DAN POLJA KRUMPIRA U BELICI

Krumpir dobar, ali teškoće stvaraju kradljivci, Vlada i resorno ministarstvo

Proizvođači merkantilnog krumpira zadovoljni su stanjem krumpira koji je standardno dobar. Tretiranja, zaštita i prihrana su kvalitetno odrađene, nema zlatica i korova, ali problem su kradljivci u polju te ministarstvo i država koji ih ne štite od nelojalne konkurencije, a nisu zadovoljni niti situacijom ako Agrokora

Na njivama obitelji Krnjak u polju kod Belice održan je Dan polja krumpira kojeg je pohodilo šezdesetak proizvođača krumpira iz Međimurja, a više nego dobar i ugodan domaćin svima je bio Anđelko Krnjak koji skupa s ocem Franjom, bratom i obitelji obrađuje preko 100 hektara krumpira, te ima vlastitu liniju ‘od polja do otpreme krumpira na tržište’.

Krnjak je posjetiteljima predstavio sortu arizona rane i srednje rane sorte krumpira, odnosno krumpir zasađen iz vlastite proizvodnje te zasađen potpuno novim sjemensk im krumpirom. Rekao je kako je razlika velika i u korist novog krumpira od kojeg očekuje prinos od oko 45 tona po hektaru dok će iz starog dobiti između 28 i 35 tona po hektaru.

O pokusima te tretiranju krumpira kod Krnjakovih govorila je Nataša Mužević iz tvrtke AgroChem Maks, a o prihrani mineralnim, organskim i folijarnim gnojiva govorio je Pero Pušić iz Tvrke Gramex. Kakve su bile vremenske prilike, kako su utjecale na rast i razvoj krumpira, te ocjenu stanja njiva pod krumpirom, poglavito onima pod pokusom govorio je i izrekao mr.sc. Milorad Šubić iz Hrvaske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe.

Svo troje je reklo kako je stanje s krumpirom standardno dobro, kako je potrebno obaviti još nekoliko tretiranja i svakako uvijek prskati prije kiše. U svoje ime, kao i u ime Udruge proizvođača merkantilnog krumpira Međimurske županije Damir Mesarić, koji se osvrnuo na krađu krumpira u polju te ilegalno prepakiravanje uvoznog krumpira i njegov stavljanje u promet pod proizvodom iz Hrvatske.

Mesarić je rekao kako vlasnici krumpira i udruga znaju kako s kradljivcima i krivopakiračima, ali nikako ne mogu na zelenu granu s Ministarstvom poljoprivrede i Hrvatske vlade koji im ne daju nikakvu zaštitu od nekontroliranog uvoza i koji ne mare o Zakonu o nepoštenom trgovanju. Isto tako, izrazio je nezadovoljstvo sa sklopljenom nagodbom o Agrokoru, jer 13 tvrtki iz Sjeverozapadne Hrvatske nije dobilo ili neće uspjeti dobiti 25.000.000 kuna koliko im je Agrokor ostao dužan.

Mesarić je pozvao članove udruge na veću angažiranost u njezinom radu, a za uzvrat imat će mnoge pogodnosti i više informacija u svezi tržišta i resornog ministarstva. Dan polja krumpira završen je zajedničkim objedom u Restoranu Fortuna u Maloj Subotici, gdje se još puno, puno toga o stanju oko krumpira govorilo.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije