POSLALI 3000 KACIGA

VIDEO Iz Preloga do Litve: Vojne kacige domaće tvrtke osvojile su svijet – sada ih žele i Estonci

Dobra preporuka bili su i hrvatski vojnici u misiji u Litvi opremljeni upravo ovim kacigama

Kacige koje proizvodi domaća tvrtka Šestan – Busch jedne su od najboljih na svijetu. U ovoj tvornici mogu ih proizvesti 1000 na dan. I ministar obrane Litve došao je provjeriti gdje se radi proizvod koji su kupili za modernizaciju svoje vojske.

Dobra preporuka bili su i hrvatski vojnici u misiji u Litvi opremljeni upravo ovim kacigama. “Mi gradimo dobar partnerski odnos sa saveznicima i partnerima, drago mi je da je Hrvatska vojska bila u Litvi. Vidite da su se oni odlučili upravo za našu kacigu i to je znak jedne dobre suradnje koja se uspostavlja između Litve i Hrvatske”, rekao je Damir Krstičević, ministar obrane.

Dobra iskustva Litva već ima s hrvatskim kacigama koje su tijekom godina postale prepoznatljive diljem svijeta, a nakon nedavne isporuke gotovo 3.000 komada u Litvu, njima svoje vojske žele opremiti i druge države.

Hrvatska ponuda bila je jeftinija i bolja od konkurencije. 

“Litavska vojska nastavlja suradnju u nabavci kaciga iz Hrvatske iz 2014. i mnogo je važnih parametara tehničke specifikacije koje smo zahtijevali, kvaliteta i cijena i ponuda je bila najbolja”, kazao je Raimundas Karoblis, ministar obrane Litve.

I Hrvatskim se kacigama zato već nekoliko godina vraćaju.

“Tri puta smo imali isporuku u Litvu 7000 pa 800 pa sad 2830 komada to su male zemlje,a li to nama puno znači, nove sposobnosti, nove zemlje”, kazao je Alojz Šestan, vlasnik tvrtke Šestan – Bush.

Do sada ih je isporučeno više od 2,5 milijuna kaciga. Samo prošle godine izvezli su ih 37.000, a ove više od 35.000. Jedna kaciga sastoji se od čak 254 elementa, iz ove tvornice u Prelogu odlaze u više od 70 zemalja.

Jedan od najvažnijih dijelova cijelog procesa je i laboratorijsko balističko testiranje. Baš zato povjerenje im ukazuju mnoge vojske i policije. 

“Trenutno smo na tenderu u Češkoj, mislimo dobiti te poslove, Ujedninjeni Arpaski Emirati, Čile, Argentina, Kanada i još neke zemlje, uvađamo nove tehnologije, polietilenaske kacige”, kazao je Šestan.

A Litva bi čini se, modernizaciju vojske mogla i nastaviti uz pomoć hrvatskih proizvoda. Dobra iskustva brzo se šire. Trenutno je i susjedna Estonija u fazi nabavke 5000 kaciga za svoje vojnike. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije