svjetski dan jabuke u brezovcu

FOTO Priredba ljepša od stvarnosti u međimurskom voćarstvu

Kad je riječ o organizaciji sve je u superlativima, a tako je bilo i na ovogodišnjem obilježavanju Svjetskog dana jabuke. Međutim, voćarska istina ili stvarnost je potpuno drugačija, beznađe i borba za opstanak

Kasno poslijepodne ili u rano predvečerje u Brezovcu kod Svetog Martiina na Muri završeno je ovogodišnje obilježavanje Svjetskog dana jabuke, jabuke koja je očito u cijelom svijetu Kraljica voća, a u Hrvatskoj, ako je suditi po Međimurju, neželjeno dijete.

Vidjelo se to na samom otvaranju priredbe kojem nije nazočio nitko iz Međimurske županije, a kamoli iz Vlade Repubilke Hrvatske ili barem iz nekakvog ministarstva. Istina, na otvaranju je bio Franjo Makovec, zamjenik predsjednika Skupštine Međimurske županije, no njega je ‘alfa i omega’ današnjeg događaja Mladen Dobranić, pozdravio kao negdašnjeg uspješnog općinskog načelnika.

Ali, otvaranju je nazočio aktualni načelnik prof. Dražen Crnčec , a isto tako događaju je nazočila sjajno raspoložena prof. Petra Novinščak, predsjednica Općinskog vijeća, a ovaj dvojac snažno podupire sve aktivnosti Udruge voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri.

Svojom nazoćnošću značaj obilježavanju Svjetskog dana jabuke u voćnjaku starinskih sorti jabuka u Brezovcu dali su i članovi LAG.a Međimurski doli i bregi predvođeni predsjednicom Sanjom Krištofić, najcjenjeniji hrvatski agronomski savjetnik mr.sc. Milorad Šubić te članovi i predstavnici Školske zadruge Tinček, Oldtimer kluba Međimurje, predsjednik međimurskih pčelara Branko Lipić te malobrojni, ali časni međimurski voćari.

U svom nagovoru Dobranić je rekao kako je najbolje ne govoriti o jabukama i voćarstvu, nego se prepustiti ugođaju priredbe koju su veselijom učini glazbenici i pjevači Augustin Dvanajščak i Dragutin Brežnjak. Kasnije nam je Dobranić rekao kako je prošlo lijepo vrijeme kada su kamioni odvozili međimursku sočnu jabuku u Podravku i Austriju i kada su međimurski voćari godišnje zasadili nekoliko hektara voćki, točnije jabuka.

Šubić je nabrojio što sve smeta ili koristi jabukama i voćnjacima, a Crnčec je kazao kako općina podupire i kako će podupirati voćarsku udrugu i njezine aktivnosti. Lijepe priče o starinskim sortama jabuka i drugog voća posjetiteljima je ispričao Petar Vuković, zaljubljenik u starinsko voće i njihov čuvatelj. Ovog trenutka u svetomartinskom kraju još je mnogo nepobranih jabuka u planažnim voćnjacima, a mnogo starinskih u jarcima i nepokošenim ‘sadovnjacima’, što zorno pokazuje u kakvom nam je stanu hrvatska poljoprivreda, ne samo voćarstvo.

Ma koliko o tome šutjeli oni koji bi trebali žuljeve dobiti u borbi za bolje hrvatsko danas i sutra.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije