OV Sveti Martin na Muri

Ukazano na potrebu nadzora zapuštenih vinograda i drugih površina

Martin Srša, zamjenik načelnika upozorio je na pojavu i posljedice zlatne žutice, bolesti koja se širi međimurskim vinogorjem te predložio način anonimnih prijava vlasnika zapuštenih površina

Općinsko vijeće Sveti Martin na Muri, je pod predsjedanjem svoje predsjednice prof. Petre Novinščak, održalo svoju 10 sjednicu, na kojoj je prvo prihvaćeno polugodišnje izvješće općinskog načelnika za 2018. godinu.

Načelnik općine prof. Dražen Crnčec je naglasio kako je proračun stabilan u prvoj polovici ove godine, dijelom i zbog fiskalne decentralizacije sredstava te kako predstoji zahtjevna druga polovica godine u gotovo svim segmentima. Zahvalio je političkim i društvenim akterima na konstruktivnom razmišljanju i korisnim savjetima. Potom je prihvaćen polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Općine Sveti Martin na Muri za 2018. godinu. Na prihodovnoj strani proračun je ostvaren sa 60,74 posto, a na rashodovnoj sa 46,18 po sto te općina ima ostvaren višak od 1.648.019 kuna.

Vijeće je dalo suglasnost o sklapanju Aneksa ugovora o zamjeni nekretnina te je donijelo Odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca i načinu postupanja s napuštenim te divljim životinjama. U odluci se naglašava kako za postupanje protivno odredbama ove odluke, prekršitelj će biti novčano kažnjen iznosom od 500 do 2.000 kuna te kako će naplaćena sredstva biti prihod općine i koristiti će se za potrebe zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja.

Vijeće je odlučilo da se s tvrtkom Orhideja iz Svetog Martina na Muri, koja se jedina javila na raspisani natječaj, potpiše ugovor o obavljanju komunalne djelatnosti održavanja groblja i objekata na mjesnom groblju. Zamjenik načelnika Martin Srša, predložio je da općina izradi listić ili formular putem kojeg bi ljudi anonimno prijavljivali vlasnike zapuštenih vinograda, voćnjaka i drugih površina, a u cilju sprečavanja širenja zlatne žutice u vinogradima.

– Stanje na našem području nije alarmantno, no potreban je oprez, a to je najlakše ili najučinkovitije ostvariti održavanje vinograda te košnjom i obrezivanjem zapušenih površina i trsova. Anonimne prijave bi se uvele samo zbog pragmatičnosti i jedini cilj im je upozoriti vlasnike neodržavanih površina da ih obrađuju kako susjedima ne bi nanosili štetu, pojasnio je Srša svoj hvalevrijedan prijedlog, koji će se razmotriti.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije