, što ih čini jednim od najpoželjnijih poslodavaca u regiji.

Peto mjesto drži još jedna tvrtka iz metalne branše, Wam product, dio talijanske WAM grupe, iz Brezničkog Huma, tvrtka koja je jedan od lidera u svojoj domeni proizvodnje, a čiji produkti se koriste u raznim industrijama, između ostalog i u poljoprivredi.
Šesta je varaždinska Vindija, uz dobit od 25 milijuna kuna, ali i kao tvrtka s najvećim prihodom (prometom) od 2,7 milijuna kuha. U TOP50 listi nalazi se i Koka, još jedna tvrtka iz grupacije Vindija.

Ludbreški ACG Lukaps, od dolazaka indijskog koncerta ACG Worldwide(2008. godine), nakon perioda stabilizacije i ulaganja, posljednjih godina iz godine u godinu napreduje, pe ja tako dobit za 2017. godinu 22 milijuna kuna. Odlično je u 2017. godini poslovala još jedan uspješna tvrtka, Hanjes d.o.o. iz Slobodne zone Varaždin, još jedna tvrtka koja se snažno naslanja za razvoj i nove tehnologije, a najviše su se speijalizirali za proizvodnju tračnih dijelova, čiji najveći partner je Siemens.

Na devetom mjestu ne novomarofski Knauf Insulation, sa gotovo 21 milijun kuna dobiti, ali i tvrtka prosječne plaće 6 tisuća kuna, već dugi niz godina jedan od najpoželjnijih poslodavaca. Desto mjesto zaokružuje tvrtka Comprom Plus d.o.o., još jedna tvrtka iz Calzedonia grupe, koja se bavi proizvodnjom kupaćih kostima. Na 12 mjestu se nalazi Termoplin, s dobiti od 14,4 milijuna kuna, a gdje je prosječna plaća gotovo 9 tisuća kuna. Vrijedi spomenuti i da je dobit od 7,3 milijuna ostvario MaxBoegl, tvrtka u partnerstvu s gradom za varaždinu Arenu. 

Na TOP 50 popisu s visokom se plaćom, od čak 11.314 kuna ističe tvrtka BHS Corrugated strojevi, još jedan od ‘stanara’ poslovne Zone Sjever. Vrijedi istaknuti i varaždinsku Igeu (dio IN2 grupacije), uspješnu informatičku tvrtku, gdje je prosječna plaća u 2017. godini bila 9,4 tisuće kuna. 

U Međimurskj županiji vodeći je LPT ispred Muraplasta i Tuble

Slični trendovi su i u Međimurskoj županiji, tamo ima nešto više metalskih tvrtki na popisu, ali i tvrtki koje ‘izvoze’ radnike na ‘gast-arbajt’ u inozemstvo. 

Vodeća tvrtka u Međimurskoj županiji je američki LPT iz Preloga, s čak 80 milijuna dobiti, i tvrtka koja spada u TOP poslodavce. U toj tvrtki radi 369 ljudi, a prosječna plaća iznosi 6.475 kuna. 2017. godine imali su ukupne prihode od 453,6 milijuna kuna. Drugi je kotoripski Muraplasta koji je ostvario dobit nešto veću od 33 milijuna kuna. Tvrtka raste iz godine u godinu, trenutno zapošljavaju 229 ljudi, a prosjećna plaća je 5.645 kuna.

Na trećem mjestu je Tubla, još jedna od Calzedonijih proizvodnji.  U toj tvrtki radi 655 ljudi, a ostvarili su neto dobit od 32,7 milijuna kuna. Tu je prosječna plaća 4.247 kuna. Na četvrtom mjestu je čakovečki TMT, prvi od ‘metalaca’,  s prihodima od 90,6 milijuna kuna i neto dobiti od gotovo 27 milijuna kuna. U TOP 10 su još Midi Ivanovec, Centrometal Macinec, Tvornica stočne hrane Čakovec PIB Extra iz Štefanca i Tehnix iz Donjeg Kraljevca. 

Jedan od najuspješnijih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj – čakovečki METSS nalazi se na 11. mjestu. no, ova čakovečka tvrtka zapošljava najviše ljudi u Međimurju, čak 779. Imali su i najveće ukupne prihode u visini 472,8 milijuna kuna, a neto dobit je iznosila 15,8 milijuna kuna. 

50 najdobitaša u Međimurskoj županiji

50 najdobitaša u Varaždinskoj županiji

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije