VRTIĆ I SUBOTOM

Poduzetnica Ana Simon vodi jedini obrt za čuvanje djece u Međimurju

Biti odgojiteljica i vlasnica vrtića njena je želja još od malih nogu, a shvatila je da joj slično zadovoljstvo može pružiti i obrt za čuvanje djece

Poduzetnica Ana Simon, educirana NTC odgajateljica, vlasnica je jedinog obrta za čuvanje djece u Međimurju ‘Prugi i prijatelji’ koji već tri godine uveseljava mališane, ali i roditelje. Posjetili smo objekt u poslovnoj zgradi Megapark Čakovec, a na samom ulazu u prostoriju, gdje zidove krase dječji radovi, vlada šarenilo i pozitivan ugođaj, dočekala nas je simpatična Ana. 

Ispričala nam je kako je od rođendaonice pa do obrta za čuvanje djece uspjela stvoriti svoje carstvo u kojem zaista uživa, a to se i primjećuje iz entuzijazmu u njenom glasu.

Potaknuta prenapučenosti u državnim i privatnim vrtićima, pokreće vlastiti obrt 

Obrt za čuvanje djece ‘Prugi i prijatelji’ ima tri školovane odgojiteljice koje trenutno brinu za dvanaestero djece u starosti od dvanaest mjeseci do četvrte godine života. Njihov je dan nalik onom u klasičnom vrtiću, no razlikuje se u bitnim stavkama i aktivnostima.

U klasičnim se dječjim vrtićima događa da premalo odgajateljica brine o velikom broju djece, što je u obrtu ‘Prugi i prijatelji’ potpuno drugačije. Ana naglasak stavlja na individualan pristup, posvećivanje pažnje i animacija svakog djeteta.

–  Svakodnevno primjenjujemo individualan pristup pa je tako broj odgajateljica konstantan, odnosno za dvanaestero djece uvijek brinu sve tri odgajateljice. Nastojimo i nadograđivati znanje o struci, stoga pohađam seminare i dodatne edukacije našeg obrazovnog područja zajedno s odgajateljicama u mom obrtu. Važan je i odnos kojeg imamo jer dobrog radnika vrijedi čuvati i priskrbiti mu ono što želi i treba, kaže nam Ana.

Obrtom želi ukazati na bitne stavke razvoja, stoga ima vrlo značajnu misiju 

Cilj obrta za čuvanje djece ‘Prugi i prijatelji’ od samog je početka pružiti sigurno i zabavno mjesto u kojem djeca žele boraviti i koje zadovoljava sve dječje potrebe, a ujedno je mjesto gdje će roditelji s povjerenjem ostaviti svoju djecu. 

Za mališane priprema kvalitetne radionice kojima se potiče mašta kao i razvoj talenta i kreativnosti uz upoznavanje važnosti međuljudskih odnosa pa je tako za svakodnevni program izradila nekoliko slikopriča gdje je naglasak na komunikaciju slikama koje potiču asocijativno razmišljanje. 

– Biti vlasnica vrtića moja je želja već dugi niz godina, a shvatila sam da mogu dobiti slično zadovoljstvo i otvaranjem obrta za čuvanje djece. Dobila sam mnogo povratnih informacija od roditelja i svi su komentari pozitivni. Najbitnije je to što se napredak u sposobnostima vidno primijeti na svakom djetetu. Najveća je sreća kad vidim da se dijete s nešto više od godinu dana već odlično snalazi na penjalicama koje imamo, ispričala je.

Vrtići koji rade po NTC sustavu u Hrvatskoj vrlo su rijetki

Naime, NTC program još ne postoji za dobnu skupinu jasličara, no Ana kaže kako su se tome prilagodili najviše što mogu, dok vrtića koji u Lijepoj Našoj rade po ovakvom sustavu još uvijek nema mnogo.

NTC sustav obuhvaća provođenje istih aktivnosti kao i u konvencionalnim vrtićima, ali drugačijim pristupom. Kretanje je prioritet, a naglasak je na tome da djeci nije sve odmah prezentirano na jednom mjestu, već da se istraživanjem, zaključivanjem i sličnim postupcima kreću u prostoru te se tako pravilno razvijaju. 

– Bilo je slučajeva kad se takav pristup majkama nije sviđao, no smatram da je potrebno barem jedno predavanje o ovom suvremenom načinu odgajanja nakon čega će ga svatko zavoljeti i razumjeti – pojasnila je Ana.

Novitet u našem kraju je i ‘vrtić subotom’

Sljedeći korak ovog nadasve pohvalnog vodstva je pokrenuti i vrtić subotom što će realizirati već početkom rujna ove godine.

– Ovim projektom želimo pomoći roditeljima koji rade subotom. Znam da je često teško pronaći dadilju kao i ostaviti dijete nekome na čuvanje. Tako je cilj vrtića subotom rasteretiti roditelje i pružiti im mjesto gdje svoje mališane mogu ostaviti u sigurnim rukama – poručuje Ana Simon.

U planu za budućnost je i proširenje u veći prostor kao i kontaktiranje te verifikacija od osnivača NTC sustava doktora Ranka Rajovića. Ana majke svakodnevno savjetuje o temama koje ih zanimaju, a isto tako korisne informacije dijeli i na Facebook stranici obrta. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije