dani turizma

Pohod po vinogradima i kletima u Donjem Koncovčaku: Pila su se dobra vina, a nova berba je pred vratima

Magistar Milorad Šubić vinogradarima je poručio kako više nema tretiranja trsova i grožđa te kako se prema događanjima u prirodi pa tako i vinogradima nalazimo ‘oko Velike Gospe’, toliko je naime sve uranilo i berba će uskoro

Dani turizma Općine Sveti Martin na Muri nastavljeni su minulog vikenda, a središnji događaj bio je ‘Pohod po kletima i vinogradima u Donjem Koncovčaku’, a kreativan Mladen Dobranić, predsjednik Udruge voćara, vinara i povrćara koja je sve organizirala dodao je podnaslov ‘Dan jabuke i vina’.

Vrelom vremenu unatoč pohod je bio više nego lijep, zabavan i poučan. Hodočasnici su pohodili 17 podruma i klijeti, svugdje popili čašu, dvije, tri dobrog vina koje su im domaćini ponudili, vidjeli stanje vinograda svojih prijatelja te u mislima mogli obaviti usporedbu sa svojima. Bilo je pjesme, glazbe, kolača, mesa z tiblice, slanina, suhog sira i drugih goričko-vikendaških slastila, a na kraju i grah sa suhim mesom i kobasicama.

Zanimljivo je bilo stručno predavanje koje je održao mr. sc. Milorad Šubić, u ovom kraju najcjenjeniji i najpoštovaniji agronom, koji je najprije ustvrdio kako stanje u vinogradima nije najbolje. Točnije, nije dobro što je puno vinograda sa ‘šmarnicom’ zapušteno.

– A takvi vinogradi leglo su američkog cvrčka koji iz njih kreće u uništavajući pohod po vinogradima. Kakvo je loše stanje ovdje, svi trebamo biti sretni što još nema zlatne žutice, ali nije niti daleko. Stoga, kada primijetite pojavu, odmah odrežite ili iskopajte zaraženi trs, naglasio je Šubić.

Kazao je kako sve ukazuje na skoru berbu.

– Sada se nalazimo, probajte si zamisliti kao ‘oko Velike Gospe’, dakle desetak dana smo naprijed i grožđe dozrijeva. Nema više tretiranja grožđa i trsova, eventualnu zaštitu obavite ‘vinobranom’ ako je to nasušno potrebno. Drugo ništa, kiseline su korektne, kao i sladori i sada samo treba sve mirno privesti do stanja da se berba obavi što kvalitetnije, napomenuo je Šubić.

Vinogradari su složni i spremni za berbu, a Silvija Žignić ponosno nam je pokazala svoj sauvignon koji sadrži optimalne sladore i kiseline, sjajno izgleda, bogat je rodom i čeka berbu. Na pohodu je bio i Dražen Crnčec, općinski načelnik sa svojim zamjenikom Martinom Sršom i uvjerio se u revnost svojih vinogradara, ali jednako tako i opasnost koja dolazi zapuštanjem vinograda, koji su vrlo blizu svetomartinskom vinogorju. Dani turizma nastavljeni su Murakonom u Žabniku, a kulminacija dolazi narednog vikenda i dana.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije