LIJEPA LJETA

DEVEDESETI ROĐENDAN Matičarka Ljubica nadživjela mnoge parove koje je vjenčala

Čakovečka matičarka Ljubica Buhač je u mirovini već 28 godina. Vjenčale je mnoge parove u bivšoj državi, a kako i ne bi kada je nedavno u krugu najmilijih proslavila 90-ti rođendan.

Ponekad u samoći svoje sobe u depadansi čakovečkog Doma za starije Ljubica Buhač iz Čakovca zna na stol staviti more fotografija iz minulog života, a među kojima je mnoštvo onih na kojima neke ljude i ne poznaje, a ‘fotke’ su joj bile kao dar što je svjedočila njihovim vjenčanjima.

– Bilo je to do 1980. godine kada sam u čakovečkom Matičnom uredu radila kao matičarka. Te sam godine otišla u zasluženu mirovinu – priča danas o svojem jučer, a to jučer iznosi kao da je stvarno bilo tek nedavno.

Ovih je dana u krugu svojih najbližih proslavila 90-ti rođendan. Riječ je o Ljubici Buhač, majci, baki i prabaki koja je svoj dom u čakovečkim Martanama, prema kojem je gajila beskrajnu ljubav, zamijenila ustanovom za starije. Bilo je to prije tri godine, no vrt i okućnica Martana, o kojem je sve do odlaska u ustanovu, vodila skrb nikada neće zaboraviti. Raj nebeski svoga doma, kako zna reći, je morala napustiti jer nije više mogla sama, mladi su pronašli svoje oaze mira, a ona je odlučila da joj posljednja oaza umirovljeničkog mira i zadovoljstva bude upravo u depadansi Doma za starije.

Ljubica je rođena 1928. godine. U braku sa suprugom Milanom je rodila dvoje djece, sina Dragutina i kćerku Ljiljanu. Danas se ponosi s pet unuk: Natašom, Petrom, Tatjanom, Dunjom i Majom. One su joj iz brakova podarile isti broj  praunučadi: Nikolu, Žanu, Tea, Lejnu i Mateja

Voljela je pjevati. Radila je na afirmaciji “mladih” pjevača pa je godinama bila predsjednica Pjevačkog zbora umirovljenika Čakovec, a u svezi čega je u svibnju ove godine, prilikom proslave 40 godina djelovanja zbora, primila priznanje za doprinos u radu zbora. Aktivna je bila i u Udruzi umirovljenika te se uvijek rado odazivala na njihove proslave i zabave. Do prije tri godine  imala je vozačku dozvolu i vozila je svoj plavi “Jugić”.

Kaže kako je voljela  kuhati i peči kolače, a poznata je bila po izvrsnim štruklima i pekmezu od marelice. Usprkos teškom životu, budući da je s 11 godina ostala bez majke i preuzela brigu o sedmero braće i sestara, zadržala je vedar duh. Danas je usprkos godinama dobrog zdravlja.

Osim što se teže kreće i što malo slabije čuje, um joj je još uvijek bistar. Trenutno su joj najveće brige to što slabije vidi pa ne može baš mnogo čitati i da li ima frizuru.  Proslava devedesetog rođendana je bila u restoranu Međimurski dvori u krugu obitelji, kada je i najmlađi praunuk Matej proslavio svoj prvi rođendan.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije