Međimurski vinogradi u složenoj situaciji

Zlatna žutica i njezin stvoritelj američki cvrčak čine ogromne štete

Hrvatska je jedina država u EU u kojoj se zlatna žutica širi te je zbog nje iskrčeno 2,8 hektara vinograda. Županija, gradovi i općine trebali bi snažnije i efikasnije krenuti u borbu protiv zapuštenih vinograda koji su stanište i ležište američkog slavuja, koji je najopasnije u kasno ljeto i ranu jesen

Udruga voćara, vinogradara i povrćara Općine Sveti Martin na Muri i tvrtka Bayer Hrvatska, jučer, 12. srpnja su u vinogradu Vladimira i Roberta Horvata u Svetom Urbanu održali prezentaciju Pokusa u zaštiti vinograda sredstvima sredstvima Bayera.

Naprezentaciju su došli svi vodeći međimurski vinogradari, kao i mnogi koji se vinogradarsvom bave amaterski. Provedene pokuse na sortama pušipel i graševina predstavili su vlasnik Robert Horvat, vodeći hrvatski agronom mr. sc. Milorad Šubić te Petar Živković i Marija Krasnić iz Bayera.

Horvat je kazao kako su oni svoje vinograde tretirali u 4 navrata te da su sada oni zdravi i dobroj kondiciji. Šubić je napomenuo kako je ove godine palo iznimno mnogo kiše u odnosu na ranije godine što je prouzročilo pravu eksploziju peronospore na listovima trsva, te zbog iznadprosječnih količina kiša ovu godinu nazvao ‘peronospornom godinom’. Kazao je kako se pojavila šara na bobicama što je u naravi najava berbe grožđa znatno ranije nego je to bilo ranijh godina.

Živković je kazao kako su se preparati tvrtke koju zastupa pokazali efikasnim u primjerima gdje su pravilno i kvalitetno korišteni. Ustvrdio je kako je Hrvatska jedina država u Europskoj uniji u kojoj se zlatna žutica širi, te je zbog nje iskrčeno 2,8 hektara vinograda. Ovo je potaknulo ostale vinogradare na ozbilnju raspravu o ovom problemu.

Legenda i veteran vinogradarstva profesor Franjo Lovrec, kazao je: – Zanimljivo i očito je kako se svi u županiji od župana, njegovih suradnika i raznih samozvanih i zvanih turističkih djelatnika i mnogih drugih diče Urbanovim gdje se naslikavaju i nasmijavaju, a sada kad su vinogradari u teškoj situaciji zbog zlatne žutice i američkog cvrčka, nema ih na vidiku. Borbu protiv zlatne žutice, odnosno američkog cvrčka treba voditi sada, a ne kada to odluče neke skupštine ili vijeća. Mi, sami, bez politike ovo ne možemo riješiti jer, stanje je alarmantno ustvrdio je Lovrec, a s njime se složila ogromna većina vinogradara, okupljenih u prekrasno uređenom Horvatovom vinogradu.

Svi oni mišljenja su kako bi se jedinice lokalne samouprave snažnije trebale uključiti u borbu protiv zapuštenosti i neobrađivanja vinograda koji su staništa američkog cvrčka, uzročnika zlatne žutice od koje vinogradari trpe ogromne štete. Sve ovo neće utjecati na kakvoću i količine vina, jer podrumarstvo je slijedeće na potezu i ono će stvoriti vina na kakva su potrošači naučeni. A da problemi postoje i da je borba protiv nametnika velika i sve samo ne dobivena jasno je vidljivo. Vino je međimurska prepoznatljivost i posrne li vinogradarstvo posrnuti će i vinarstvo, a time samim zurizma i gospodarstvo.

Župan Matija Posavec, i općinski načelnici Stanislav Rebernik, Dražen Crnčec, Anđelko Nagrajsalović i Goran Lovrec pozvani su da reagiraju, na način da propišu naredbe o hitnosti uređenja zapuštenih vinograda i iskrčenju onih kojih se vlasnici ne mogu pronaći. Isto tako, kazao je Robert Horvat, kako su vinogradari dužni spriječiti širenje zlatne žutice jer međimurski vinogradi uvršteni su u Demarkirano područje što znači i da je potrebno postaviti žute pločice na koje se hvataju američki cvrčci.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije