OPET KORAK ISPRED Pre-kom će skupljati jestivo ulje po kućama

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike raspisalo je EU projekt sufinanciranja izobrazbe u gospodarenju otpadom.

Grad Prelog i Općine Kotoriba, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Goričan, Donji Kraljevec, Belica, Dekanovec, Domašinec, Martijanec, Podturen i Pribislavec prijavile su se na EU natječaj te im je odobreno 1,2 milijuna kuna s bespovratnih 85% navedenog iznosa.

Projekt ‘Ne dvoji nego smeće odvoji! već 12 godina provodi Pre-kom iz Preloga u suradnji s navedenim jedinicama lokalne samouprave u školama, vrtićima…

– Izobrazba je ključ uspjeha u gospodarenju otpadom. Mi smo na području navedenih jedinica lokalnih samouprava sustavnom edukacijom i odvojenim sakupljanjem postali hrvatski lideri u gospodarenju otpadom.

Od ovog EU projekta očekujemo daljnji rast korisnog otpada i kvalitetnije postupanje naših korisnika s raznim otpadom odnosno čisti okoliš za našu djecu, rekao je direktor komunalne tvrtke Pre-kom Siniša Radiković.

Ovo je prvi odobren ovakav projekt na području Županije Međimurske kojim se žele provesti dodatna izobrazba svih kategorija korisnika gospodarenja otpadom uz 17 aktivnosti poput javne tribine o gospodarenju otpadom, izrade, produkcije i emitiranje edukativnih TV emisija o gospodarenju otpadom, organizacije eko kviza, pub kviza i slično. Projekt će se provoditi 20 mjeseci.

No, u Pre-komu najavljuju još jednu novinu.

– S kolegama iz Slovenije krećemo s pilot projektom sakupljanja jestivog ulja po domaćinstvima. Krenut ćemo s naseljem Prelog i svi će dobiti kanticu za ulje.

Po završetku pilot projekta idemo na cijelo područje gdje Pre-kom sakuplja otpad. Krećemo ujesen, nadam se uz potporu Fonda, Hrvatskih i Međimurskih voda – najavio je Radiković.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije