Vijesti / Gospodarstvo
Gospodarstvo
Udruga 'Najbolje z Međimurja' intenzivno traži svoje mjesto na tržištu
S. Mesarić

međimurski domaći proizvodi

Udruga 'Najbolje z Međimurja' intenzivno traži svoje mjesto na tržištu

- Teško je posložiti model kakav hrvatska zakonska regulativa još ne prepoznaje, no ne posustajemo, idemo naprijed i sigurno bolji rezultati će doći, kaže Valentina Hažić, prva i aktualna predsjednica Udruge

U ljetu je na imanju Obitelji Hažić u Jurovčaku osnovana udruga 'Najbolje z Međimurja' kojoj je cilj domaće proizvode svojih članova, kupcima i potrošačima bez posrednika dostaviti ih njima, tamo gdje oni to žele. Prvu ženu udruge, Valentinu Hažić pitamo što se dogodilo i događa nakon osnivačke skupštine udruge, događaju koji ima povijesna obilježja. Ona pak pobraja aktivnosti, razmišljanja i planove.

- Udruga je dobila službeno rješenje za odobrenje rad i to je vrlo važno za naš rad, a o nekim većim stvarima je moguće prerano govoriti, jer smo ipak novi u ovakvom poslu. No, na svakodnevnoj bazi raspravljamo, dogovaramo raznorazne stvari i članovi jesu jako aktivni ali još uvijek ispipavamo modele zajedničke suradnje koji bi većini bili najprihvatljiviji. Kroz moje anketiranje članovi, baš svi su se izjasnili da u ovoj suradnji vide smisla. Iako, to je proces za koji treba vremena da se posloži s obzirom na specifičnost suradnje. Vidim da još puno moramo razgovarati, raditi na promjeni razmišljanja i privikavati se na zajedništvo.

Za sad je došlo do pojedinačnih i konkretnih suradnji s Toplicama Sveti Martin, odlazi se na prodaju svaki put dok su u Toplicama neki kongresi, grupe i događanja i s njima je sad u planu iskreirati zajedničku vrečicu naših proizvoda koja će se gostima prodavati na odlasku iz Hotela te zajednički s Toplicama dalje raditi na promociji KOL-a. Uz njih, veliku podršku nam pruža i Gospodarska škola pa smo detektirali sedam OPG-ova koji žele primiti učenike na stručnu praksu na svoja gospodarstva.

Otvoreni su za nove članove

- Dogovaramo dan KOL-a na placu ili u centru Čakovca, ima svoje mjesto-prodavaonicu ili štand, vidjeti ćemo, a  pa upravo biramo dane u koje bi radili-prodavali. Na društvenim mrežama ćemo oglašavati dan kad ćemo biti na tom mjestu pa da nas kupci tamo mogu naći. Također, imali smo sastanak za zajednički dućan na kojem još trebamo raditi, ali nam je to cilj koji smo si postavili, tražimo lokacije, cijene i slično pa će to i potrajati jer je teško posložiti model koji hrvatska zakonska regulativa ne poznaje budući da se prvi put probijamo u Hrvatskoj s takvim modelom suradnje, kaže Valentina.

Dodaje da će s nekim proizvođačima uskoro imati prvi sastanak za razradu modela dostave. Prvo će ih u zajedničku dostavu krenuti nekoliko, a nakon toga će se i ostali priključivati.

- Što se tiče novih članova, za sad ih ne pozivamo, jer se mora učvrstiti trenutno odabrana struktura, ali ako se jave novi, onda trebaju isto tako proći kriterije ocjenjivanja kao i sadašnji proizvođači. Dugoročno, planiramo uvoditi nove članove. Na MESAPU će se Udruga po prvi put javno predstaviti i tamo ću održati predavanje o ovakvom modelu suradnje. Jednako tako i istarski proizvođači dolaze da se upoznaju s ovim modelom suradnje i da prisustvuju predavanju. Konstantno se oglašavamo na društevnim mrežama i kroz ostale medije, završila je.

Pročitajte i ovo
Najgledanija galerija
Izdvojeno

Reci što misliš!