nezadovoljni cijenom

Međimurski proizvođači krumpira: ‘Otkupljivači i trgovački lanci vode nas u propast!’

- Imamo visokokvalitetan krumpir, ali ne možemo postići dobru cijenu jer nju određuju otkupljivači i trgovački lanci. Primjer Marinade govori o tome, gdje se krše osnove Zakona, a krumpiraši se tjeraju u propast, istaknuo je Damir Mesarić

Danas je u Društvenom domu u Belici održana konferencija za novinare na temu Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom koju je sazvao Damir Mesarić, predsjednik Udruge proizvođača međimurskih proizvođača merkantilnog krumpira, koji je i govorio na ovu temu. 

Mesarić je kazao kako je konferenciju za novinare sazvao zbog gotovo dramatičnog stanja u kojem se nalazi veliki broj beličkih, ali i drugih proizvođača krumpira. Iznio je brojne primjere iz kojih je vidljivo kako su krumpiraši izloženi pritisku otkupljivača koji ruše cijenu krumpira, a posebno je istaknuo najnoviji primjer gdje bivša tvrtka BIOS iz Varaždina, a danas Marinada, čije je sjedište u Slatini, a otkupni centar ima u Varaždinu, ucjenjuje ratare koji su tvrtku opskrbljivali krumpirom odredivši otkupnu cijenu od svega 90 lipa po kilogramu, a posebno su oštećeni i ogorčeni oni koji su od BIOSA uzimali repromaterijal.

– A time se najbezobraznije krši Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi donesen u prosincu 2017. godine kojeg otkupljivači i trgovački lanci ne poštuju. Naša udruga će Marinadu prijaviti Ministarstvu poljoprivrede u cilju zaštite naših članova koji su pali u teške probleme, naglasio je Mesarić, dodajući kako i Trgovački lanac Kaufland u Njemačkoj štiti svoje dobavljače, a u Hrvatskoj to ne čini.

Novinarima je govorio i Ivan Kudec iz Hrvatske voćarske zajednice, koji je kazao kako i proizođači jabuka imaju slična iskustva i probleme kao i ratari te se danas hrvatska i međimurska visoko kvalitetna jabuka prodaje ispod ekonomske cijene. I Mesarić i Kudec su rekli kako ovakav odnos otkupljivača i trgovačkih lanaca i drugih subjekata, proizvođače krumpira, jabuka, ali i mnoge druge poljoprivrednike vodi u propast te iseljavanje mladih u svijet. 

Na konferenciji je bilo i dvadesetak poljoprivrednika koji su došli podržati Mesarića i krumpiraše, kao i Zvonimir Taradi, načelnik Općine Belica, ali nisu govorili. Kasnije su na prostoru ispred Zadružnog doma i Spomenika međimurskom kalamperu iznosili vlastite probleme, koji prema njihovom kazivanju nisu mali i mogu imati ogromne posjedice i za cijele obitelji. Poglavito one koje su se zadužile kupujući mehanizaciju i opremu, vjerujući kako će realnom cijenom svojih proizvoda na tržištu moći vraćati dugove i još se širiti.

Svi od reda traže djelovanje, kako je to znao govoriti bivši hrvatski predsjednik Stipe Mesić, nadležnih institucija. One pak se za sada nisu ozbiljnije pozabavile spomenutim problemima koji nisu međimurska posebnost, nego su godinama stvarnost hrvatskih poljoprivrednika. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije