Međimurska priroda

Predstavljen projekt ‘Med dvemi vodami’ vrijedan više od 12 milijuna kuna

Ukupna vrijednost projekta 'Med dvemi vodami' je 12.108.422,84 kuna, a 85% iznosa financirat će se bespovratnim sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, dok će ostalih 15 % financirati Međimurska županija i Općina Sveti Martin na Muri

U srijedu, 3. listopada održana je početna konferencija projekta ‘ Med dvemi vodami’ u organizaciji Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode. Projekt je prijavljen u travnju 2017. godine na Poziv za dostavu projektnih prijedloga “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine” koji je raspisalo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU, a projektni prijedlog je pripreman u suradnji s Međimurskom županijom, Javnom ustanovom za razvoj Međimurske županije REDEA, Turističkom zajednicom Međimurske županije i Općinom Sveti Martin na Muri.

Na konferenciji za medije predstavljene su vizualizacije projektnih rezultata koji trebaju biti ostvareni u roku 18 mjeseci od 16. srpnja 2018. kad je potpisan Ugovor o realizaciji. Konferenciji su prisustvovali ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode Siniša Golub, župan Međimurske županije Matija Posavec, voditeljica projekta iz Javne ustanove REDEA Petra Pavičić, zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, načelnik Općine Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec, voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula,  pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Međimursko županije Darko Radanović i Marko Strojko, predsjednik VMO Križovec.

Siniša Golub na početku je predstavio glavne projektne aktivnosti koje se odnose na tri značajnije investicije u povećanje edukativnog kapaciteta u zaštiti prirode Međimurske županije, a ukupni proračun projekta iznosi 12.302.060,92 kuna, od čega je iznos bespovratnih sredstava (85 %) 10.292.159,39 kuna. 

– Centar za posjetitelje “Med dvemi vodami” u Križovcu djeluje već 10 godina te će se kroz ovaj projekt zaokružiti s investicijom od 7,5 milijuna u svu popratnu infrastrukturu unutar i izvan zgrade. Međimurska županija u svojem objektu, nekretnine, stare hiže u Frkanovcu će urediti Edukacijsko-interpretacijski centar “Matulov grunt” koji će služiti za interpretaciju i leptira plavca i značajnih staništa Gornjeg Međimurja, a Općina Sveti Martin će zaokružiti sve točkaste lokalitete u poučnu svetomartinsku stazu pod nazivom “Svetomartinska Mura” kako bi se na jednoj trasi ujedinili i spojili svi pojedinačni lokaliteti. Centar djeluje niz godina i do sada godišnje imamo 5000 posjetitelja, od kojeg prihoda ta zgrada održava sama sebe, nakon implementacije ovog projekta, studija je pokazala, a u što mi čvrsto vjerujemo, da ćemo imati prihod koji će omogućiti tri nova radna mjesta, što u interpretaciji, što onda u samoj zaštiti na terenu, rekao je Siniša Golub.

Predsjednik VMO Križovec Marko Strojko dodao je kako rad ustanove Međimurska priroda ima veliko odobravanje cijelog sela i Grada Mursko Središće te da svojim djelovanjem pomažu u radu i razvoju lokalne jedinice i udruga koje djeluju na području sela.

Na području Općine Svetu Martin na Muri uredit će se staze eko-turističke poučne pješačke i biciklističke staze “Svetomartinska Mura”. Cilj je vratiti ljude rijeci Muri, kako je istaknuo načelnik Općine Dražen Crnčec, koji smatra da će dodatnim sadržajem privući one turiste koji su zainteresirani za taktilni osjećaj prirode u Međimurju.
Ovim projektom, interpretacija prirodnih vrijednosti Međimurja diže se na razinu dostojnu opsega zaštite prirode Međimurja te je projekt neposredno vezan i za sam turizam. koliko je sam projekt vrijedan za Međimursku županiju istaknuli su i župan Matija Posavec te voditelj ureda Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula koji se ovom  prilikom osvrnuo na turistički aspekt ovog projekta i koja su njegova očekivanja.
– Svaki projekt gdje prihvaćamo europska sredstva i gdje gradimo infrastrukturu ili uvodimo nove standarde su vrijedni projekti. Uz sve segmente koje radimo, od obrazovanja, zdravstva i kulture, ulaganje u prirodnu baštinu je nešto što stavljamo u nasljeđe budućim generacijama.  Dakle jedan lijepi projekt koji će sasvim sigurno dati  jedan benefit ne samo očuvanju prirode nego i turističkoj promociji Međimurja. Mi smo doista u jednom velikom zamahu kontinentalnog turizma u našoj županiji gdje bilježimo veliki rast i dolaska gostiju i noćenja te će ovo biti sasvim novi sadržaj kojima ćemo moći animirati sve one koji žele doći u Međimurje da uz sve potencijale imamo netaknutu, zaštićenu i vrijednu prirodu koju treba vidjeti i osjetiti, rekao je Matija Posavec. 
– Ovim projektom se konačno stvara posjetiteljska infrastruktura koja će biti na raspolaganju svim našim gostima i oni će moći ovdje upoznati zaista UNESCO baštinu. Dakle Međimurje jedino u onom prirodnom aspektu ima jednu takvu oznaku globalnog ranga i naravno da je to izuzetan brend i izuzetna promotivna prilika za cijelo Međimurje i njen turizam. Nešto što je resurs do sada bio, ovim će projektom postati zaista prava turistička atrakcija, rekao je Rudi Grula.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije